Arbitrajul vâlcean în doliu

duminică, 29 mai 2022

 

Marţi după-amiază, 24 mai a.c., o veste tristă s-a abătut peste oraşul de la poalele dealului Capela.  A încetat din viaţă la venerabila vârstă de 99 de ani renumitul economist Ion Ciucă. În scurt timp ştirea s-a întins, nu numai peste oraşul lui Anton Pann, dar şi peste multe localităţi din judeţul Vâlcea.

Este foarte greu ca în aceste momente, greu de suportat, mai ales de cei care au lucrat cu domnia sa, cunoscându-l foarte bine nu numai pe linie profesională ca şef contabil sau şef servici financiar la importante unităţi economice din municipiul Râmnicu Vâlcea.

Voi puncta  pe scurt câteva evenimente foarte importante din viaţa acestui vâlcean care de-a lungul unei îndelungate cariere profesionale s-a bucurat de stima şi aprecierea tuturor vâlcenilor. A văzut lumina zilei în urmă cu 99 de ani, la 24 august 1923, în comuna Galicea, satul Cremenari, fiind al treilea din cei trei copii (o fată şi doi băieţi) în familia primarului Ciucă din comuna Galicea, satul Cremenari, iar mama casnică. Cursurile şcolii gimnaziale le-a efectuat în comuna natală. Absolvă cu rezultate foarte bune cursurile comerciale ale Liceului de specialitate din Râmnicu Vâlcea.

Îşi face datoria cu cinste şi onoare pe câmpurile de luptă, ca soldat apărându-şi glia strămoşească în cel de al doilea Război Mondial. În 1953, la 26 mai se căsătoreşte cu frumoasa absolventă a Liceului de fete din Râmnicu Vâlcea, Elena Petrescu, viitoarea salariată în cadrul Poştei vâlcene. Rod al unui mariaj sincer apare pe lume unicul lor copil, viitorul inginer Dragoş, specialist în exploatările miniere, angajat la întreprinderile de specialitate ca inginer şef în capitala cărbunelui românesc de pe Valea Jiului la Petroşani.

Revenind la tragicul eveniment, nenea Nelu aşa cum era cunoscut de noi toţi, a lucrat la Uzina de sodă ca şef servici financiar, şef contabil la OCL Râmnicu Vâlcea, iar până la pensie în acelaşi domeniu la ICSMI Râmnicu Vâlcea.

Încă de tânăr este atras de mişcarea sportivă şi în mod deosebit de activitatea de arbitraj în fotbalul românesc. Face parte din a doua generaţie de buni reprezentaţi ai arbitrajului vâlcean alături de regretaţii: Bebe Alexe, Nicolae Stoiculescu, Gheorghe Zmeureanu, C. Nasuto, Gheorghe Sanfrancisco şi mulţi, mulţi alţii.

A ştiut ca nimeni altul să îmbine în mod armonios pregătirea teoretică în arbitrajul fotbalistic cu activitatea practică. După anii pensionării,  nu s-a retras definitiv de pe terenurile de fotbal sau din sălile unde se desfăşurau cursuri de iniţiere şi formare a viitorilor arbitri. El a constituit pentru noi toţi un excelent exemplu, nu numai în activitatea de arbitraj, dar şi în comportamentul pe care trebuie să îl aibă un viitor arbitru de fotbal, fără să abandoneze niciun minut activitatea profesională. A contribuit din plin la depistarea şi selecţionarea unui număr extrem de mare a viitorilor arbitri, predându-le un număr sporit de ore la tablă, în cursurile teoretice pe care le susţinea în faţa viitorilor arbitri. Pe lângă numărul susţinut de orele teoretice, a fost şi un excelent observator la jocurile pe care le arbitrau tinerii arbitri.

Ne pare rău pentru această pierdere irecuperabilă! Nu greşim cu nimic, când afirmăm că nenea Nelu Ciucă a fost unul dintre cei mai buni teoreticieni pe care i-a avut arbitrajul românesc din toate timpurile. Ne pare foarte rău că domnia sa nu va mai putea fi prezent la evenimentul ce îl vom manifesta în toamna acestui an cu ocazia sărbătorii a 75 de ani de la înfiinţarea Colegiului Judeţean de Arbitri Fotbal –Vâlcea (1947-2022).

La reluarea campionatului 2022-2023 propunem ideea Asociaţiei Judeţene de Fotbal din Vâlcea, ca la începutul fiecărui meci să se păstreze un moment de reculegere în memoria acestui minunat reprezentant al arbitrajului românesc, născut şi trăit pe meleagurile vâlcene. Sunt convins că tânărul preşedinte Adrian Comănescu va împărtăşi această idee şi va transmite propunerile noastre tuturor arbitrilor care vor oficia la aceste jocuri.

Dumnezeu să-l odihnească în pace! Dumnezeu să-l ierte!

Nicolae Dinescu

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Ultimele stiri

  • PUBLICITATE

  • https://www.mocanuvicentiu.ro/
  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe