Jaf la drumul mare din buzunarele românilor și protecție pentru Mafia din Energie

marți, 31 august 2021

Jaf la drumul mare din buzunarele românilor și protecție pentru Mafia din Energie.

Asta face Guvernul, care le garantează profituri uriașe băieților deștepți, iar pe români îi lasă să deconteze, adică să plătească facturi crescute cu 70% sau chiar duble la energie electrică și gaze naturale.

Liberalizarea pieței de energie a fost nici mai mult nici mai puțin decât o țeapă sângeroasă dată unei țări întregi.

Ce ni s-a tot transmis de ceva vreme? Că fiecare consumator poate să încheie contracte pe piața concurențială, să-și schimbe furnizorul de energie electrică și de gaze naturale, pentru a beneficia de contracte la prețuri mai mici GARANTATE.

Care e realitatea, după nici câteva luni? După ce și-au schimbat furnizorii, românii au început să fie notificați cu privire la creșterea cu 70% sau dublarea prețurilor, oferindu-li-se posibilitatea de a rezilia din nou contractele abia încheiate.

În orice țară civilizată, un contract în care una dintre părți nu-și respectă obligațiile atrage penalități pentru acea parte, iar dacă un furnizor vinde o marfă pe care, de fapt, nu o are, se lasă cu dosare penale pentru înșelăciune.

La noi, interesele sunt prea puternice pentru a atrage răspunderea celor vinovați, iar singurii care suferă sunt tot oamenii de rând. Guvernul nu doar că nu-l demite pe ministrul Energiei, nu sesizează Consiliul Concurenței, dar nici nu sesizează instituțiile abilitate din subordinea sa (ANPC, ANAF) asupra cartelurilor formate de furnizori pe piața energiei.

Guvernul consideră, așadar, că este perfect firească țeapa dată românilor prin dublarea facturilor, iar țeparii trebuie protejați, garantându-li-se încasările prin preluarea unor părți din facturi la bugetul de stat.

Ce soluții există?

Protejarea consumatorului vulnerabil e o urgență. Se impun măsuri urgente de protecție a sutelor de mii de români care nu mai pot face față prețurilor foarte mari ale facturilor la energie electrică și gaze. De exemplu, stabilirea unui mecanism de plafonare a prețurilor dacă piața înregistrează o creștere artificială a tarifelor, respectiv o majorare mai mare de 30% într-un interval de un an.

În al doilea rând, Guvernul trebuie să se concentreze nu pe garantarea profiturilor monopolurilor furnizorilor din energie, ci pe creșterea eficienței energetice și reducerea risipei, prin investiții, având în vedere lipsa de capacitate reală de producție în domeniu, în România.

Solicit Guvernului să demareze un program de susținere a creditării cu dobândă zero, pe o perioadă de cinci ani, cu un plafon inițial de 1 miliard euro, adresat tuturor celor care vor să demareze investiții în creșterea eficienței energetice, în reducerea consumului și a risipei.

Bineînțeles, acest program, adresat atât persoanelor fizice, cât și celor juridice, ar trebui scutit de birocrația proverbială care ucide orice intenție a potențialilor beneficiari, birocrație demonstrată de atâtea ori, de exemplu, în programele Administrației Fondului de Mediu (AFM).

Daniel Olteanu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  • PUBLICITATE

  • TRUSTUL 3 CONSTRUCTII
  • PARTENERI MEDIA

  • © 2023 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe