Viceprimarul Nicolae Dicu, salvat de la moarte de un deţinut

joi, 30 noiembrie 2006

Coşmarul edililor Râmnicului

 

Viceprimarul Nicolae Dicu, salvat de la moarte de un deţinut

Judecătorii de la Tribunalul Alba au decis luni, 27 noiembrie amânarea judecării de fond a dosarului 4510/90/2006, în care cei doi edili ai Râmnicului, primarul Mircia Gutău şi vicele Nicolae Dicu sunt judecaţi pentru fapte de corupţie, respectiv luare de mită şi complicitate la această infracţiune. Până la următorul termen de judecată, 8 noiembrie, cei doi au rămas în stare de libertate. La următorul termen va fi prezent la Tribunal şi denunţătorul, Constantin Popescu, patronul firmei Rovimet. Dosarul a fost strămutat de la Tribunalul Vâlcea la Tribunalul Alba prin hotărârea Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie Bucureşti, din 27 octombrie. Apărătorul lui Nicolae Dicu, Marian Nazat a solicitat instanţei amânarea cauzei.

Edili rămaşi în funcţie

Între timp, cei doi edili ai Râmnicului au rămas în funcţie. În timp ce primarul Mircia Gutău a revenit la serviciu, vicele Nicolae Dicu este în concediu în prezent. Primarul Mircia Gutău s-a declarat nevinovat, acuzând un complot pus la cale de politicieni şi de mafia locală, cu scopul înlăturării sale din funcţie. La rândul său, viceprimarul Dicu a continuat să afirme că totul este o greşeală, banii pe care i-a primit la Hotelul Maria din Râmnic fiind de fapt un împrumut. Spre deosebire de primarul, care afişează acelaşi zâmbet electoral dintotdeauna, vicele Nicolae Dicu a recunoscut faptul că perioada petrecută în închisoare l-a zguduit serios. El a spus chiar că se gândeşte serios să renunţe la funcţia publică pe care o deţine şi să se preocupe mai mult de sănătate şi de familie. Fostul deţinut 406 din arestul Inspectoratului General al Poliţiei, viceprimarul Nicolae Dicu, face primele declaraţii după lunile petrecute în cele mai temute închisori din ţară.

„Am crezut că este o farsă de-a lui Jugaru”

Vicele Nicolae Dicu a făcut mărturii şocante, spunând că, la început, când a fost „săltat” de poliţiştii mascaţi a crezut că este victima unei farse. Mai târziu, însă, când a ajuns în arest a fost la un pas de moarte şi că l-au salvat … sfaturile unui alt deţinut. „Am avut impresia că este o farsă de-a lui Jugaru. Pe Crinu Popescu îl cunoşteam de foarte mult timp. Lucrasem o perioadă împreună. Banii au fost un împrumut în perioada aceea, când aveam nunta fiicei mele.” – spune Dicu.

Clipe de coşmar trăite în arest

Edilii Râmnicului au împărţit aceeaşi celulă în penitenciarele Colibaşi şi Aiud. Dicu susţine că în arestul IGP şi IPJ Vâlcea a trăit cele mai grele perioade din detenţie: “La Vâlcea este încă un sistem învechit. Ne lăsau o găleată în cameră, în care să ne facem nevoile, şi nu ne lăsau nici măcar cu un pix în cameră, cu care să completăm un rebus. Mai lăsau uneori maşinile la fereastră, iar tot fumul intra în camere. Nu am cerut niciodată condiţii preferenţiale. Am făcut pe rând curăţenie şi ne-am purtat ca şi ceilalţi deţinuţi.” O celulă din arestul IGP a fost primul loc de detenţie a lui Dicu. „Am fost deţinutul cu numărul 406. Eram distrus. Am avut şansa să-l întâlnesc pe unul din Clanul Sportivilor, Geo Alecu, un tip extraordinar. A fost pentru mine un fel de psiholog, mi-a făcut prima terapie. Ştia prin ce treceam aruncat în celulă. În celulă mai erau alte cinci persoane. Geo i-a trezit şi am făcut cunoştinţă. Timp de vreo două ore, m-am acomodat cu celula şi am stat de vorbă cu cei de acolo. În jurul orei 3.30, mi-am mai revenit puţin. Nu avem nimic la mine, nici cearşafuri şi nici cu ce să mă îmbrac. Mi-au dat ei. Trei sau patru zile n-am putut să mănânc nimic. Geo mi-a spus că, trebuie să mănânc dacă vreau să rezist. Am reuşit cu greu să trec peste primele zile”, a afirmat Dicu. Viceprimarul Râmnicului spune că şi acum se trezeşte de multe ori noaptea, din cauza coşmarurilor. El nu a luat încă o decizie privind revenirea sa în administraţie. “În aceste luni de coşmar, am înţeles că sănătatea mea, liniştea şi siguranţa familiei mele fac mai mult decât toate funcţiile din lume. Mă voi gândi serios la această problemă. Am argumente pro şi contra. Este o perioadă în care vreau să mă liniştesc. N-am fost niciodată omul care să forţeze lucrurile, iar munca mea a fost una discretă.”

Anda VLAD

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Ultimele stiri

  • PUBLICITATE

  • https://www.mocanuvicentiu.ro/
  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe