Alina Nicola: Colecţia de carte veche a Bibliotecii Judeţene, prezentată publicului cu ocazia Zilelor Europene ale Patrimoniului

vineri, 15 septembrie 2023

Biblioteca Judeţeană ‘Antim Ivireanul’ Vâlcea şi-a deschis, vineri, cu prilejul Zilelor Europene ale Patrimoniului, depozitul de carte veche pentru a prezenta documentele de patrimoniu pe care le deţine, în cadrul unei expoziţii a cărei temă principală este ornamentica tipografică folosită în urmă cu trei-patru secole.

Colecţia de carte veche a instituţiei de cultură din Vâlcea numără în prezent 37 de volume de carte veche, majoritatea tipărite la Râmnic şi care au legătură cu Antim Ivireanul, considerat cel mai mare tipograf din cultura medievală românească, fost episcop al Râmnicului şi cel care a înfiinţat prima tipografie din oraş.

‘Este o colecţie de carte nu foarte bogată, însă importantă pentru biblioteca noastră. Sunt 31 de cărţi de patrimoniu în limba română şi şase în limbă străină. Cartea în limba română este tipărită între secolele al XVII-lea şi al XVIII-lea. Cel mai vechi exemplar este ‘Cazania lui Varlaam’, tipărită în 1643 în limba română la Iaşi cu bunăvoinţa şi sprijinul material al domnitorului Vasile Lupu. Foarte multe cărţi care se regăsesc în colecţia noastră, aşa cum cred eu că era şi firesc, sunt tipărite chiar aici, în tipografia de la Râmnic. Avem şi un ceaslov care a fost tradus pentru prima dată, deci prima ediţie a unui ceaslov tradus în limba română de Antim Ivireanul în vremea când era mitropolit la Târgovişte’, a precizat Alina Nicola, una dintre bibliotecarele care se ocupă de această colecţie.

La vernisajul de vineri au fost prezenţi oameni de cultură locali şi liceeni, care au avut astfel ocazia să vadă şi chiar să răsfoiască volumele vechi din colecţia bibliotecii, dar mai ales să afle povestea acestor cărţi, ceea ce au dorit să scoată în evidenţă bibliotecarii vâlceni fiind în primul rând migala tipografilor de odinioară la realizarea acestor cărţi a căror valoare este dată şi de elementele decorative pe care le conţin.

‘Cărţile sunt într-o stare de conservare bună, pot spune. Ele au fost achiziţionate în timp de biblioteca noastră, fie de la anticariate, fie de la persoane fizice. Noi expunem aceste cărţi, care desigur sunt păstrate în condiţii de temperatură şi umiditate optime, cu diverse ocazii cum este şi cea de astăzi – cea de-a XXX-a ediţie a Zilelor Europene ale Patrimoniului. Tinerii sunt interesaţi de aceste cărţi cred că şi prin prisma elementului de noutate pe care îl aduc aceste cărţi, iar faptul că nu oricând poţi să vezi o carte veche şi foarte veche este primul lucru care îi atrage. Descoperă apoi şi povestea cărţii respective şi o mulţime de alte lucruri inedite şi cred că asta trezeşte interesul lor pentru cartea veche’, a mai spus Alina Nicola.

Expoziţia intitulată ‘Ornamentica tipografică în documentele cu valoare patrimonială din colecţiile Bibliotecii Judeţene ‘Antim Ivireanul’ Vâlcea’ va putea fi vizitată până pe 22 septembrie. AGERPRES

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  • PUBLICITATE

  • https://www.mocanuvicentiu.ro/
  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe