Ce trebuie să știi dacă vrei să-ți schimbi gardul

marți, 1 noiembrie 2022

Gardul îți delimitează grădina și proprietatea, iar atunci când acesta se uzează, se dărâmă din cauza unui accident sau se crapă sub presiunea unor rădăcini, e clar că trebuie să-l repari. Nu ar trebui să aștepți până se strică de tot.

Desigur, să repari un gard nu e o treabă ușoară, mai ales dacă lucrarea e destul de serioasă și nu știi de unde să începi. Tocmai de aceea, în continuare ți-am pregătit câteva sfaturi care să te ajute în acest demers.

Decide dacă repari sau înlocuiești gardul în întregime 

Gardul nu este doar un element care-ți delimitează proprietatea, el poate aduce și valoare estetică, de aceea atunci când se strică trebuie să iei măsuri. Totuși, înainte de a te apuca de treabă, în funcție de seriozitatea deteriorării, trebuie să stabilești dacă repari sau înlocuiești gardul în întregime. E posibil să nu fie necesar să pui alt gard dacă fundația nu e afectată sau dacă are doar o porțiune avariată.

Dacă, pe de altă parte, gardul are prea multe zone avariate, fisuri la bază sau crăpături în zidărie, este recomandat să îl dărâmi pentru a-l ridica de la zero.

Calculează bine bugetul

Odată stabilită amploarea proiectului, trebuie să-ți stabilești un buget pentru a face față costurilor pe care le implică specificul lucrării, materialele de construcție necesare și manopera în sine. Prețurile diferă în funcție de materialele alese, de particularitățile terenului sau de dimensiuni. Depinde de tine să analizezi în detaliu ce ar putea să devină un cost suplimentar.

În cazul în care dispui deja de bani economisiți, însă suma finală nu corespunde estimărilor tale, poți să apelezi la credite rapide. Dacă optezi pentru un credit rapid, ai șansa să-ți înlocuiești gardul într-un timp mai scurt.

Alege materialul pentru gard

Dacă te-ai hotărât să-ți înlocuiești gardul cu totul, este important să decizi dacă folosești același material sau dacă îl schimbi și pe acesta. Există mai multe tipuri de materiale din care poți alege: lemn, metal, beton, piatră, cărămidă, PVC sau tablă.

Lemnul, de exemplu, este un material foarte căutat deoarece oferă un aspect elegant, simplu, în timp ce betonul este o opțiune solidă și rezistentă, iar gardul din beton contribuie la intimitatea spațiului tău personal. Oricare dintre aceste materiale are avantajele și dezavantajele sale și trebuie ales în funcție de stilul pe care ți-l dorești pentru ca la final rezultatul să fie așa cum ți l-ai imaginat.

Alege stilul potrivit            

Pentru a alege gardul potrivit, ia în considerare stilul curții și al casei. Orice element alăturat acestora ar fi indicat să le completeze armonios.

Dacă vrei să profiți de ocazie și să-ți schimbi gardul cu totul – stil, culoare, dimensiune –, poți folosi surse de inspirație – site-uri și reviste de arhitectură – pentru a descoperi ce opțiuni există și care s-ar potrivi cel mai bine curții tale.

Fii atent la autorizații

Trebuie să știi de la bun început că există cazuri în care este necesară o autorizație de  construcție chiar și pentru a-ți schimba gardul. Dacă doar repari sau înlocuiești gardul vechi cu unul nou din aceleași materiale și în același fel, nu ai nevoie de autorizație de construcție, însă dacă te gândești să pui alt gard, ai nevoie de aprobare de la primărie.

Conform Legii nr. 50/1991, majoritatea gardurilor necesită o autorizație de construcție, indiferent de tipul de gard sau de materialul folosit, cu excepția celor din panouri mobile. Mai mult, când optezi pentru unul cu fundație, o autorizație de construcție este obligatorie ca să nu fii sancționat prin lege.

Autorizația de construcție se obține prin depunerea unei cereri la primăria de care aparține terenul. Alături de această cerere va trebui să depui și câteva documente: certificat de urbanism valabil (este valabil un an de la emitere) alături de avizele care reies din acesta, titlul de proprietate pentru teren și construcții, dovezi că ai achitat toate taxele, plan de situație, proiect pentru lucrările care implică o construcție și memoriu tehnic.

Dacă este cazul, refă fundația

O fundație stabilă pentru gard se realizează ținând cont de greutatea gardului, materialele folosite, relief și caracteristicile solului. Desigur, fiecare teren are propriile caracteristici. Pământul poate fi mai tare sau mai nisipos, poate avea rădăcini crescute în adâncime sau denivelări. Toate acestea influențează stabilitatea gardului.

Dacă solul este instabil, dacă gardul este instalat lângă un râu sau un corp de apă sau dacă în zonă sunt vânturi puternice, trebuie să acorzi mai multă atenție fundației. Cu atât mai mult cu cât vrei să reziste mai mult data viitoare.

Cu cât modificările pe care trebuie să le aduci gardului sunt mai mari, cu atât costurile vor fi mai mari, de aceea e posibil să realizezi că bugetul pe care l-ai alocat inițial proiectului nu-ți ajunge. În situația în care ai nevoie de o sumă suplimentară de bani pentru a finaliza proiectul de reparație sau înlocuire a gardului în timp util, solicită un împrumut nebancar și termină ce ai început!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Ultimele stiri

  • PUBLICITATE

  • https://www.mocanuvicentiu.ro/
  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe