Jaf de proporții biblice în pădurile Valcii! Conducerea Gărzii Forestiere Râmnicu Vâlcea, cercetata de procurorii DNA

duminică, 11 iulie 2021

 

Recent, jurnaliștii ziarului "Cotidianul" au luat urma sutelor de hectare de pădure din Voineasa, județul Vâlcea, împărțite și jefuite de unii demnitari ai executivului și de familiile acestora. Printre ei s-ar afla chiar familia premierului Florin Câțu. Care sunt încrengăturile dintre factorul politic și conducerea Gărzii Forestiere Râmnicu Vâlcea ?

Redacția ziarului "Avertisment.net" a prezentat în mai multe rânduri, documente din interior, care dovedesc faptul că, rețele de jefuitori sunt protejate de persoane importante aflate la conducerea Gărzii Forestiere, ba chiar din cadrul direcțiilor de control ale MMAP. Jurnaliștii au prezentat sesizările unor angajați ai MMAP și ale unor proprietari de pădure prejudiciați și au publicat documente care vorbesc despre prejudicii de milioane de euro aduse fondurilor forestier și cinegetic din județele Vâlcea, Mehedinți sau Gorj. Din informațiile noastre, aceste sesizări s-au oprit în sertarele adânci ale Direcției Corp Control Integritate și Anticorupție, condusă de Lucian Mihail Mănoiu.

Premierul trebuie să răspundă în "afacerea Voineasa"

Problemele pădurilor și ale fondului cinegetic nu pot fi rezolvate prin schimbarea numelui unei instituții, ci prin profesionalismul angajaților acesteia, rămâne de văzut cine va popula Garda Forestieră Națională. Presa a semnalat de nenumărate ori că șefii Gărzii Forestiere girează și coordonează jaful din pădurile țării. Un bun exemplu vine chiar din grădina prim ministrului Florin Câțu, din localitatea Voineasa, județul Vâlcea. Deocamdată, premierul refuză să răspundă întrebărilor pe această temă. Rămâne de clarificat ce legătură este între șeful executivului de la București și conducerea Gărzii Forestiere Râmnicu Vâlcea.

Conexiunea Vâlcea

Activitatea defectuoasă a conducerii Gărzii Forestiere Râmnicu Vâlcea rezulta si din cel puțin două sesizări extrem de critice (R15228/30.09.2020 și R17011/20.10.2020) aflate în sertarele fostului secretar de stat MMAP, Gelul Puiu. Cum acesta a fost demis în urma unor înregistrări audio, zilele acestea am avut confirmarea că, în sfârșit, la nivelul Gărzii Forestiere Râmnicu Vâlcea, Comisia de Disciplină a început o amplă anchetă care se referă la conducerea acestei instituții, prin rapoartele nr. 4692 / BT / 06.05.2021 și nr. 4603 /BT / 23.06.2021, aprobate de către ministrul Tanczos Barna, iar documentele au fost trimise către procurorii Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție și în atenția serviciului Audit Public Intern din cadrul Ministerului Mediului. Printre cei cercetați s-ar afla Inspectorul General Gheorghe Poenaru și directorul Eugen Simionescu. Surse din interior afirmă că, după ce au fost demarate verificări la Garda Forestieră Râmnicu Vâlcea, Poenaru este mai mult în concediu, iar pe masa ministrului Tanczos, în așteptare, se află un amplu raport de circa 70 de pagini, care dovedește nu numai că Poenaru și Simionescu și-au încălcat atribuțiile de serviciu cu vârf și îndesat, ci descrie în detaliu, rețeaua creată de aceștia. Dar să vedem cine sunt cei doi și care sunt relațiile politice ale acestora. După mai multe solicitări ale ziariștilor, zilele trecute, Direcția Corp Control Integritate și Anticorupție din cadrul MMAP, ne-a informat că rapoartele susmenționate au fost aprobate și avizate, iar aspectele semnalate au fost trimise organelor de cercetare. Nu se menționează niciun nume de posibil făptuitor.

Interese și proptele de partid

Sursele noastre din MMAP spun că Gheorghe Poenaru este inspector șef al Gărzii Forestiere Râmnicu Vâlcea începând cu anul 2011. Din această funcție, Poenaru coordonează activitatea silvică și cinegetică în cinci județe : Vâlcea, Gorj, Mehedinți, Dolj și Olt. A fost inspector șef în perioada 2005 - 2009 la fosta ITRSV, care după reorganizare s-a transformat în Garda Forestieră Râmnicu Vâlcea. Subordonații săi afirmă că este susținut de PNL Vâlcea împreună cu Puicea Cristinel și cu alte persoane direct implicate în afacerile cu lemn din județ, oameni care au interese directe în licitațiile de vânzare a materialului lemnos. Împotriva lui Poenaru există nenumărate plângeri, sesizări și rapoarte, trecute la categoria siguranță națională. De exemplu, prin sesizarea înregistrată sub numărul R/17011/20.10.2020, care a ajuns pe masa lui Gelu Puiu, fost Secretar de Stat în cadrul Ministerului Mediului Apelor și Pădurilor, se dovedește că Poenaru și-a încălcat atribuțiile de serviciu cu vârf și îndesat.

În ciuda acestor probleme, împotriva lui Gheorghe Poenaru, de-a lungul timpului, nu s-au luat măsuri. Surse din interior, spun că fratele inspectorului șef de la Garda Forestieră Râmnicu Vâlcea, Mircea Poenaru, membru marcant al PNL Vâlcea, a copilărit cu premierul Florin Câțu și este prieten vechi al președintelui Camerei Deputaților Ludovic Orban. Cu acesta din urmă, Gheorghe Poenaru ar fi fost coleg de școală la Brașov.

După modelul "nulităților controlabile", de-a lungul timpului, Poenaru s-a înconjurat cu oameni de încredere, ale căror studii sunt îndoielnice. Surse din interiorul gărzii ne-au spus că oamenii așezați în funcții cheie de Poenaru și-ar fi desăvârșit studiile la cursuri de zi, în timp ce lucrau ca pădurari și brigadieri. Un bun exemplu este Barcan Ilie, consilier de etică al instituției sau nepotul lui Poenaru, Țolea Grigore Gabriel, fost primar al comunei Malaia din județul Vâlcea.

Fratele inspectorului șef, Mircea Poenaru, a candidat în 2020 pe listele PNL Vâlcea (locul 6) pentru Camera Deputaților. Soția inspectorului șef, Gabriela Poenaru este și ea angajată în cadrul Gărzii Forestiere Râmnicu Vâlcea, consilier achiziții. Practic, după cum am aflat de la subordonații săi, doamna Poenaru propune achizițiile din bani publici pentru gardă, iar soțul le aprobă. O incompatibilitate care ar trebui să atragă atenția ANI.

 Dar cine verifică cheltuirea banului public la Garda Forestieră Râmnicu Vâlcea?

Deschizătorul de uși

Despre Eugen Simionescu, director al Direcției implementare și avizare din cadrul Gărzii Forestire Râmnicu Vâlcea, am scris pe larg în prima parte al serialului nostru intitulat "Jaf de proporții biblice în pădurile României". Revenim cu câteva amănunte relevante. Inginerul Simionescu Eugen, are reputația unui deschizători de uși. Unii îi sunt recunoscători pentru ajutorul acordat, alții... . Omul care le rezolvă pe toate, Simionescu, și-a început cariera fulminantă, înainte de 1989, ca pădurar, apoi a fost brigadier silvic. Sursele noastre afirmă că, Simionescu, după 1990, a fost dat afară sau retrogradat de la Direcția Silvică Râmnicu Vâlcea și de la Direcția Silvică Gorj, pentru folosirea ilegală de ciocan silvic. A fost implicat în scandalul tăierilor ilegale de masă lemnoasă de la Obștea Câineni, alături de firma S.C. Cireșu, deținută de prietenul său Droașcă. Împreună ar fi tăiat participat la tăierea ilegală a cca. 400 ha de pădure. S-a făcut dosar la DNA Argeș (Pitești). În perioada 2012-2013, când Simionescu nu mai era în sistem, a activat ca director la S.C. Cireșul, girând acestora alte tăieri ilegale de pădure. Prietenia cu Daniel Droaşcă, patronul S.C. Cireșul, i-a adus multe avantaje lui Simionescu. Omul de afaceri a avut grijă de fiecare dată de prietenul său şi de familia acestuia, când s-au aflat la nevoie. Aşa că în perioadele în care Eugen Simionescu nu a ocupat funcţii la instituţiile de control silvic (ianuarie 2012 - iulie 2012, februarie 2013 - iulie 2013), acesta a activat ca salariat la S.C. Cireşul, fiind retribuit aşa cum se cuvine, cu venituri salariale substanţiale. De asemenea, în cursul anului 2012, Droaşcă l-a angajat la firma sa şi pe fiul prietenului său, Alexandru Simionescu. Se pare că patronul vâlcean ar fi dispus să-i asigure lui Eugen Simionescu un loc de muncă bine plătit şi după apropiata retragere la pensie a acestuia, chiar dacă legea interzice această posibilitate timp de trei ani după ieşirea din corpul funcţionarilor publici. (ziuanews.ro)

Vom reveni

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Ultimele stiri

  • PUBLICITATE

  • https://www.mocanuvicentiu.ro/
  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe