Preşedintele Crin Antonescu a greşit pentru că nu a făcut totul ca PNL să intre la guvernare

duminică, 10 ianuarie 2010

• Senatorul Emilian Frâncu consideră că

Preşedintele Crin Antonescu a greşit pentru că nu a făcut totul ca PNL să intre la guvernare

Senatorul PNL, Emilian Frâncu, este sigur că, în maxim şase luni, Partidul Naţional Liberal va intra la guvernare alături de PD-L, însă participarea la guvernare este condiţionată de respectarea prealabilă a câtorva cerinţe de către democrat-liberali. Printre condiţiile enumerate de senatorul liberal se află numirea de către preşedintele Traian Băsescu a unui prim ministru independent, precum şi repartizarea ministerelor din zona economico-fiscală unor reprezentanţi ai PNL.

„Cred că domnul preşedinte Crin Antonescu a greşit pentru că nu a făcut totul ca PNL să intre la guvernare, imediat după alegerile prezidenţiale. Crin Antonescu a spus iniţial că nu vrea postul de prim ministru, însă la presiunile mai multor foruri de conducere ale PNL a fost nevoit să propună această variantă la negocierile cu preşedintele Traian Băsescu. Dacă noi întindem mâna actualului guvern, vrem ca viitorul prim ministru să fie independent. În acest fel, avem asigurarea că nu vom fi alungaţi de la guvernare.

Nu cred că s-au făcut toate demersurile la nivelul conducerii PNL pentru intrarea partidului la guvernare. În condiţiile în care, la negocierile de la Cotroceni, toate delegaţiile partidelor aveau peste 9 membri, nu mi se pare firesc ca delegaţia PNL să aibă doar cinci membri, care se şi antepronunţaseră cu privire la conţinutul negocerilor. Cred că în maxim şase luni vor fi coniţiile optime pentru ca PNL să poată intra la guvernare. Faptul că PNL nu este încă la guvernare consider că este singura greşeală a actualei conduceri a partidului. Însă, cu toate acestea vreau să precizez că îl susţin în continuare pe preşedintele PNL, Crin Antonescu”, a declarat senatorul Emilian Frâncu, în cadrul unei conferinţe de presă desfăşurată joi, 7 ianuarie.

Parcă pentru a întări cele spuse de senatorul Emilian Frâncu, vicepreşedintele PNL, Relu Fenechiu, va trimite o scrisoare preşedintelui PD-L, Emil Boc, la începutul acestei săptămâni, prin care-i va cere liderului democrat-liberal să prezinte PNL o ofertă concretă în vederea intrării la guvernare. Mai mult chiar, liberalul nu a exclus ca această scrisoare să fie trimisă şi preşedintelui Traian Băsescu. „Cred că orice partid politic are drept scop intrarea la guvernare. Cred că PNL trebuie să facă parte din Executiv, însă nu în orice condiţii”, spune Fenechiu. Potrivit liderului liberal, printre ministerele dorite de PNL, în eventualitatea în care i se va propune să facă parte din guvern, se numără Ministerul Finanţelor, Ministerul Dezvoltării Regionale şi Ministerul Agriculturii.

„Nu am apucat să mă uit pe site-urile care scriu cu totul altceva faţă de ce am spus eu. De mai multe săptămâni asistăm la o adevărată mascaradă pe toate televiziunile, o mascaradă în care Emil Boc, Traian Băsescu şi mulţi lideri ai PD-L spun, ipocrit şi demagogic, că şi-ar dori sau şi-ar fi dorit o guvernare alături de PNL. Eu ştiu foarte clar că nu a existat niciodată o propunere serioasă din partea PD-L, din partea lui Băsescu, lui Boc, să intrăm la guvernare. Dacă domnul Boc are respect faţă de PNL, atunci îl voi invita luni, doar în nume propriu, atât pe dumnealui, cât şi pe domnul Băsescu, să facă o ofertă publică PNL cu privire la o eventuală intrare la guvernare”, a mai spus Relu Fenechiu.

Condiţii impuse de PNL pentru a vota bugetul...

Despre dezbaterile din Parlament la proiectul de buget pe anul 2010, senatorul Emilian Frâncu spune că a depus zeci de amendamente în favoarea judeţului Vâlcea, însă se declară sceptic că acestea vor fi aprobate de plenul Parlamentului. „În acest moment, s-au aprobat doar 140 miliarde lei vechi pentru drumurile Vâlcii, în condiţiile în care necesarul minim era de 600 miliarde lei vechi. Mă revoltă această impotenţă a Guvernului. În total, judeţul Vâlcea are nevoie în 2010 de peste 2.500 miliarde lei vechi, însă se vot repartiza doar 431 miliarde lei vechi. După părerea mea, este cel mai slab buget de după 1990”, a mai subliniat senatorul liberal.

De altfel, PNL are câteva condiţii obligatorii pentru votarea bugetului. Aceste amendamente au fost formulate în baza programului economic liberal al PNL şi a platformei prezidenţiale care oferă soluţiile liberale pentru combaterea efectelor crizei economico-financiare si relansarea economică a României. Printre măsurile din domeniul politicii fiscale solicitate de PNL se numără: anularea impozitului minim; anularea restricţiilor privind deductibilitatea TVA-ului la achiziţia de autoturisme şi a cheltuielilor cu combustibilul si TVA-ul aferent; reducerea cu 10% a cotelor contribuţiilor la asigurările sociale pentru toţi contribuabilii; angajatorii care păstrează, dar şi creează locuri de muncă şi angajează şomeri aflaţi de peste trei luni de zile fără un loc de muncă beneficiază de reducerea cu 50% a cotelor de contribuţii sociale până la 31.12. 2010; cota redusă de TVA, de 5% pentru construcţiile şi tranzacţiile cu locuinţe noi; bonificaţii de 5% din valoarea obligaţiilor fiscale pentru contribuabilii ce îşi plătesc taxele la termen; reducerea majorărilor de întârziere la plata obligaţiilor fiscale de la 0,1% pe zi, la 0,03%, corelat cu nivelul anual al dobânzii de referinţă a BNR. (Petre Coman)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Ultimele stiri

  • PUBLICITATE

  • https://www.mocanuvicentiu.ro/
  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe