Fostul director al USG, Florin Bălan, un executor judecătoresc și un avocat au fost condamnaţi la câte 5 ani şi 4 luni de închisoare cu executare

miercuri, 21 ianuarie 2015

 

Cei trei au şi de plătit despăgubiri în valoare de aproape 20 de miliarde de lei vechi. Inculpaţii pot ataca sentinţa la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţire. Procurorii DNA i-au acuzat în rechizitoriu pe cei trei de asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni, înşelăciune, cu consecinţe deosebit de grave şi tentativă de înşelăciune, cu consecinţe deosebit de grave.

 Ilegalităţi comise prin executarea unei datorii infime şi inginerii complementare

Potrivit sentinței publicată pe site-ul Curții de Apel București, inculpaţii sunt acuzaţi că “au constituit o asociere infracţională prin care au urmărit obţinerea de sumei totale de 26.436.603,09 lei, prin inducerea în eroare a funcţionarilor unor agenţii bancare din Bucureşti, Sibiu şi Piteşti şi a reprezentanţilor S.C. UZINELE SODICE GOVORA S.A. Planul în baza căruia inculpatii doreau să obţina aceşti bani viza demararea unor proceduri de executare silită a unor creanţe, reprezentând cheltuieli de judecată stabilite de instantele civile în favoarea inculpatului Bălan Sergiu Florin, creanţe ale căror valori (între 11,15 lei şi 25.194 lei) erau în mod vădit disproporţionate faţă de valoarea cheltuielilor de executare. În acest scop, inculpaţii au emis facturi şi chitanţe pentru sume de bani care nu aveau acoperire în realitatea obiectivă, în cadrul unor proceduri de executare silită, cu titlu de aşa-zise cheltuieli de executare, cheltuieli care derivau şi se succedau dintr-un proces în altul, după un principiu „tip carusel", se menționează în rechizitoriul DNA.

ING înțepată de cei trei infractori

În decizia magistraților Curții de Apel București se arată că instanţa “condamnă inculpatul Fieraru Eugen la pedeapsa de 4 ani închisoare, pentru săvârşirea infracţiunii de înşelăciune, parte vătămată S.C. Uzinele Sodice Govora S.A., faptă din cursul anului 2009. În baza art. 32 NCP rap. la art. 244 al. 1 şi 2 NCP condamnă inculpatul Fieraru Eugen la pedeapsa de 2 ani închisoare, pentru săvârşirea infracţiunii de tentativă la înşelăciune, parte vătămată ING BANK, faptă din perioada 2010-2012. În baza art. 38 al. 1 rap. la art. 39 al. 1 lit. b NCP contopeşte pedepsele de 2 ani, 4 ani şi 2 ani închisoare aplicate prin prezenta sentinţă, inculpatul urmând să execute pedeapsa cea mai grea, aceea de 4 închisoare, la care se adaugă sporul de o treime din totalul celorlalte două pedepse, respectiv, 1 an şi 4 luni închisoare, în final, 5 ani şi 4 luni închisoare, cu executare în regim privativ de libertate“. Referitor la avocatul lui Fieraru, sentinţa stipulează, printre altele: “condamnă inculpatul Cocaină Mihai Andrei la pedeapsa de 2 ani închisoare, faptă din perioada 2009-2012. În baza art. 66 NCP rap. la art. 367 al. 1 teza finală NCP aplică inculpatului pedeapsa complementară a interzicerii exercitării drepturilor prev. de art. 66 al. 1 lit. a, b, g NCP, pe o durată de 2 ani, pedeapsă ce se va executa în condiţiile prev. de art. 68 al. 1 lit. c NCP. În baza art. 12 al. 1 din Legea nr. 187/2012 rap. la art. 65 al. 1 NCP aplică inculpatului pedeapsa accesorie a interzicerii drepturilor prev. de art. 66 al. 1 lit. a, b, g NCP, pedeapsă ce se va executa în condiţiile prev. de art. 65 al. 3 NCP. În baza art. 244 al. 1 şi 2 NCP condamnă inculpatul Cocaină Mihai Andrei la pedeapsa de 4 ani închisoare, pentru săvârşirea infracţiunii de înşelăciune, parte vătămată S.C. Uzinele Sodice Govora S.A., faptă din cursul anului 2009. În baza art. 32 NCP rap. la art. 244 al. 1 şi 2 NCP condamnă inculpatul Cocaină Mihai Andrei la pedeapsa de 2 ani închisoare, pentru săvârşirea infracţiunii de tentativă la înşelăciune, parte vătămată ING BANK, faptă din perioada 2010-2012. În baza art. 38 al. 1 rap. la art. 39 al. 1 lit. b NCP contopeşte pedepsele de 2 ani, 4 ani şi 2 ani închisoare aplicate prin prezenta sentinţă, inculpatul urmând să execute pedeapsa cea mai grea, aceea de 4 închisoare, la care se adaugă sporul de o treime din totalul celorlalte două pedepse, respectiv, 1 an şi 4 luni închisoare, în final, 5 ani şi 4 luni închisoare, cu executare în regim privativ de libertate. În baza art. 45 al. 1 şi 5 NCP inculpatul va executa alături de pedeapsa principală de mai sus şi pedeapsa complementară, precum şi pedeapsa accesorie aplicate anterior. În baza art.72 NCP, deduce reţinerea inculpatului din data de 11.10.2012.”

Florin Bălan, condamnat pentru înșelăciune!

Alături de executorul judecătoresc Eugen Fieraru şi avocatul Mihai Cocaină a mai fost condamnat şi Bălan Sergiu Florin, fost director executiv la S.C. Uzinele Sudice Govora S.A. Instanţa “admite în parte acţiunea civilă exercitată de partea civilă S.C. Uzinele Sodice Govora S.A. şi în consecinţă obligă în solidar inculpaţii Ardeiaş Liviu, Cocaină Mihai Andrei, Bălan Sergiu Florin şi Fieraru Eugen, la plata sumei de 2.036.797,09 lei, despăgubiri civile către această parte civilă” şi “obligă fiecare din inculpaţii Ardeiaş Liviu, Cocaină Mihai Andrei, Bălan Sergiu Florin şi Fieraru Eugen, la câte 10.000 lei, cheltuielile judiciare către stat, iar pe inculpatul Văitiş Costel, îl obligă la 2000 lei, cu acelaşi titlu”, după cum se arată în sentinţa pronunţată joi de Curtea de Apel Bucureşti. De asemenea, în sentință se mai precizează: „În baza art. 367 al. 1 NCP condamnă inculpatul Bălan Sergiu Florin la pedeapsa de 2 ani închisoare, faptă din perioada 2009-2012. În baza art. 66 NCP rap. la art. 367 al. 1 teza finală NCP aplică inculpatului pedeapsa complementară a interzicerii exercitării drepturilor prev. de art. 66 al. 1 lit. a, b, NCP, pe o durată de 2 ani, pedeapsă ce se va executa în condiţiile prev. de art. 68 al. 1 lit. c NCP. În baza art. 12 al. 1 din Legea nr. 187/2012 rap. la art. 65 al. 1 NCP aplică inculpatului pedeapsa accesorie a interzicerii drepturilor prev. de art. 66 al. 1 lit. a, b, NCP, pedeapsă ce se va executa în condiţiile prev. de art. 65 al. 3 NCP. În baza art. 244 al. 1 şi 2 NCP condamnă inculpatul Bălan Sergiu Florin la pedeapsa de 4 ani închisoare, pentru săvârşirea infracţiunii de înşelăciune, parte vătămată S.C. Uzinele Sodice Govora S.A., faptă din cursul anului 2009. În baza art. 32 NCP rap. la art. 244 al. 1 şi 2 NCP condamnă inculpatul Bălan Sergiu Florin la pedeapsa de 2 ani închisoare, pentru săvârşirea infracţiunii de tentativă la înşelăciune, parte vătămată ING BANK, faptă din perioada 2010-2012. În baza art. 38 al. 1 rap. la art. 39 al. 1 lit. b NCP contopeşte pedepsele de 2 ani, 4 ani şi 2 ani închisoare aplicate prin prezenta sentinţă, inculpatul urmând să execute pedeapsa cea mai grea, aceea de 4 închisoare, la care se adaugă sporul de o treime din totalul celorlalte două pedepse, respectiv, 1 an şi 4 luni închisoare, în final, 5 ani şi 4 luni închisoare, cu executare în regim privativ de libertate. În baza art. 45 al. 1 şi 5 NCP inculpatul va executa alături de pedeapsa principală de mai sus şi pedeapsa complementară, precum şi pedeapsa accesorie aplicate anterior.“

Nicu Trandafir

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

One comment on “Fostul director al USG, Florin Bălan, un executor judecătoresc și un avocat au fost condamnaţi la câte 5 ani şi 4 luni de închisoare cu executare”

Ultimele stiri

  • PUBLICITATE

  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe