|joi, septembrie 23, 2021
  • Follow Us!

Băsescu îi vrea pe azerii de la SOCAR la privatizarea OLTCHIM 

Băsescu îi vrea pe azerii de la SOCAR la privatizarea OLTCHIM

Preşedintele Traian Basescu a declarat recent că a discutat cu omologul azer, Ilham Aliyev, despre posibilităţi de participare a SOCAR în procese de privatizare din România, apreciind intrarea companiei pe piaţa locală a distribuţiei de carburanţi, cu perspectiva extinderii, ca extrem de importantă, informează Mediafax. Printre societăţile de stat vizate de preşedintele Băsescu pentru privatizarea cu azerii se află şi combinatul chimic OLTCHIM din Râmnicu Vâlcea.
 
 
Am discutat despre alte posibilităţi de participare a firmei SOCAR la dezvoltări economice prin implicarea în procese de privatizare pe care statul român le va declanşa înainte de sfârşitul acestui an. Faptul că o companie de talia SOCAR a început să devină şi un distribuitor de combustibil pe piaţa românească, cu perspectiva extinderii reţelei de distribuţie a carburanţilor către populaţie, este un lucru extrem de important pentru noi, pentru că astfel contribuie la crearea unei concurenţe puternice, care va ţine preţurile în frâu şi pentru populaţie şi pentru industrie“, a declarat Traian Basescu, dupa convorbirile tete-a-tete cu omologul azer şi după convorbirile oficiale ale celor două delegaţii.

La rândul său, Ilham Aliyev a afirmat că, în domeniul energetic, colaborarea dintre cele două ţări este una în continuă dezvoltare.

SOCAR (The State Oil Company of the Azerbaijan Republic) este unul dintre partenerii implicaţi în realizarea proiectului AGRI (Azerbaidjan-Georgia-Romania Interconnector), care vizează transportul gazelor din regiunea Mării Caspice în România, prin terminale de gaz natural lichefiat.

De asemenea, SOCAR a anunţat anul trecut că va furniza anual 12 miliarde de metri cubi de gaze naturale gazoducutului Nabucco, proiect din care face parte şi Romania, prin compania Transgaz Medias (TGN).
Recent, compania de stat din Azerbaidjan a anunţat că ar vrea să deschidă circa 300 de benzinarii în România, în următorii trei ani.

Leave a Response