Eugen Neata trage un semnal de alarma: Multe dintre unitățile turistice riscă să nu se mai deschidă niciodată

luni, 15 iunie 2020

Acum sau niciodată

Există riscul ca unele companii să nu mai poată reveni în activitate. Noi privim doar la terase, aglomerate cândva, destul de goale acum, și ne îngrijorăm de ceea ce vedem. O bună parte dintre ele nu s-au mai deschis deloc după seria de stări de urgență prin care am trecut.
Nu este timp pentru analizarea motivelor care au condus aici. Scoaterea din funcțiune pe o perioadă prea lungă de timp a unor afaceri poate fi mortală pentru ele. Afacerile nu răspund la comenzile liberalilor și nu supraviețuiesc tărăgănelilor de la guvernare, nesiguranței și neputinței de a lua decizii. Privesc îngrozit la proprietarii de mall-uri și la magazinele care operează în aceste mari unități comerciale. Nimeni nu mai înțelege nimic. Se deschid sau nu se deschid? Dacă se deschid, care sunt normele ce se impun? Dacă nu se deschid, care mai sunt speranțele de supraviețuire? Guvernanții înșiși se întreabă unii pe alții ce este cu atâtea amânări, ca și cum comanda ar fi la cu totul altcineva decât la Guvernul României. Noi, la Partidul Social Democrat, tocmai am finalizat o lege care să ajute operatorii din industria HORECA. Este vorba despre acordarea unei serii de facilități care sunt condiționate de păstrarea locurilor de muncă și de stabilitatea tarifelor practicate la serviciile oferite. O scutire de TVA până la sfârșitul anului, la cazare, la masă și la transport în scopuri turistice nu va face decât să atragă mai mulți clienți și să repună în funcțiune motoarele turismului românesc, de exemplu. Statul poate susține contravaloarea tichetelor de vacanță acordate de angajator, în cuantum de 1450 de lei, de asemenea, pentru anul curent și pentru anul următor. Este posibil ca, dacă se mai prelungește perioada de suspendare a activității în HORECA, multe dintre unitățile turistice să nu se mai deschidă niciodată și alte sute de mii de șomeri să se adauge la milioanele care s-au adunat până acum. Trebuie înțeles că, cu fiecare firmă închisă, scad încasările la buget și, cu fiecare nou șomer, cresc cheltuielile din bugetul național.
Cei care întârzie să ia decizii curajoase acum nu par să privească adevărul social și economic direct în ochi și să se îngrozească de criza economică pe care o alimentează prin amânări și prin prelungirile nejustificate ale perioadei de inactivitate în industria HORECA din România.

Eugen Neata, deputat PSD de Valcea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Ultimele stiri

  • PUBLICITATE

  • https://www.mocanuvicentiu.ro/
  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe