Procesul conflictului religios de la Pesceana a ajuns la Strasbourg

luni, 12 martie 2007

Procesul conflictului religios de la Pesceana a ajuns la Strasbourg

 

De nenumerate ori am scris despre conflictul religios din comuna Pesceana, unde un grup de oameni au trecut împreună cu preotul Tudor Victor de la creştini ortodocşi la greco-catolici. Preotul a fost nevoit să părăsească biserica pe care o renovase pe când era la vechea religie şi i s-a interzis să intre până şi în cimitirul unde sunt înmormântaţi localnici trecuţi la greco-catolici. În instanţele vâlcene s-au derulat procese costisitoare, care au alambicat ideea de dreptate şi libertate religioasă încât toţi aceşti ani par să fi fost o pierdere de vreme. Părintele Tudor a recurs la o soluţie extremă, procesul religios de la Pesceana fiind acum pe masa judecătorilor de la Strasbourg.

După ce a câştigat prin sentinţă definitivă şi irevocabilă dreptul de a intra în cimitirul Pesceana, punerea în executare a sentinţei a fost una cu cântec. A venit executorul judecătoresc, dar părintele Tudor şi oamenii care au trecut la greco-catolici tot n-au putut pătrunde în interiorul ţintirimului, o parte din săteni opunându-se. Atât Episcopia Râmnicului, cât şi Parohia Drăgăşani au contestat punerea în aplicare a contestării şi aşa se face că s-a anulat contestaţia de punere în executare. Părintele Tudor a apelat la o soluţie ultimativă: “Pentru că ne-a fost încălcată libertatea de religie de către Justiţie, Prefectură, Poliţie, Episcopie am apelat la Curtea de Justiţie de la Strasbourg. În urmă cu câteva zile am primit avizul favorabil de accesibilitate a dosarului nostru. Pentru toate caznele la care am fost supuşi noi am cerut o daumă morală de 500.000 de euro. Cazul de la Pesceana a fost relatat inclusiv în raportul de ţară, discriminarea religioasă fiind un subiect extrem de sensibil”, a spus părintele Tudor.

 

Preoţii hapsâni, mărul discordiei în rândul creştin ortodocşilor

 

Războiul religios de la Pesceana a creat precedente în judeţul Vâlcea. Aşa se face că în Râmnicu Vâlcea există o astfel de biserică, o alta funcţionează la Drăgăşani, iar mai nou, peste deal, în comuna Scundu, comunitatea de acolo vrea să construiască o astfel de biserică. Tinerii plecaţi în străinătate vor să pună mână de la mână şi să ridice un lăcaş de cult. “Toate acestea ar trebui să fie un semnal pentru comunitatea creştin-ortodoxă, în sensul că preoţii hapsâni, care jecmănesc enoriaşi fac un mare deserviciu creştinismului”, ne-a spus un creştin adevărat supărat foc pe taxele care trebuie să le plătească pentru ca vila părintelui său paroh să se mai înalţe cu încă un etaj. La Pesceana, celor 50 de familii care au trecut la greco-catolici li se interzice în continuare accesul în cimitirul satului, asupra acestei anomalii urmând să se pronunţe Curtea de la Strasbourg, organism extrem de sensibil în legătură cu respectarea libertăţilor religioase în rândul ţărilor CE.

Dorel ├×ÎRCOMNICU

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  • PUBLICITATE

  • https://www.mocanuvicentiu.ro/
  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe