Romanii care pot iesi mai devreme la pensie! Lista localitatilor din zone de risc a fost actualizata

marți, 31 mai 2022

Romanii care au locuit cel putin 30 de ani in localitati intens poluate din tara pot iesi mai devreme la pensie, prin reducerea varstei standard de pensionare cu doi ani. Recent, in Monitorul Oficial a fost publicata lista actualizata a localitatilor considerate, prin lege, puternic poluate.

Legea pentru pentru modificarea art. 65 alin. (5) din Legea privind sistemul unitar de pensii publice, aparuta in Monitorul Oficial nr. 527, include lista actualizata de localitati poluate si ai caror locuitori pot aplica pentru iesirea la pensie cu doi ani mai devreme.

Initiatorii legii sustin ca actualizarea listei era necesara pentru ca in toate aceste localitati au existat, de-a lungul anilor fabrici si uzine care au afectat sanatatea celor care au locuit in preajma lor.

"In anii precedenti, Parlamentul Romaniei a adoptat mai multe legi in sprijinul cetatenilor care au locuit in zone de risc. Solutia identificata a fost aceea de a scadea cu doi ani varsta de pensionare in localitatile afectate, astfel incat raportul dintre varsta de pensionare si speranta de viata sa fie similar cu cel intalnit in regiuni cu activitati mai putin nocive", se arata in expunerea de motive a proiectului de lege.

LISTA LOCALITATILOR IN ZONE DE RISC

"(5) Persoanele care au locuit cel putin 30 de ani in zonele afectate de poluarea remanenta din cauza extractiei, prepararii si arderii carbunelui sau a sisturilor bituminoase, a extractiei si prepararii minereurilor de uraniu, a extractiei si prelucrarii minereurilor feroase si neferoase cu continut de praf sau de emisii de gaze cu efect de sera, de amoniac si derivate, de cupru, plumb, sulf, azot, fosfor, cadmiu, arseniu, zinc, mangan, fluor, clor, feldspat si siliciu ori de radiatii din minereuri radioactive, hidrogen sulfurat, crom trivalent, crom hexavalent, cianuri, de pulberi metalice si/sau de cocs metalurgic, a prelucrarii titeiului sulfuros, desulfurarea benzinei, a titeiului parafinos si neparafinos, a distilarii titeiului in vederea producerii pacurii si a uleiurilor, respectiv in localitatile Baia Mare, Calarasi, Copsa Mica, Drobeta-Turnu Severin, Slatina, Targu Mures, Tarnaveni, Turnu Magurele, precum si in localitatile Abrud, Avram Iancu, Baia de Aries, Lupsa, Ocolis, Rosia Montana si Zlatna din judetul Alba, Baita din judetul Bihor, Bacau si Onesti din judetul Bacau, Maieru, Rodna si Sant din judetul Bistrita-Nasaud, Crizbav, Fagaras, Feldioara, Halchiu, Satu Nou si Victoria din judetul Brasov, Braila, Tichilesti si Chiscani din judetul Braila, Anina, Armenis, Ciudanovita, Moldova Noua, Otelu Rosu si Resita din judetul Caras-Severin, Aghiresu, Campia Turzii, Capusu Mare, Dej, Iara si Turda din judetul Cluj, Navodari din judetul Constanta, Baraolt din judetul Covasna, Targoviste si Titu din judetul Dambovita, Isalnita din judetul Dolj, Galati din judetul Galati, Branesti, Balteni, Bustuchin, Calnic, Dragotesti, Farcasesti, Ionesti, Matasari, Motru, Negomir, Plopsoru, Prigoria, Rosia de Amaradia, Rovinari, Urdari si Turceni din judetul Gorj, Balan, Corbu, Jolotca, Sandominic si Tulghes din judetul Harghita, Aninoasa, Baia de Cris, Baita, Brad, Calan, Certeju de Sus, Criscior, Deva, Ghelari, Hunedoara, Lupeni, Orastie, Petrila, Petrosani, Rachitova, Soimus, Teliucu Inferior, Uricani, Vata de Jos, Vetel, Vulcan din judetul Hunedoara, Ciulnita si Slobozia din judetul Ialomita, Borsa din judetul Maramures, Savinesti din judetul Neamt, Brazi si Ploiesti din judetul Prahova, Brosteni, Crucea, Iacobeni, Ostra, Stulpicani si Vatra Dornei din judetul Suceava, Fardea, Margina, Nadrag si Tomesti din judetul Timis, Mina Altan Tepe si Tulcea din judetul Tulcea, Berbesti si Ramnicu Valcea din judetul Valcea, pe o raza de 8 km in jurul localitatii in care se afla situl contaminat, beneficiaza de reducerea varstei standard de pensionare cu 2 ani fara penalizarea prevazuta la alin. (4).”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Ultimele stiri

  • PUBLICITATE

  • TRUSTUL 3 CONSTRUCTII
  • PARTENERI MEDIA

  • © 2023 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe