Cum să îţi păstrezi mintea tânără: 8 sfaturi utile

marți, 26 martie 2024

 

Procesul de îmbătrânire afectează întregul organism, de la piele şi până la organele interne. Deşi acesta este de cele mai multe ori ireversibil, asta nu înseamnă că nu există soluţii pentru a întârzia îmbătrânirea. Dacă îţi doreşti să ai grijă de organismul tău, este o idee bună să începi cu unul dintre cele mai importante organe şi anume creierul.

Ca să îţi păstrezi mintea tânăra pentru cât mai mult timp, iată câteva sfaturi ce îţi pot fi de folos:

Sport

Sportul are o mulţime de beneficii pentru corp, dar şi pentru minte. Te ajută să îţi păstrezi creierul sănătos, să dormi mai bine, dar şi gestionezi mai uşor stresul. Încearcă să introduci mişcarea în rutina ta, indiferent de vârstă. Poţi opta pentru orice fel de mişcare, de la Yoga la fitness, în funcţie de preferinţele tale.

Mai puţin zahăr

Zahărul în exces dăunează sănătăţii organismului, implicit şi a creierului. De aceea, este o idee bună să reduci consumul de zahăr cât de mult poţi. Renunţă la dulciurile procesate din comerţ şi înlocuieşte-le cu fructe sau preparate pe bază de miere ori fructoză. De asemenea, o dietă echilibrată te va ajuta să poftești mai rar la dulce.

Jocuri de copii

Jocurile de copii pot avea o mulţime de beneficii asupra funcţiilor creierului. Te pot ajuta să antrenezi memoria, capacităţile motrice, dar şi gândirea critică. Există o mulţime de jocuri de care te poţi bucura chiar şi la vârsta adultă. Un exemplu foarte accesibil îl reprezintă jocurile cu bile. Poţi alege jocuri cu bile de îndemânare sau creative, de care să te bucuri alături de copii sau nepoţi. În plus, jocurile cu bile au preţuri accesibile, ce pornesc de la câteva zeci de lei.

În afară de jocuri cu bile, te mai poţi distra şi cu jocuri de societate, cum ar fi Monopoly, Catan sau puzzle-urile.

Meditaţie

Meditaţia poate avea beneficii uimitoare asupra creierul, de la îmbunătăţirea funcţiilor cognitive şi până la reducerea simptomelor depresiei sau anxietăţii. Este foarte uşor să practici meditaţia chiar la tine acasă. Poţi începe cu 10-15 minute zilnic sau de câteva ori pe săptămână. Ai nevoie doar de puţin timp liber şi de un loc confortabil. Mai mult, dacă n-ai mai încercat meditaţia până acum, găseşti online tutoriale gratuite care să te ajute să începi.

Lectura

Cititul te ajută să îţi antrenezi memoria, să procesezi informaţia mai uşor, dar şi să te relaxezi. De aceea, merită să îl incluzi în rutina ta. În ziua de azi, ai o mulţime de cărţi din care să alegi, de la titluri de ficţiune şi până la memorii sau biografii. Alege cărţile în funcţie de pasiunile tale şi de subiectele ce te interesează.

Journaling

Scrisul de mână poate avea efecte pozitive asupra sănătăţii creierului, de la îmbogăţirea vocabularului şi până la îmbunătăţirea memoriei. Este o super idee să încerci să scrii într-un jurnal, de mână, zilnic sau de câteva ori pe săptămână. Poţi dedica 10-15 minute acestei activităţi, în care să scrii orice îţi trece prin minte, de la ideile tale şi până la amintiri ce te-au marcat.

Socializare

Socializarea de calitate poate să ajute la prevenirea îmbătrânirii creierului şi la reducerea riscului de demență. Bucură-te de timp de calitate cu cei dragi cât mai des, fie că este vorba despre prieteni sau colegi, fie că este vorba despre părinţi şi rude. În prezent, este mai uşor ca niciodată să socializezi, la telefon, în oraş, acasă cu cei dragi sau la evenimente.

Somn de calitate

Somnul ajută la regenerarea creierului şi este esenţial pentru buna funcţionare a întregului organism. Oferă-ţi timp pentru odihnă, încearcă să îţi formezi o rutină a somnului şi prioritizează acest lucru în viaţa ta. Dacă ai probleme cu somnul, cere ajutorul medicului de familie sau al medicului specialist.

Pentru a-ţi păstra mintea tânără, încearcă să adopţi un stil de viaţă echilibrat. Pune accent pe sport, odihnă, bucură-te de socializare şi gestionează stresul cât mai corect.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Ultimele stiri

  • PUBLICITATE

  • https://www.mocanuvicentiu.ro/
  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe