MIRCIA GUTĂU: ȚARA ACEASTA E APĂRATĂ DE O ISTORIE EXTRAORDINARĂ! AVEȚI CREDINȚA CĂ NE VA FI BINE ȘI PUTEREA DE A ÎMPLINI ACEST BINE!

joi, 1 decembrie 2022

La fiecare 1 Decembrie, românii serbează, de fapt, un paradox. Al unei țări care – date fiind toate încercările prin care a trecut de 2000 de ani încoace - nici n-ar fi trebuit să existe!

De la plantarea primei semințe daco-romane a neamului românesc și până în prezent, țara aceasta și poporul ce trăiește între granițele ei au cunoscut toate greutățile unei istorii deloc prietenoase: năvăliri, ocupații, rapturi teritoriale, pofte și ambiții ale feluritelor imperii între care ne-a așezat geografia, asasinarea unor domnitori, trădări sau falși „salvatori”. Latini într-o mare slavă, ortodocși mereu sub presiunea de a ne schimba Dumnezeul sau de a-l slăvi în feluri străine, aflați mereu în drumul câte unei armate sau vreunei hoarde, este de mirare că nu ne-am pierdut vorba, credința și obiceiurile.

România – minunatul paradox pe care îl serbăm la fiecare 1 Decembrie – este expresia concretă a zicalei „ce nu te omoară, te face mai puternic!”. Iar acest fapt se datorează unor Oameni – fie mari conducători, fie mulțimi de anonimi – care s-au încăpățânat să se pună de-a curmezișul ghinionului ce ne-a marcat existența. Constructori de țară precum Burebista, Mihai Viteazu, Cuza și Ferdinand I sau vajnici apărători ai ființei naționale ca Ștefan cel Mare, Mircea cel Bătrân, Constantin Brâncoveanu sau Iancu de Hunedoara sunt doar câțiva din lungul șir al celor care nu au acceptat fatalitatea istorică și geografică și au cioplit, cu mâinile lor, destinul acestei națiuni, în pofida tuturor vrăjmașilor.

Știu că lumea în care trăim acum poate părea, uneori, înspăimântătoare și nesigură. Știu că sunt multe amenințările cărora trebuie să le facem față, ca țară și ca neam. Și că statalitatea noastră nici acum nu este completă, sau că vechile răni încă nu s-au vindecat. Dar mai știu și că, după ce nu ne-am dat bătuți vreme de două milenii, n-o s-o facem nici de acum înainte!

Țara aceasta e apărată de o istorie extraordinară și o așteaptă un viitor de excepție, iar noi suntem norocoși să fim, aidoma strămoșilor noștri, cărămizi și unelte ale acestei minunate construcții numită simplu – ROMÂNIA!

Aveți, deci, credința că ne va fi bine și puterea de a împlini acest bine, pentru noi, pentru copii și pentru nepoții noștri!

La mulți ani, români!
La mulți ani, România!

Mircia GUTĂU-Primarul Municipiului Râmnicu Vâlcea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Ultimele stiri

  • PUBLICITATE

  • https://www.mocanuvicentiu.ro/
  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe