Eugen Neață: Inițiativa legislativă privind obștile și composesoratele, vot favorabil în Comisia pentru agricultură din Camera Deputaților

miercuri, 1 noiembrie 2023

În urmă cu câteva luni, am inițiat alături de colegii mei Eduard Andrei Popica și Nicu Niță o modificare legislativă care să le ofere mai multă mobilitate celor care sunt parte, cu proprietățile lor, ai unor obști și composesorate.

Totul a pornit de la o discuție pe care am purtat-o la Horezu cu administratorul unei asemenea organizații, care mi-a povestit despre imposibilitatea de a concesiona părțile aflate în proprietate individuală unor entități care pot derula pe aceste proprietăți diverse activități economice. Pe scurt, este vorba despre deplina utilizare a dreptului de proprietate pe care participanții la acest tip de asociere ar trebui să-l aibă asupra proprietății lor. Clarificarea prin lege a utilizării acestui drept nu face decât să dea mai multă libertate de decizie proprietarilor și să genereze noi oportunități de afaceri într-un domeniu destul de static din punct de vedere economic. Conceptul acestui tip de abordare se numește dezmembrământ și l-am folosit în redactarea motivației.

Ieri, în ultima zi a lunii octombrie, Comisia pentru agricultură din Camera Deputaților a pus în dezbatere această inițiativă și a votat în favoarea ei.

Am participat din nou la o discuție destul de amplă asupra subiectului și a oportunității acordării unui acces mai amplu la noi forme de exploatare economică a proprietăților cu care oamenii s-au înscris de-a lungul timpului în obști și composesorate.

Urmează Comisia juridică, înaintea votului din plenul Camerei Deputaților. Am discutat deja cu câțiva dintre membri acesteia și mă aștept ca inițiativa să meargă în scurt timp mai departe, pentru a-și atinge obiectivul de a deveni lege și de a ajuta pe cei interesați de beneficiile ei. Am încă proaspătă în memorie pagina cu semnăturile unui mare grup de obști și composesorate de la sud și de la nord de Carpați, care mi s-au adresat pentru a-mi cere să duc în Parlamentul României această cerere, s-o transform în inițiativă de modificare a legislației existente și s-o urmăresc vot cu vot în comisii și în plen, până la intrarea ei în funcțiune.

Mulțumesc încă o dată celor care mi-au oferit subiectul și prilejul acestei inițiative și tuturor colegilor care mi s-au alăturat prin semnătura lor și prin votul de pe traseul pe care tocmai vi l-am povestit.

Eugen Neață,

DEPUTAT PSD VÂLCEA

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  • PUBLICITATE

  • https://www.mocanuvicentiu.ro/
  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe