Francezii continuă joi protestele furioase împotriva reformei pensiilor după ce o întâlnire dintre sindicate și prim-ministrul Elisabeth Borne, care au durat doar o oră, nu au reușit să calmeze situația, relatează Reuters.

18:17Mai multe refugii pentru stațiile de autobuz au fost distruse în Place Denfert-Rochereau, la Paris. De asemenea, tot în Denfert-Rochereau o bancă Crédit Agricole a fost vandalizată

17:55La ora 16.00, ora locală, erau 285.000 de manifestanți pe străzile Franței, față de 353.000 pe 28 martie la aceeași oră și 641.000 pe 7 martie, zi record pentru mobilizările anti-reformă, potrivit Le Figaro.

Pompierii au intervenit de urgenţă, după ce prelata restaurantului La Rotonde, aflat în arondismentul 14 al Parisului, a luat foc în timp ce protestatarii se confruntau cu forţele de ordine şi aruncau în jandarmi cu pietre, petarde, artificii şi vopsea.

Potrivit TF1, o fumigenă aruncată de un manifestant a aprins prelata roşie a celebrei braserii. De asemenea, o staţie de autobuz din apropiere de restaurant a fost vandalizată.

Anterior, prefectura poliţiei Parisului avertizase că un "grup de mare risc" este prezent pe bulevardul Montparnasse, la intersecţia cu strada Vavin.

"Petardele sunt tot mai multe, protestatarii aruncă bucăţi de bitum spre forţele de ordine, care s-au grupat la colţul unei străzi", a relatat corespondentul Le Figaro. Huliganii aruncă, de asemenea, cu diverse obiecte spre braseria La Rotonde, unul dintre restaurantele preferate ale lui Emmanuel Macron, care este protejat de forţele de ordine.

Aproximativ 400.000 de persoane protestează joi la Paris pentru a unsprezecea zi de mobilizare împotriva reformei pensiilor din Franța, a declarat sindicatul CGT pentru AFP, în timp ce cifra autorităților nu este încă disponibilă.

Este mai puțin decât în ​​ultima zi de acțiune din 28 martie, când CGT raportase 450.000 de manifestanți în capitală și autoritățile 93.000.

„Ceea ce fac cei de la putere, oamenii pot desface”, au scandat protestatarii în orașul Rennes, din vestul Franței, purtând pancarte pe care scria: „Luptați pentru pensiile noastre” și „Grevă, blocada, Macron, pleacă”.

Zeci de sindicaliști nemulțumiți de reforma pensiilor au invadat joi pentru scurt timp clădirea din centrul Parisului în care își are sediul corporația multinațională americană BlackRock, scandând lozinci și aruncând petarde.

Liderii sindicali și protestatarii au spus că singura cale de ieșire din criză este retragerea legii, opțiune pe care Borne și Macron au respins-o în mod repetat.

„Nu există altă soluție decât retragerea reformei”, a declarat noul lider al sindicatului CGT, Sophie Binet, la începutul mitingului de la Paris.

Laurent Berger, șeful celui mai mare sindicat CFDT din țară, a cerut ca „un maximum de muncitori, bărbați și femei, să se alăture marșurilor din Franța de mâine”.

Marșurile de joi - a 11-a zi de proteste la nivel național din ultimele trei luni - ar putea oferi un indiciu dacă mitingurile lungi își pierd din avânt sau câștigă avânt.

Ziua anterioară a demonstrațiilor din 28 martie a atras mulțimi mai mici, potrivit Ministerului de Interne, 740.000 de oameni protestând în toată țara, față de un record de 1,28 milioane înregistrat pe 7 martie.