Vara este pe sfârșite și, deși căldura de afară nu ne duce deloc cu gândul la frigul iernii, trebuie să ne preocupăm din timp de acest aspect. Instalația de încălzire trebuie verificată pentru a nu avea parte de surprize neplăcute pe perioada sezonului rece, și nu este o operațiune pe care să o tratezi cu superficialitate.
Majoritatea folosesc calorifere pentru încălzirea locuinței, iar pentru ca acestea să se afle în bună stare de funcționare, la sfârșitul verii sau începutul toamnei este cea mai bună perioadă pentru curățarea lor. Chiar și atunci când ai achiziționat de curând un calorifer, curățarea și întreținerea lui corectă nu trebuie neglijată. Atunci când este efectuată așa cum trebuie, curățarea caloriferelor le ajută pe acestea să funcționeze la maximum de capacitate.
Apa, utilizată drept fluid termic pentru un calorifer nu este niciodată perfect curată, mereu se găsește rugină și chiar se acumulează straturi de calcar. În aceste condiții, este și normal să avem o circulație îngreunată a apei, ceea ce înseamnă că încălzirea caloriferelor nu se mai produce la cea mai bună capacitate. De aceea este nevoie de curățarea corectă a acestora, iar pentru ca această operațiune să fie realizată așa cum trebuie, se impune apelarea la un profesionist. Chiar dacă pare destul de simplu de făcut, nu vei reuși să o faci așa cum rebuie, deoarece vei îndepărta doar o parte din depuneri, iar crusta de calcar nu va avea prea mult de suferit. Toate aceste depuneri din calorifere fac ca acestea să nu mai dea aceeași căldură ca la început, apare și randamentul în scădere al centralelor termice pe măsură ce anii trec, așa că ai înțeles perfect de ce este nevoie periodic de curățarea caloriferelor și verificarea instalației termice.
Primul pas: verificarea caloriferului
Înainte de a trece efectiv la lucru și a începe procedurile care însoțesc curățarea unui calorifer, acesta trebuie bine verificat înainte. Nu trebuie să existe urme de rugină și nici fisuri. În cazul în care acestea și-au făcut semnalată prezența, poate că ar fi mai bine să scapi de acel calorifer și să îl înlocuiești cu unul nou, mult mai bun. Verificarea unui calorifer mai presupune și evaluării aerisirii acestora. Dacă însă totul este în regulă, nu avem rugină, fisuri și nici aer pe instalație, atunci se poate trece la curățarea eficientă a caloriferelor, pentru o iarnă lipsită de griji și cu multă căldură în casă.
Apelează la un instalator pentru o curățare profesionistă
Deși simplă în aparență, curățarea unui calorifer nu este deloc așa, mai ales dacă nu sunt respectați toți pașii. De aceea recomandarea noastră este să se apeleze la un instalator, care va ști să facă exact ceea ce trebuie.
După ce instalația a fost perfect golită, caloriferele vor fi demontate. Trebuie desprinse de la cele două legături cu țevile de ieșire și intrare a apei, după care trebuie duse la locul unde urmează să fie spălate. Toată apa din interiorul unui calorifer trebuie bine evacuate.
În ce constă spălarea clasică a unui calorifer
Spălarea unui calorifer presupune turnarea de apă în interiorul acestuia, mișcându-l energic, pentru ca desprinderea impurităților de pe pereți să se facă în mod eficient. S-ar putea să fie nevoie de mai multe repetări ale procesului. De asemenea, este necesară și umplerea caloriferului cu o soluție specială contra depunerilor, și care trebuie lăsată să acționeze un sfert de oră. Pentru a avea cele mai bune rezultate, instalatorul va folosi și o pompă cu care să introducă în calorifer jeturi de apă sub presiune.
Curățarea chimică a unui calorifer
Există și varianta curățării chimice a caloriferului, ceva mai scumpă, dar care are avantajul că nu este nevoie ca radiatoarele să fie demontate. Este o variantă care trebuie efectuată obligatoriu de personalul de specialitate, așa că este total exclusă intervenția ta în acest sens.
Curățarea exterioară
Dacă ai decis să lași curățarea interioară a caloriferelor în sarcina profesioniștilor, nu același lucru este valabil și în cazul celei exterioare. Aici chiar te poți ocupa și singur, pentru că nu este deloc complicat. Se verifică starea robinetelor, se îndepărtează praful, iar dacă simți că există unele suprafețe lipicioase, acestea trebuie rapid îndepărtate. De asemenea, nu uita că la final, radiatorul nu trebuie să aibă pe el soluții utilizate pentru curățarea lui, deoarece acestea sunt îi pot afecta suprafața.
După cum bine știi, avem de a face cu calorifere fabricate din diverse material: oțel, aluminiu, fontă… Întreținerea corectă a acestora se face și în funcție de materialul folosit la fabricarea lor, iar în rândurile următoare afli și cum trebuie făcută.
Calorifer din fontă
Multă lume le consideră perfecte, pentru că se erodează foarte greu, și în plus, mențin o temperatură ridicată pentru o lungă perioadă. La capitolul dezavantaje menționăm greutatea ridicată a acestora, dar și faptul că sunt mai predispuse la depunerile de calcar, rugină și chiar mâl. Trebuie curățate mai des decât cele moderne, și este nevoie de apă și anumite substanțe care să contribuie la îndepărtatea eficientă a coroziunii.
Calorifer din oțel
Deși nu au parte de durata mare de viață a caloriferelor din fontă, radiatoarele din oțel au un mare plus, deoarece nu rețin atât de multe depuneri. De asemenea, rezistă la temperaturi înalte, asigurând un plus de confort, și sunt ușor de curățat, atât în exterior, dar și în interior.
Calorifer din aluminiu
În prezent, multe dintre radioatoarele din locuințele moderne sunt fabricate din aluminiu. Este și normal dacă ne gândim la cât de multe avantaje prezintă: au o greutate mică, se curăță foarte ușor în interior și în exterior. Demontarea și manevrarea unui calorifer din aluminiu sunt operațiuni foarte ușoară, nici nu ruginește, așa că nu au parte de multe depuneri. Tot la capitolul avantaje mai adăugăm un consum mic pe timpul cât funcționează, au un foarte bun randament termic, și se încadrează perfect în amenajarea locuinței, indiferent de stilul ales. Curățarea periodică și eficientă a acestora poate asigura buna funcționare a acestora chiar și pentru 20 – 25 de ani. Singurul dezavantaj, dacă îl putem numi așa, este faptul că un calorifer din aluminiu are nevoie de o aerisire periodică.
Ca o concluzie de final, indiferent de tipul de calorifer, întreținerea corectă și periodică a acestuia este calea spre o eficiență ridicată a transferului termic, dar și evitarea vreunui incident neplăcut pe perioada sezonului rece. Și, atunci, de ce să neglijezi această operațiune simplă? Dacă ești în căutare de calorifere - radiatoare pentru locuința ta, la Totulpentruinstalatii.ro găsești nenumărate modele din care poți alege!
Web Design by DowMedia