|sâmbătă, septembrie 18, 2021
  • Follow Us!

31 ianuarie 2018. Parastas pentru Voievodul Mircea cel Bătrân la Mănăstirea Cozia 

mircea

În ziua de 31 ianuarie se împlinesc 600 de ani de la trecerea la cele veșnice a Voievodului Mircea cel Bătrân, Voievod al Țării Românești  și ctitor al Mănăstirii Cozia.

Pentru comemorarea Domnitorului ctitor de lăcașuri sfinte și apărător al neamului, Arhiepiscopia Râmnicului a inițiat la începutul acestui an o serie de manifestări  cultural-duhovnicești.

Mărturia sa spirituală și strădania recunoscută în întreaga lume de a crea relații apropiate între creștinii din diferite state europene, a fost vădită și în lucrarea ctitoricească dar și prin dorința de a fi înmormântat în pronaosul Mănăstirii Cozia pe care, și în felul acesta, a apărat-o peste veacuri.  De aceea, Biserica a rânduit să fie pomenit la Sfânta Liturghie în rândul ctitorilor, iar în mod special, anul acesta, Chiriarhul Râmnicului a rânduit să fie săvârșite slujbe de pomenire la momentele comemorative.

Prin urmare, miercuri, 31 ianuarie, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Varsanufie va săvârși Sfânta Liturghie și slujba de parastas pentru Voievodul Mircea la Mănăstirea Cozia,  începând cu orele 9.30.

Întrucât Domnitorul român a sprijinit organizarea a numeroase localități, printre care și Râmnicu-Vâlcea pe care l-a confirmat drept „orașul Domniei mele”, contribuind totodată la afirmarea ținutului Olteniei de sub munte pe plan spiritual, cultural și economic, la momentul comemorativ este cinstit alături de Arhiepiscopia Râmnicului și de Prefectura Vâlcea, de Consiliul Județean Vâlcea, de Primăria  Municipiului Râmnicu-Vâlcea și de Primăria Orașului Călimănești.

Sunt așteptați să participe reprezentanții instituțiilor județene și locale, ai instituțiilor de cultură și de învățământ, preoți și credincioși.

Leave a Response