|vineri, august 12, 2022
  • Follow Us!

Claudia Banu: Îndemn oamenii de toate vârstele să se implice activ în acte de voluntariat! 

images (5)

Cu ocazia zilei Crucii Roșii, astăzi 4 iulie, aș vrea să menționez în spirit de comemorare numele unor femei carea au făcut parte din dezvoltarea acestei fundații pe teritoriul României: Irina Câmpineanu, Regina Maria și Colette Lahovary-Plagiano.

Irina Câmpineanu a fondat în anul 1906, Crucea Roșie a Doamnelor în România, care în anul 1915 a fuzionat cu Crucea Roșie Română. Împreună cu o întreagă echipă de femei, au venit în sprijinul și alinarea suferinței victimelor din timpul Războaielor Balcanice.

Regina Maria, soția regelui Ferdinand, devenită după moartea lui Carol I – Regină a României, a fost una dintre cele mai iubite persoane, tocmai datorită implicării sale active în a sprijinii nevoile românilor. S-a implicat direct în organizarea și coordonarea serviciilor Crucii Roșii, în timpul războiului austro-ungar, pentru ai prelua pe răniți de pe front și a le oferi ajutor medical. Îmbrăcată în uniformă de asistentă, aceasta vizita zilnic centrele de răniți.

În timpul războiului a cunoscut-o și pe Colette Lahovary-Plagiano, fiica diplomatului Alexandru Lahovary, doamnă de onoare-voluntar, apreciată și medaliată de însuși Regina Maria, dar și de statul francez. Ea a refuzat să fie plătită pentru muncă istovitoare depusă în centrele de răniți, acceptând doar rația de mâncare oferită.

Aceste femei reprezintă exemple demne de urmat, atât de vitejie cât și de îndârjire, arătând încă o dată că nu contează cine ești, contează ceea ce faci, mâna de ajutor pe care o întinzi omului la nevoie. Îndemn oamenii de toate vârstele să se implice activ în acte de voluntariat, dar în special îndemn tinerii să ia parte la astfel de acte de caritate, ele făcând parte din dezvoltarea lor personală dar și a comunității. Pentru a intra în contact cu filiala Crucea Roșie Vâlcea puteți accesa website-ul acestora https://crucearosievalcea.ro/cine-suntem/ sau pagina de Facebook: Crucea Roșie Vâlcea.

Claudia Banu

FB_IMG_1593871775675

Leave a Response