|sâmbătă, septembrie 25, 2021
  • Follow Us!

Ștefan Pal, noul director de la Miniera Berbeşti, favorizează la licitaţii SC TPSUT Mehedinţi SA 

Ștefan Pal, noul director de la Miniera Berbeşti, favorizează la licitaţii SC TPSUT Mehedinţi SA

Dan Bălan, patronul SC TPSUT Mehedinţi SA, continuă să câştige lucrări pe bandă rulantă la SNLO ÔÇô carierele miniere de la Berbeşti. Din informaţiile noastre a reieşit că, mai nou, Exploatarea Minieră Berbeşti este condusă de un prieten de-al lui Bălan, un pesedist gorjean ÔÇô Ștefan Ion Pal. Noul director a deschis larg baierele pungii miniere pentru SC TPSUT Mehedinţi SA, care a câştigat “prin licitaţieÔÇ£, în ultima lună, lucrări de mai multe miliarde de lei. În special ÔÇô lucrări de alunecări de teren, că doar acestea sunt cele mai bănoase pentru băieţii deştepţi din lumea “subteranăÔÇ£ a economiei minere. Chiar luni, 18 iunie, la SNLO Târgu Jiu se organizează o licitaţie, care va fi câştigată de aceeaşi firmă “susţinutăÔÇ£ de directorul Ștefan Pal. Instituţiile abilitate trebuie să se autesesizeze în acest caz!

Miliarde de lei pentru lucrări aproape fictive

Isprăvile lui Dan Bălan în judeţul Vâlcea: În luna martie 2011, Consiliul Judeţean Vâlcea a scos la licitaţie lucrarea: “Îmbunătăţirea calităţii mediului prin împădurirea terenurilor agricole degradate în comuna Stoeneşti, judeţul Vâlce. Scopul lucrărilor: îmbunătăţirea calităţii mediului prin împădurirea terenurilor agricole degradate din comuna Stoeneşti. Lucrările se realizează în comuna Stoeneşti pe o suprafaţă de 38,56 ha, domeniu public al comunei ÔÇô trupul Metoc; trupul Mancu Izvoare 1; Trupul Mancu Izvoare 2. Prin contract se urmareşte realizarea de: 1. Lucrari de împădurire ÔÇô 38,56 ha 2. Lucrări de împrejmuire ÔÇô 4.210 ml 3. Lucrări îmbunătăţiri funciare ÔÇô 330 ml şanţuri evacuare ape pluvialeÔÇ£. Valoare lucrării: 686.351.54 RON fără TVA. Nu mai trebuie să insistăm asupra faptului că la acest gen de lucrare investiţia constructorului este minimă şi profitul este maxim! În luna mai, o altă lucrare a fost atribuită societăţii din Mehedinţi: “Executare lucrari reabilitare si modernizare strada Ursani, sat Ursani Orasul HorezuÔÇ£ (Valoarea: 103190.99 Moneda: RON fără TVA este vorba despre un act adiţional la contractul de lucrări nr. 10900 din 14.07.2009 încheiat de Primăria Oraşului Horezu). Firma lui Bălan a mai executat lucrări şi în comuna Mateeşti. De asemenea, TPSUT Mehedinţi are un contract barosan cu Societatea Naţională a Lignitului Oltenia, având în judeţul Vâlcea mai multe utilaje la mina Berbeşti Vest. 

SNLO a plătit 60 de miliarde de lei vechi către TPSUT Mehedinţi pentru “plantări de pomiÔÇ£

Bălan câştigă licitaţii peste licitaţii şi în Gorj: Societatea Naţională a Lignitului Oltenia a plătit către TPSUT Mehedinţi peste 1,5 milioane de euro ca să planteze pomi pe haldele de steril. Fertilizarea terenului în vederea redării în circuitul agricol este o activitate care, cel puţin pentru anumite firme, a devenit o sursă consistentă de venit. Curios, societatea desemnată să planteze pomii nu este străină de banii din mineritul gorjean şi se numeşte SC Transport Prestări Servicii cu Utilaje Terasiere SA Mehedinţi. Firma a încasat, în 2009 şi 2010, doar din două contracte, aproximativ 6 milioane de lei, ambele având ca obiect fertilizarea unor suprafeţe de teren. Firma a prins gustul banilor din minerit şi energie pe vremea când sistemele erau la mâna fostului lider PD-L Gorj, Ionel Manţog.

O firmă specializată în transportul de persoane a devenit, peste noapte, expertă în fertilizarea haldelor de steril aparţinând Societăţii Naţionale a Lignitului Oltenia. Societatea aparţine unor oameni de afaceri din Mehedinţi, familia Bălan, şi a intrat foarte puternic pe piaţa contractelor cu statul în urmă cu 4-5 ani, când, din umbra sistemului minier şi a celui energetic, se ridica un nou baron de Gorj: Ionel Manţog.
Firma Transport Prestări Servicii cu Utilaje Terasiere SA Mehedinţi se ocupă, de vreo doi ani, şi de lucrări nu tocmai cuprinse în obiectul de activitate, respectiv plantarea de pomi. Până atunci, firma putea fi văzută foarte des pe la licitaţiile pentru transport de la complexurile Turceni şi Rovinari.

Milioanele de euro din transport par să nu-i fi fost suficiente companiei TPSUT Mehedinţi, astfel că s-a apucat deÔǪ grădinărit prin haldele de steril ale SNLO.

Un milion de euro, în an de criză

Societatea de stat care trimitea mii de mineri acasă, din cauza lipsei de bani, a avut nevoie, brusc, de lucrări de fertilizare a unor halde de steril. Interesant este, însă, că Societatea Lignitului se gândea serios să plătească un milion de euro acestei firme cu afinităţi pedeliste, taman în perioada în care criza a lovit puternic în economia naţională şi, implicit, compania minieră. Mai mult decât atât, societatea lua în calcul disponibilizările şi intra pentru prima dată în şomaj tehnic. Cu toate acestea, a găsit resurse financiare pentru plantarea de pomi. Astfel, concomitent cu începutul recesiunii, în 6.01.2009, SNLO atribuie contractul cu denumirea “Lucrări de recultivare biologică pe halda Valea Mânăstirii I şi II ÔÇô Lucrări de împădurire”. Valoarea acestei lucrări: 4.067.922 lei (aproximativ 1 milion de euro). Potrivit contractului, firma trebuie să execute, timp de cinci ani, lucrări de împădurire şi monitorizare a plantaţiei. Din cele patru firme care au participat la licitaţie este declarată câştigătoare firma din Șimian, TPSUT SA.

Leave a Response