Drumul spre Cabana Cozia a început să alunece

luni, 6 august 2007

 Drumul spre Cabana Cozia a început să alunece

 

• Maşinile mari au interdicţie de circulaţie • La prima ploaie, cabana poate rămâne izolată

 

Drumul judeţean care porneşte din comuna Berislăveşti spre cabana Cozia este în pericol de alunecare, putând lăsa zeci de familii rupte de lume.

 

Drum afectat în două puncte

 

Drumul Judeţean 703 N este afectat în mai multe locuri de alunecările de teren. Acest drum leagă nu doar satul Dăngeşti de centrul comunei Berislăveşti, ci este şi singurul drum practicabil cu maşina spre releele de transmisiuni de pe vârful Cozia. În punctul Trocaru – Stoeneşti zidul de sprijin al şoselei a alunecat pe o suprafaţă de 100 – 150 de metri, întreaga şosea fiind în pericol de prăbuşire. A doua zonă cu probleme este chiar aproape de intersecţia cu drumul forestier care duce spre Cozia. „La Cheran Dăngeşti zidul de sprijin a căzut pe o distanţă de 250 – 300 de metri. Am încercat noi să-l cârpim cu nişte lemn de esenţă tare – salcâm, pus transversal şi legat cu fier beton, după o metodă mai veche, care se folosea pentru susţinerea drumurilor forestiere, dar nu se ştie cât va ţine. Pe partea cealaltă a malului s-au introdus traverse de beton. Între timp nu mai au voie să circule pe acest drum maşinile de mare tonaj, doar cele mai uşoare de 5 tone, pentru că ne putem trezi oricând cu ele în hău.” - spune primarul din Berislăveşti, Ion Buşagă.

 

Sat în pericol de izolare

 

Şoseaua veche a alunecat deja în albia pârâului care curge pe lângă aceasta, dar repararea ei provizorie s-a făcut de către primărie, deoarece satul Dăngeşti era în pericol de a rămâne izolat. „A trebuit să ne străduim să facem cât de cât nişte reparaţii cu forţe proprii, pentru că satul ar fi rămas izolat, ca şi cabana Cozia. În mod normal, pentru că este vorba despre un drum judeţean ar trebui ca cei de la drumuri să se implice, sau Consiliul Judeţean, noi nu putem face proiecte în numele primăriei, pentru că nu noi îl avem în administrare. Nu poţi lăsa totuşi oamenii fără drum, au nevoie să treacă pe acolo, cu animalele şi cu ce le mai trebuie. Transportul către releele de la Cozia este foarte important, acolo sunt tot felul de relee importante şi cabana pentru turişti, care trebuie aprovizionată.” – mai spune primarul Buşagă. La Dăngeşti, satul care riscă să rămână izolat locuiesc 180 de familii, dar pe acelaşi drum trec şi mulţi dintre turiştii care ajung în Parcul Naţional Cozia.

 

Turişti mai puţini, din cauza infrastructurii

 

În ultima perioadă, din cauza infrastructurii deficitare, la cabana Cozia urcă din ce în ce mai puţini turişti. „Anii trecuţi se putea ajunge acolo şi cu maşina mică, dar acum este foarte greu, doar dacă ai vreo Dacie din aia, hârbuită mai poţi ajunge sus, sau cu un Aro, dar eu nu am putut să mă încumet, că doar nu găseşti acum maşini Aro la tot pasul. Pe picioare nu mai am antrenament să merg.” – spune Victor Popas, un bărbat de 35 de ani care era anii trecuţi un împătimit al muntelui. Oricum, chiar dacă puţini turişti se mai încumetă cu maşina la cabană, salariaţii de acolo sunt obligaţi să urce pe munte. „Pe aceste drumuri nu s-a mişcat nimic, iar oamenii au nevoie să circule. Ar trebui să se certe mai puţin pe acolo, pe unde se împart banii şi să mai şi facă câte ceva, pentru că este păcat de zona asta, atât de frumoasă să rămână oamenii izolaţi.” – crede primarul.

Anda VLAD

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  • PUBLICITATE

  • https://www.mocanuvicentiu.ro/
  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe