“AmericanulÔÇ£ Leasă a dat ţeapă la Tinatav

luni, 2 octombrie 2006

„Americanul“ Leasă a dat ţeapă la Tinatav

Amenzi de 500 de milioane pentru evaziune fiscală

Cazurile de evaziune fiscală sunt în continuă creştere la Vâlcea. În ultima lună, inspectorii Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Vâlcea au controlat nu mai puţin de 191 de operatori economici, evazioniştii fiind amendaţi cu 50.000 de lei noi. În prezent sunt în cercetare zeci de dosare care privesc evaziunea fiscală pe mesele poliţiştilor şi procurorilor, câteva dintre ele fiind finalizate recent.

472.000 de lei noi – prejudiciu la bugetul statului

Inspectorii de la Direcţia Generală a Finanţelor Publice au urmărit în timpul controalelor să-i determine pe agenţii economici să îşi plătească din proprie iniţiativă taxele şi impozitele. „S-a urmărit reducerea şi sancţionarea comportamentului evazionist şi întărirea disciplinei financiar-fiscale şi contabile. A fost verificat modul în care sunt aplicate reglementările legale privind calcularea impozitelor, taxelor şi a altor obligaţii fiscale faţă de bugetul general consolidat, dar şi realitatea şi legalitatea sumelor negative din deconturile taxei pe valoarea adăugată, cu opţiune de rambursare.” – a precizat Gheorghe Gogârnoiu, directorul Direcţiei Finanţelor Publice Vâlcea. În timpul controalelor s-au constatat diferenţe de impozite, taxe, contribuţii şi fonduri stabilite peste cele evidenţiate în contabilitate, în valoare de 472 000 de lei noi. Pentru debitele stabilite suplimentar s-au calculat dobânzi şi penalităţi de întârziere în valoare totală de 199.000 de lei noi. Conducerea DGFP a apreciat că pentru bugetul consolidat al statului s-au stabilit suplimentar 721.000 de lei noi în această perioadă.

Două dosare penale pentru prejudicii la bugetul statului

În ultima lună inspectorii fiscali au înaintat două dosare la poliţie şi parchet pentru continuarea cercetărilor, care privesc prejudicii aduse bugetului consolidat al statului, în valoare totală de 885.000 de lei noi RON. Principalele deficienţe constatate de inspectorii fiscali în aceste cazuri au fost sustragerea de la plata taxelor şi impozitelor, precum şi nedeclararea veniturilor impozabile. Alte metode descoperite de lucrătorii de la Control Fiscal, prin care agenţii economici certaţi cu legea încercau să înşele statul constau în ascunderea obiectului şi a sursei impozabile, înregistrarea în evidenţe a unor cheltuieli fictive, fără a avea la bază documente justificative, precum şi distrugerea actelor contabile. De asemenea, firmele verificate au mai fost sancţionate şi pentru întocmirea incompletă şi necorespunzătoare a actelor şi documentelor contabile sau pentru că reprezentanţii acestora nu ţineau evidenţa contabilă, în scopul de a prejudicia bugetul statului.

Administratori vâlceni – trimişi în judecată

Două dosare întocmite de procurori pentru infracţiuni economice au ajuns în instanţele de judecată. Într-unul dintre cazuri este judecat Dan Leasă, care, în calitate de administrator al SC Licry Trust SRL a emis cecuri fără acoperire. El a fost trimis în judecată de procurorii de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Râmnicu Vâlcea pentru înşelăciune. Reclamaţia împotriva administratorului Leasă a fost depusă de reprezentanţii societăţii Tinatav SRL, care au sesizat faptul că fuseseră induşi în eroare prin emiterea unei file cec fără acoperire. Pentru a-i păcăli pe reprezentanţii firmei, Dan Leasă se prezentase la început drept un administrator serios şi ridicase marfă în valoare de aproximativ 4000 de lei noi, pe care o achitase în numerar. La scurt timp după aceea el a solicitat însă materiale de construcţii în valoare de 6688,55 de lei noi, pentru o construcţie pe care o executa prin firma sa în comuna Mihăeşti – Vâlcea. În schimbul mărfii dan Leasă a emis o filă cec fără acoperire în cont. De altfel, în perioada respectivă firma era şi în interdicţie bancară, iar cecul aparţinea unui set care fusese retras din circulaţie. Un alt vâlcean, Eduard Frederik Flica, de 36 de ani, din Sibiu a găsit o metodă şi mai originală de a face rost de bani. Deşi nu avea nici o firmă el a indus în eroare administratorul unui magazin de piese auto - SC Dan Petru SRL Râmnicu Vâlcea să-i vândă piese auto în valoare de 2611,7 lei noi, folosindu-se de actele unei firme care nu mai desfăşura activitate de câţiva ani şi care fusese administrată de un prieten al său, plecat în străinătate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Ultimele stiri

  • PUBLICITATE

  • https://www.mocanuvicentiu.ro/
  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe