Avem nevoie de un primar drept!

miercuri, 3 martie 2010

Avem nevoie de un primar drept!

Tiberiu Pîrnău

În loc să fugă ca dracul de tămâie de ispita banului public, politicienii vâlceni fac coadă la scaunul de primar, rămas liber temporar. Nu-i sperie nimic! Nici măcar ultima arestare operată de DNA, prin care primarul municipiului Craiova, Antonie Solomon, a fost săltat şi trimis după gratii pentru o şpagă luată de la patronul hipermarketului PIC, Cornel Penescu. Tentaţia este foarte mare, flacăra aurului din bugetul local îi atrage, îi orbeşte, îi scoate din minţi pe absolut toţi candidaţii, fără nici o diferenţă. Le întunecă raţiunea şi simţul măsurii.

Hai să fim serioşi, păi ce-i mână în luptă pe toţi „catindaţii“ aceştia? Sacul doldora de bani publici, reprezentat de cel mai bogat buget local al judeţului Vâlcea, chiar şi acum în vremuri de criză: 52 milioane euro. Sunt împinşi din spate de grupurile de interese hămesite, dornice de înavuţire rapidă. Aceasta este realitatea, nu vorbele frumos meşteşugite, aruncate la ceas de seară în timpanul râmnicenilor din spatele sticlei televizorului.

 În primul rând că o campanie electorală, precum cea de la municipiu, se desfăşoară cu bani mulţi. Sume enorme. Sute de mii de euro! Un candidat trebuie să plătească: echipa de campanie, afişele, scrisorile către alegători, presa favorabilă, creioanele, pixurile, brichetele personalizate, pliantele electorale, bannerele etc. Totul costă! Din câte am văzut, mă refer la candidaţii celor trei partide mari din Vâlcea, nu am remarcat nici un om de afaceri puternic, în stare să-şi susţină singur campania electorală. Păi să vedem cine sunt potenţialii candidaţi? Gigi Matei, Mihai Persu, Remus Grigorescu, Aurel Vlădoiu şi Ilie Amuzan de la PSD, Romeo Rădulescu – PD-L, Bogdan Pistol, Emilian Frâncu, Bogdan Badea, Ion Nicolae – PNL.

Nici unul dintre aceştia nu are afaceri, care să-i permită o campanie independentă de banii altora. Ceea ce doresc să subliniez este faptul că oricare dintre aceştia ar câştiga alegerile pentru funcţia de primar, ar fi tributar unui grup de oameni de afaceri, care i-a susţinut campania. Pentru că „puternicii“ judeţului nu susţin oameni pe criterii de „simpatie“ sau afinitate politică şi doar atât. Nu! Ei fac o investiţie pe care, normal, doresc să şi-o recupereze ulterior cu vârf şi îndesat. Şi cum poate să-şi satisfacă viitorul primar clientela economico-politică? Prin contracte atribuite pe sprânceană, lucrări publice, plătite cu bani grei de la bugetul instituţiei.

Mai pe direct – bani din buzunarul nostru, al celor care plătim taxe şi impozite la bugetul oraşului. Este un cerc vicios pe care nici unul dintre politicienii (indiferent de carismă, discurs sau valoare culturală) enumeraţi mai sus nu-l poate sparge.
Alta ar fi situaţia dacă în joc ar intra şi un om de afaceri onest (un cuvânt important!) cu forţă, cu gândire liberală în adevăratul sens al cuvântului, cu deschidere la proiecte importante, care să schimbe faţa oraşului, un om capabil să dezvolte Râmnicu Vâlcea, să atragă investiţii, să creeze locuri de muncă. Un om, un primar, care să nu depindă de o camarilă. Să nu se cocoşeze în faţa nimănui, să nu aibă datorii! Un primar drept, cu coloană vertebrală din oţel, care să-şi dorească să intre cu fruntea sus în istoria oraşului de la poalele Capelei. Este o părere...      

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Ultimele stiri

  • PUBLICITATE

  • https://www.mocanuvicentiu.ro/
  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe