|sâmbătă, ianuarie 22, 2022
  • Follow Us!

Claudia Banu, senator PNL, promoveaza o inițiativă legislativă in beneficiul tinerilor fermieri 

Banu Claudia PNL

✌️ O nouă zi, o veste bună!

📎 Am depus împreună cu colegii mei senatori PNL, Laura-Iuliana Scântei, Alina Gorghiu și Cristian Niculescu Ţâgârlaş, o inițiativă legislativă mult așteptată de cei afectați de modificările aduse de PSD Legii nr.17/2014 privind vânzarea terenurilor agricole situate în extravilan.

🛑 Modificările au blocat pur și simplu procedurile administrative prealabile vânzării terenurilor extravilane agricole, au generat birocrație și taxe fiscale suplimentare pentru proprietarii vânzători, dar și pentru eventualii cumpărători.

👉 Prin noul proiect susținut și de ceilalți colegi parlamentari USR PLUS, UDMR si minorități, se restrânge numărul de preemptori, pentru a simplifica procedura, aceștia fiind:
• preemptori de rang I: coproprietarii; soții, rudele și afinii până la gradul al treilea inclusiv;
• preemptori de rang II: proprietarii investiţiilor agricole pentru culturile de pomi, viţă-de-vie, hamei, irigaţii exclusiv private, dacă aceste investiții sunt notate în Cartea Funciară;
• preemptori de rang III: arendaşii;
• preemptori de rang IV: proprietarii terenurilor agricole care au cel puțin o latură comună, în tot sau în parte, cu terenul supus vânzării;
• preemptori de rang V: tinerii fermieri;
• preemptori de rang VI: statul român, prin Agenţia Domeniilor Statului.

🟡 Arendaşul care doreşte să cumpere terenul agricol situat în extravilan trebuie să deţină această calitate pentru terenul respectiv, stabilită printr-un contract de arendă valabil încheiat cu cel puțin șase luni înainte şi înregistrat potrivit dispoziţiilor legale, la momentul afişării ofertei de vânzare la sediul primăriei.

✅ Inițiativa reduce și termenele pentru realizarea procedurii prealabile vânzării (de ex. obligația de afișare a ofertei de vânzare pentru 30 de zile, în loc de 45 zile cum este în prezent).

ℹ️ O prevedere importantă privește eliminarea supraimpozitării, adică a impozitului de 80% pe suma ce reprezintă diferența dintre prețul de vânzare și prețul de cumpărare.

❗️Țin să precizez că terenurile agricole situate în intravilan și terenurile agricole situate parțial în intravilan și parțial în extravilan, care formează un singur imobil, identificat printr-un singur număr cadastral, nu intră sub incidența prezentei reglementări.

🌠 Este un proiect bine-venit, care prioritizează și oferă, de asemenea, posibilitatea dezvoltării sănătoase pentru tinerii fermieri, în concordonță cu normele europene aplicabile.

Claudia Banu, senator PNL

Leave a Response