Discursul directorului Ziarului de Vâlcea, Tiberiu Pîrnău, la lansarea cărţii “Cazul Mircia Gutău, o dramă sub ochii noştri"

vineri, 28 octombrie 2011

Discursul directorului Ziarului de Vâlcea, Tiberiu Pîrnău, la lansarea cărţii „Cazul Mircia Gutău, o dramă sub ochii noştri"

„Doamnelor şi domnilor, stimaţi invitaţi,

Vă mulţumim că aţi răspuns pozitiv invitaţiei noastre, ne bucurăm că sunteţi alături de noi la această lansare de carte. Mai întâi doresc să le mulţumesc tuturor celor care au făcut posibilă apariţia acestei cărţi, prin contribuţia lor morală sau financiară.

Aşa cum bine spunea în prefaţa cărţii prietenul nostru şi al dvs. avocatul şi politicianul Vernonel Rădulescu, cartea-document pe care o aveţi acum în faţă „Cazul Mircia Gutău, o dramă sub ochii noştri -Nu comandaţi fripturi din pasărea Phoenix" nu judecă pe nimeni, nu pune etichete şi, cel mai important, nu dă verdicte peste verdicte. Poate doar unele de natură morală. Autorii sunt oameni înzestraţi cu raţiune, dar şi cu sentimente.

Ceea ce vă pot spune cu maximă sinceritate este părerea noastră că, în acest caz, fostului primar al municipiului Râmnicu Vâlcea, Mircia Gutău, i s-a făcut o mare nedreptate! Nu vreau să intru în amănuntele cazului acum. Citiţi şi dvs. cele 300 de pagini ale cărţii şi, probabil, că veţi ajunge la aceeaşi concluzie. Noi nu ne-am propus să punem la zid instituţii ale statului, nu facem rechizitorii la rechizitorii şi nici nu ne erijăm în slujbaşi ai statului furioşi, încruntaţi şi avizi de sentinţe ucigătoare de conştiinţe, de cariere sau de familii. Mircia Gutău merită, fără îndoială, această mică reparaţie de ordin moral. Noi am scris de frământările şi suferinţele unui om, despre drama unei familii şi chiar a unei întregi comunităţi, care nu a înţeles nici până astăzi de ce omul pe care l-a iubit atât de mult a trebuit să fie smuls cu brutalitate şi azvârlit în acel infern.

Dedicăm acest volum, în primul rând, celor 24000 de cetăţeni ai municipiului Rm. Vâlcea care au semnat pentru acordarea titlului de Cetăţean de Onoare fostului primar Mircia Gutău, imediat după fatidica zi din ianuarie 2010.
Îndoiala cu privire la ceea ce i s-a întâmplat lui Mircia Gutău este cultivată, după cum veţi citi în carte, chiar de judecătorii care prin senţinţele pronunţate în acest caz au avut poziţii diferite. Un judecător de la un tribunal, doi judecători de curte de apel şi un judecător de la Înalta Curte au pronunţat senţinte de absolută nevinovăţie a lui Mircia Gutău şi doar doi judecători l-au considerat vinovat şi l-au condamnat pe nedrept.

"Nu comandaţi fripturi din pasărea Phoenix ! - Cazul Mircia Gutău, o dramă sub ochi nostri", semnată împreună cu reputatul ziarist Gheorghe Smeoreanu conţine pe lângă o serie de comentarii răscolitoare despre acest caz, mai multe documente inedite, precum şi o sinteză a tuturor materialelor juridice menite să ofere o imagine a modului în care Mircia Gutău a ajuns să meargă la închisoare direct din biroul de primar. În carte se regăseşte şi o culegere de texte cheie apărute în presă, precum şi interviuri cu Mircia Gutău, dar şi cu Mariana Gutău. Acestea sunt doar câteva dintre argumentele forte ale acestei cărţi, care va fi citită, sperăm noi, cu maxim interes.

Vă mulţumesc încă o dată pentru că ne-aţi onorat cu prezenţa dvs. la această lansare!"

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  • PUBLICITATE

  • https://www.mocanuvicentiu.ro/
  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe