Fox News, citând procurori din California, dezvăluie că mafia românească (foarte multi valceni sunt membri ai acestei mafii) a dat o nouă formă unei escrocherii vechi - skimming-ul cardurilor de debit - adică copierea datelor stocate pe banda magnetică a cardului, folosind dispozitive electronice speciale și se realizează fie la ATM, fie la POS (comercianți).

aparatura skimmingFoto: DIICOT

Skimmerii de carduri de debit sunt de mult timp o problemă la benzinării și la bancomate. Acum, o rețea foarte bine organizată de escroci se extinde, apreciază Fox News.

Imaginile video de supraveghere obținute de Departamentul de Poliție din El Cajon arată că suspecții pot plasa un skimmer peste cardul de credit în doar câteva secunde - și arată aproape exact ca unul real.

Autoritățile spun că au prins deja zeci de suspecți, majoritatea având legături cu crima organizată din România.

Fox News susține că infractorii români vin din Mexic trecând ilegal granița, în timp ce o combinație de politici permisive de eliberare pe cauțiune și cazier judiciar incomplet le permite membrilor să-și taie monitoarele de gleznă și să fugă de justiție dacă sunt arestați a- anunta hotnews.ro

„Mii de infractori suspectați de a fi legați de crima organizată din România au fost identificați ca fiind în Statele Unite, o mare parte dintre ei intrând ilegal în Statele Unite, în principal prin granița de sud„, a declarat pentru Fox News Kimberly Edds, directorul de relații publice al biroului procurorul Spitzer. „O parte mai mică din această populație intră ca solicitanți de azil”.

Și în ciuda unor arestări de amploare în decembrie și ianuarie a zeci de suspecți în SUA, Europa și Mexic, unde aceștia se asociază cu cartelurile din locuri turistice precum Tulum, furturile sunt în creștere, deoarece hoții își dublează eforturile, au declarat autoritățile.

Aceștia ar putea încasa până la 9 milioane de dolari pe lună - o mare parte din această sumă pe cheltuiala contribuabililor.

Furturi în valoare de peste 100 de milioane de dolari au păgubit programele de asistență socială finanțate de contribuabili și pe beneficiarii acestora.

„Victimele sunt mame singure care se luptă pentru a pune un acoperiș deasupra capului copiilor lor și mâncare pe masă și oameni muncitori care au nevoie de o mână de ajutor și care se trezesc stând la coadă la casa de marcat cu sacoșele pline de cumpărături, doar pentru a fi umiliți când constată că nu au bani în cont pentru că un hoț a luat totul pe ascuns”, a declarat procurorul Spitzer într-un comunicat, citat de Fox News.

Cum acționa Clanul Ghiocel în SUA, unde a strâns o avere de 1,4 milioane de dolari, pe care a expediat-o în România

O bandă de români, membri ai aceleiași familii din Vâlcea, a îngrozit California. Infractorii foloseau metode de furt deja învechite la noi pentru a-i jefui pe vârstnicii din San Diego, neobișnuiți cu astfel de șiretlicuri.

Apelau uneori și la violență pentru a le smulge oamenilor lucrurile de valoare. Au acumulat astfel o avere de 1,4 milioane de dolari, pe care au expediat-o în țară.

Clanul Ghiocel provine din Râmnicu Vâlcea, unde au descins și polițiștii români, la solicitarea FBI. Bună parte din membrii familiei se află în America și sunt vizați de o anchetă de proporții.

Autoritățile judiciare din San Diego au primit mai multe plângeri în care oamenii povesteau cum au fost deposedați de bijuterii, ceasuri și bani. Indivizii îi abordau pe stradă, spuneau că sunt din Dubai și s-au rătăcit și le cereau ajutorul. Profitau de neatenția lor pentru a le fura obiecte de valoare.

 

Luke Johnson, Poliția din San Diego: „De cele mai multe ori îi întrebau cum să ajungă până la cea mai apropiată biserică sau le spuneau că au trecut prin nişte traume, jafuri, că s-a întâmplat ceva cu famiilor lor şi să se roage pentru ei.”

Atunci când vârstnicii mai vigilenți ripostau, infractorii recurgeau la violență, după cum reiese și din imaginile surprinse de camerele de supraveghere într-un cartier liniștit, unde trăiesc mai mult asiatici.

Jessica Adeline Schulberg, procuror adjunct al SUA: „Uneori foloseau forța, dar de cele mai multe ori ceea ce făceau era să meargă la oameni și se ofereau să le vândă un fel de bijuterii false ca să le pună pe ei, apoi le furau bijuteriile adevărate.”

Cei care par a fi capii clanului - soții Eduard și Floarea Ghiocel - au fost deja arestați. Ei intraseră în Statele Unite prin Mexic, cu acte false, după ce au mai fost expulzați în trecut, tot din cauza unor infracțiuni.
Poliția din San Diego îi caută acum și pe copiii lor, ca și pe alte rude implicate în furturi și tâlhării. Americanii au cerut ajutorul autorităților române.

Ofițer DCCO: „Membrii grupului infracţional organizat au fost implicat în comiterea a zeci de furturi prin distragerea atenţiei în dauna unor cetăţeni americani, în general persoane în vârstă.”

Ancheta desfășurată în California arată că membrii clanului Ghiocel au obținut, prin fals, de la autoritățile americane, ajutoare de șomaj pe perioada pandemiei, la care nu aveau dreptul. Au acumulat astfel o avere impresionantă.

Ofițer DCCO: „Membrii grupării au transferat în România din SUA o parte din bijuteriile cumpărate furate în valoare de 120 de mii de dolari iar din profitul obţinut au cumpărat lingouri şi monede din aur estimate de autorităţile americane la 732 de mii de dolari sua dar şi mai multe autoturisme de lux.”

La perchezițiile desfășurate România, polițiștii de la crimă organizată au ridicat 3 mașini de lux, dintre care una valorează