Cum îți iluminezi cât mai eficient casa?

duminică, 19 iunie 2022

Iluminarea unei case sau a unui apartament este un element important al designului interior. Lumina pune in valoare elementele decorative si arhitecturale ale casei. Este un element important de modelare a spațiului, creând în același timp o atmosferă individuală a încăperii. Alegerea iluminatului interior potrivit este uneori o adevărată provocare.

Fiecare interior, indiferent de funcția sa, necesită iluminare adecvată. De aceea, este necesară aranjarea elementelor de iluminat în așa fel încât lumina să își îndeplinească partea funcțională și estetică.

Iluminarea interiorului după funcție

Atunci când planifici iluminarea unui apartament, trebuie luate în considerare funcțiile de bază ale fiecărei încăperi. Există locuri în casă în care criteriul de bază de selecție este funcționalitatea luminii, precum subsol, garaj sau mansardă. Există însă și încăperi în care estetica pare să fie cea mai importantă, deși funcționalitatea iluminatului este și ea importantă acolo. În fiecare cameră, funcția de bază a iluminatului spațiului ar trebui luată ca punct de plecare.

Diferite tipuri de iluminat vor domina în camere diferite. Există și camere în care se dovedește că sunt necesare toate cele trei tipuri de iluminat, care se completează reciproc, iar cele bine alese vor crea o atmosferă unică a interiorului. Sistemul de iluminat situat pe tavan este conceput pentru a ilumina uniform întreaga cameră și pentru a asigura o bună vizibilitate în ea. Lămpile folosite sunt cel mai adesea plasate în partea centrală a tavanului.

Lumina decorativă este folosită pentru a accentua și a ilumina anumite puncte ale interiorului, de exemplu, coloane, adâncituri sau detalii de picturi sau plante. O lampă de podea sau mai multe  oferă soluții liniare sau focalizate, ce vor fi potrivite în acest caz. Și astfel, fiecare încăpere, datorită naturii de utilizare și funcțiilor sale, necesită un tip diferit de iluminare.

Tipuri de surse de lumină

Sursa de lumină este livrată prin intermediul becurilor sau lămpilor fluorescente. Ele diferă prin lungimea iluminatului, eficiență și preț.

Iluminatul casei este funcțional și estetic. Cu ajutorul luminii și cu o lampă de masă poți crea o stare de spirit și poți scoate în evidență elemente de decor. Deși fiecare încăpere, prin natura ei, necesită un tip diferit de lumină, este indicat să folosești câteva criterii de bază atunci când o iluminezi.

În primul rând, iluminarea unei anumite încăperi trebuie să fie funcțională și economisitoare de energie, iar lămpile utilizate trebuie să ofere cantitatea potrivită de lumină necesară activităților desfășurate într-o cameră dată. De asemenea, trebuie să îți amintești că forma corpurilor de iluminat ar trebui să se potrivească cu stilul casei. Designul și forma corpurilor de iluminat trebuie să fie în armonie cu atmosfera întregii case.

Sursa de imagine: Africa Studio / Shutterstock.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Ultimele stiri

  • PUBLICITATE

  • https://www.mocanuvicentiu.ro/
  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe