Agenţii economici nu se înghesuie să angajeze şomeri

luni, 31 iulie 2006

Agenţii economici nu se înghesuie să angajeze şomeri

În judeţul Vâlcea, rata şomajului în luna iunie  2006 se situa la nivelul de  4,7%, în scădere cu 0.1 puncte procentuale faţă de luna precedentă şi 3,1 procente faţă de începutul anului. Comparativ cu aceeaşi perioadă a anului 2005, rata şomajului este mai mică cu 2,1 procente. În primele şase luni ale anului 2006, în judeţul Vâlcea, ca urmare a serviciilor oferite de AJOFM Vâlcea, s-au angajat 4727 persoane. Prin intermediul serviciilor de mediere au fost angajate 3147 persoane : cu contract de muncă pe perioadă nedeterminată un număr de 2389 persoane şi 758 persoane s-au încadrat cu contract de muncă pe perioadă determinată. De precizat faptul că 353 şomeri s-au încadrat în muncă după prima mediere a muncii. Un număr de 283 şomeri s-au încadrat în munca înainte de expirarea perioadei de acordare a îndemnizaţiei de şomaj, beneficiind astfel de prevederile art. 72 din Legea nr. 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă, şi anume o sumă lunară neimpozabilă, acordată din bugetul asigurărilor pentru şomaj, în cuantum de 30% din îndemnizaţia de şomaj, stabilită şi recalculată conform legii, până la sfârşitul perioadei pentru care erau îndreptăţiţi să primească îndemnizaţie de şomaj.

De asemenea, 77 absolvenţi ai instituţiilor de învăţământ, înregistraţi la AJOFM Vâlcea, s-au angajat cu program normal de lucru, pentru o perioadă mai mare de 12 luni, beneficiind astfel, din bugetul asigurărilor pentru şomaj, de o primă egală cu un salariu de bază minim brut pe ţară garantat în plată, în vigoare la data încadrării. Cursurile de formare profesională au avut un rol determinant la angajarea în muncă a unui număr de 284 persoane. Menţionăm că, de la începutul anului, 913 persoane din rândul şomerilor au fost înscrise la programe de formare profesională. Ca urmare a acordării serviciilor de informare şi consiliere profesională au fost încadrate 90  persoane.

Agenţii economici au beneficiat de facilităţile acordate de Legea nr. 76/2002, încadrându-se în muncă 115 şomeri peste 45 ani şi 14 întreţinători unici ai familiilor monoparentale. De asemenea, s-au angajat 183 absolvenţi ai instituţiilor de învăţământ. Prin activitatea de creditare au fost ocupate 43 locuri de muncă, cu menţiunea că acestea au fost create în urma creditelor cu dobândă avantajoasă acordate în anul 2005. Prin acordarea de servicii de consultanţă şi asistenţă pentru începerea unei activităţi independente sau pentru iniţerea unei afaceri s-au îcadrat în muncă 5 persoane. Prin încheierea de contracte de solidaritate, în baza Legii nr. 116/2002 privind prevenirea şi combaterea marginalizării sociale, au fost angajate 58 persoane din rândul tinerilor cu vârste între 16-25 ani, aflaţi în dificultate şi confruntaţi cu riscul excluderii profesionale. Informaţiile ne-au fost furnizate de directorul executiv al AJOFM Vâlcea, Iulian Răduică.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Ultimele stiri

  • PUBLICITATE

  • https://www.mocanuvicentiu.ro/
  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe