Alegerea jucariilor potrivite pentru copilul tău - ce trebuie să ai în vedere?

marți, 15 februarie 2022

 

Sursa foto: https://unsplash.com/photos/FHFfHWWzbCc 

În zilele noastre, odată cu apariția multor magazine de jucării, oferta de jocuri pentru copii este atât de variată, încât procesul de alegere se poate dovedi o adevărată aventură. Slalomul din magazinele de jucării, alături de dorințele și nevoile copilului tău, reclamele TV de pe posturile de desene animate, dar și jucăriile pe care le văd la copiii de aceeași vârstă, te poate pune în dificultate în alegerea a ceea ce i se potrivește prichindelului tău, care să îl ajute să își stimuleze creativitatea și imaginația.

De ce sunt importante jucăriile?

În primul rând, prin joacă, orice copil descoperă lumea: animale, culori, forme, dar și litere, cu ajutorul cărora să compună mesaje pentru părinți și familie. Doar că trebuie să iei în considerare că multe jucării nu înseamnă neapărat că îi va atrage atenția, ci mai degrabă, vei vrea și tu să îți retrăiești copilăria, ca părinte.

Cele mai bune tipuri de jucării sunt cele multifuncționale, care stimulează imaginaţia, creativitatea şi dorinţa de a rezolva probleme. Spre exemplu, în această categorie sunt prezente:

  • Cuburile din lemn - astăzi se poate juca de-a constructorul, mâine poate alege un cub dreptunghiular și folosi pe post de telefon;
  • Mingi - mingiile îl provoacă la mișcare, iar dacă sunt și colorate, îi va atrage rapid atenția;
  • Cutii de carton - cu ajutorul lor își poate crea rafturi, cuptoare, se poate ascunde, le poate colora pentru a le transforma în mașini, avioane, case pentru păpuși (în cazul fetelor).

Cum alegi jucăriile potrivite pentru copil - mic ghid

Cele mai multe jucării, indiferent dacă le cumperi online, de pe Drool.ro, spre exemplu, sau din magazinele fizice, au trecute pe ambalaj vârsta copiilor cărora le sunt destinate. Acest lucru este foarte important, dat fiind că fiecare vârstă vine cu nevoile sale, cu interesele copilului și nivelul său de dezvoltare. 

Vârsta de pe ambalaj este la fel de importantă și pentru siguranța copiilor. Spre exemplu, jucăriile de tip Lego sunt interzise până la vârsta de 5 ani, dat fiind că elementele mici pot fi înghițite de copii.  Astfel, dacă ai un copil de vârstă fragedă, cel mai bine ar fi să iei în calcul vârsta înscrisă pe ambalajul jucăriei.

De cealaltă parte, caută jocuri și jucării cu ajutorul cărora să vă jucați împreună. Cel mai bun partener de joacă este părintele: tații, în cazul băieților, mamele sau mătușile, în cazul fetelor. Asta pentru că cei mici caută aprobarea părinților în tot ce fac, dar și validarea și motivarea. 

După vârsta de 1 an, poți opta pentru jucării muzicale sau, pentru un plus de spontaneitate,  o lingură de lemn și o oală vor fi perfecte pentru a le arăta tuturor calitățile sale muzicale.

După vârsta de 2 ani, jocurile de rol sunt cele mai apreciate. Spre exemplu, poți cumpăra costume cu super-eroii din desenele animate sau cu prințesele din cărțile de basme pe care le citești în fiecare seară, la culcare.  

În cazul copiilor trecuți de 5 ani, o bună modalitate de a-i ajuta să rezolve enigme și de a învăța ce este răbdarea, este cu ajutorul puzzle-urilor. Cele cu cât mai multe piese îi vor face să își testeze imaginația și să își pună în valoare simțul de Sherlock Holmes.

Jucăriile cu care nu ar trebui să fii de acord

Cum piața este plină de jocuri care mai de care mai colorate și mai variate, aici și-au găsit locul și jucării nepotrivite pentru cei mici. Spre exemplu, nu ar trebui să fii de acord cu jucăriile în formă de arme, anumite păpuși care pot fi provocatoare, prin hainele pe care le poartă.

Jucăriile-arme implică, de cele mai multe ori, agresivitate și violență. Cu cât cei mici se joacă mai multe cu ele, cu atât se pot răni fizic, dar afectează și psihicul. Dar, privind partea bună a acestor jucării, o armă poate fi folosită drept recuzită într-o scenetă imaginară cu polițiști, nicidecum să o folosească pentru a amenința alți copii.

Păpușile sunt extrem de distractive pentru fetițe, atât timp cât nu sunt îmbrăcate extravagant sau chiar sexy: fuste scurte, ciorapi-plasă şi tocuri.  Nu sunt indicate acestea pentru că ii va crea fetiței complexe cu privire la felul în care va arăta la pubertate, iar asta îi va influența comportamentul de adult.

Tu ești cea care ia decizia!

Ca mamă, tu ești cea care ia decizia cu privire la ce jucării cumperi sau primește de la familie și prieteni. În achiziție ar trebui să ai în vedere calitățile pe care vrea să și le dezvolte, dar și activitățile de care este atras. 

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Ultimele stiri

  • PUBLICITATE

  • https://www.mocanuvicentiu.ro/
  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe