|miercuri, octombrie 5, 2022
 • Follow Us!

Primul avion electric românesc, produs la Vâlcea 

Air-Strato-avion-fara-pilot

 

O mică echipă de cercetători cantonată în Păușești-Măglași, la nici zece kilometri distanță de Râmnicu-Vâlcea, pregătește lansarea primului avion electric românesc. Opera inginerilor de la Asociația Română pentru Cosmonautică și Aeronautică (ARCA), acesta se numește Air Strato și este un aparat automat, propulsat electric – scrie ziuaveche.ro.

Air Strato poate atinge altitudini de până la 18 km și are o autonomie de zbor de șapte ore cu baterii interne și trei zile folosind panouri solare. Poate transporta o sarcină variabilă de peste 30 kg, constând în echipamente de supraveghere și instrumente științifice.

“Aeronava a fost echipată cu 10 procente din necesarul de acumulatori destinați pentru versiunea comercială așa că am adăugat balast pentru a simula greutatea la decolare. Motoarele suplimentare au fost adăugate cu scopul de a crește forța de tracțiune pe teren înierbat și de a scurta distanța de decolare. Trenul de aterizare echipat cu suspensii a asigurat un rulaj lin. Am avut nevoie de numai 30 m pentru a decola, folosind motoarele la tracțiune maximă. Am fost impresionați de rata de urcare a aeronavei”, a precizat cu ocazia testului, Teodor Diaconu, Inginer Dinamica Zborului ARCA.

Potrivit aceleiași surse, primul avion electric românesc a efectuat deja un zbor de test până la altitudinea de 25 de metri, în luna februarie. Air Strato a fost propulsat de patru motoare electrice. Au fost adăugate, suplimentar, două motoare electrice cu scopul de a reduce distanța de decolare. Pentru testele pe pistă dificilă au fost instalate suspensii pe trenul de aterizare.

Momentul lansării oficiale a noului supersonic Air Strato nu a fost încă anunțat oficial. Până atunci, testele și munca asiduă a cercetătorilor români continuă, în inima României, la doar câțiva kilometri de Vâlcea.

4 Responses to Primul avion electric românesc, produs la Vâlcea

 1. Fantastic

  Elon Musk de la SpaceX o sa se simta in inferioritate atunci cand o sa afle!

  Lasand gluma la o parte, ce ar fi daca v-ati informa mai bine si ati veni cu detalii, luand in vedere contextul actual mondial. Asta in cazul in care nu doriti sa o faceti pe tanti Rodica sa creada ca si zborul spatial a fost inventat si testat tot la Pausesti Maglasi.

   
 2. Active News

  Exista potential de a dezvolta multe tehnologii inovatoare in aceasta tara.

   
 3. alexio

  ma bucur pentru voi sunte o echipa foarte tare a inca ceva trebuie sa arata si voi ca a reusti sa face prima arca oricum sa fim o tara puternica de cred ca sunt mai tari americani sau rusi iar noi trebuie sa revenim as vrea sa fac pentru prima data const,,, voi prima avion arca

   
 4. Raicovici

  Cautați pe internet topicul:

  “Escrocii de la ARCA Space Corp. lovesc în Las Cruces (New Mexico) cu avionul AirStrato”

  Acolo scrie totul. Da, Da, absolut totul.

   

Leave a Response