REVOLTĂTOR. Imaginea mizeriilor companiei lui Ovidiu Tender, Prospecţiuni S.A. Şi o scrisoare deschisă despre abuzurile gaziştilor

sâmbătă, 26 octombrie 2013

Ceea ce vedeţi în această fotografie e răspunsul unui ţăran din România, Willy Schuster, care s-a trezit într-o dimineaţă cu zeci de metri de cabluri şi dinamită pe terenurile lui. “Plantate” acolo de Prospecţiuni S.A., compania de prospecţiuni a lui Ovidiu Tender, cel care umblă după gaze prin întreaga Românie. Şi care nu ţine cont de nimic: drepturi de proprietate, legislaţie, acorduri… Culmea e că autorităţile îi iau la întrebări tot pe ţăranii care au îndepărtat gunoaiele de pe pământurile lor.

Mai jos aveţi o lungă listă de abuzuri semnalate de Asociaţia Neuer Weg, într-o scrisoare deschisă adresată companiei Prospecţiuni S.A. Comentariile vă aparţin…

***

SCRISOARE DESCHISĂ

12 august 2013

Stimată doamnă, stimate domn,

În contextul întrunirii Adunării Generale Extraordinare a Acționarilor s.c. Prospecțiuni S.A., din data de 12.08. 2013, dorim să vă transmitem un mesaj “din realitate” – un mesaj al celor afectați direct sau indirect de activitațile de explorare a gazelor de șist desfășurate de compania Dvs. în zona Sighișoara – Biertan – Moșna – Mediaș – Cund.

În urma unor investigații pe teren am documentat o serie de nereguli și ilegalități pe care vi le aducem la cunoștință pe aceasta cale – în propriul Dvs. interes. Ca o constatare generală, foarte multi angajați ai s.c. Prospecțiuni S.A. se comportă pe teren nu ca o echipă profesionistă a unei firme responsabile ci deseori asemeni unei “găști” de persoane imature și iresponsabile care sfidează și abuzează localnicii cu premeditare și într-un mod sistematic, cu totul inacceptabil pentru un stat de drept membru al Uniunii Europene.

Mai precis, din informațiile pe care le-am obținut atât de la lucrători ai s.c. Prospecțiuni S.A. cât și în baza propriilor constatări și a numeroase mărturii, am ajuns la concluzia că firma Dvs. își desfășoară lucrările de achizitionare date seismice (=explorarea zăcămintelor de gaze de șist) în perimetrul RG 03 Transilvania Sud cu comiterea a numeroase ilegalități. Enumerăm, in cele ce urmează, cateva dintre ele:

1. S.c. Prospecțiuni S.A. execută împușcări, cu toate că decizia etapei de încadrare a proiectului de explorare de care APM Sibiu (doc. nr. 56/05. 04. 2013) nu prevede utilizarea acestei tehnologii. Astfel se încalcă legislația de mediu cât și regimul armelor și munițiilor.

2. Conform informațiilor noastre, s.c. Prospecțiuni S.A. nu a încheiat contracte sau acorduri cu Consiliile locale pe ale căror teritoriu administrativ activează. În concluzie, lucrările de explorare, pe terenurile proprietate publică, se desfășoară ilegal.

3. Lucrătorii s.c. Prospecțiuni S.A. intră fără acordul proprietarilor în grădinile și pe câmpurile acestora pentru efectuarea de lucrări (com. Moșna, com. Malancrav, com. Valchid). Despăgubirile modeste, promise/acordate ulterior, la presiunea acestora, nu-i scutește însă pe făptași de răspunderea penală.

4. Utilajele și lucrătorii s.c. Prospecțiuni S.A. provoacă distrugeri la recoltele de pe câmp. Despăgubirile modeste, promise/acordate ulterior, la presiunea acestora, nu-i scutește însă pe făptași de răspunderea penală.

5. Vibrațiile utilajelor s.c. Prospecțiuni S.A. produc daune (crăpături) la structura de rezistență a clădirilor istorice, preponderent la fațade și bolți. Despăgubirile modeste, promise/acordate ulterior, la presiunea acestora, nu-i scutește însă pe făptăși de răspunderea penală. (Exemple: sat Valchid, com. Hoghilag, jud. Sibiu; aprox. în 09. 08. 13).

6. In 09. 08. 2013, lucrătorii s.c. Prospecțiuni S.A. au efectuat împușcări subterane în situl UNESCO(!) de la Biertan, în imediata apropiere a zidului Cetății, ansamblu monument istoric de importanță mondială! Astfel firma a comis o faptă penală, dublată de un gest sfidător la adresa culturii și civilizației.

7. Lucrătorii s.c. Prospecțiuni S.A. au intrat, în 09. 09. 2013, la Malancrav, în grădina conacului Prințului Charles de Wales, instalând senzori și cablaje. Această infracțiune nu este mai gravă decât încălcarea dreptului la proprietate a altor cetățeni, dar este un simbol al lipsei de conștiință a lucrătorilor firmei s.c. Prospecțiuni S.A. pentru urmările negative ale activităților lor, inclusiv pentru imaginea angajatorului.

8. Lucrătorii s.c. Prospecțiuni S.A. fac împușcări cu explozibil chiar și noaptea, creând frică și neliniște în comunitățile locale (Exemplu: sat. Malancrav, com. Laslea, jud. Sibiu, 09. 08. 2013).

9. Lucrătorii s.c. Prospecțiuni S.A. lasă în urmă cabluri, folie de plastic, țăruși și alte deșeuri, ceea ce contravine condițiilor de realizare a prospecțiunilor, impuse de APM Sibiu.

10. Lucrătorii s.c. Prospecțiuni S.A. îi amenință, îi înjură și îi scuipă pe cei care li se opun (în repetate rânduri, în 10. 08. 2013, la Mălancrav). S-a consemnat un caz în care lucrători ai s.c. Prospecțiuni S.A. au trimis bătăuși, printr-o firmă de pază, ca să-i bată pe cei care se opun activităților lor ilegale (Exemplu: Localnic bătut în zona Moșna, jud. Sibiu).

11. Lucrătorii s.c. Prospecțiuni S.A. mint și induc în eroare localnicii, negând că ar căuta gaze de șist. La Biertan, un lucrător a afirmat față de o jurnalistă(!) că ei doar fac curat în sat pentru că urmează să vină președintele Băsescu în vizită!

12. Când li se cer explicații de către localnici pentru lipsa lor de respect față de dreptul la proprietate, lucrători ai s.c. Prospecțiuni S.A. afirmă cu maximă seriozitate că ‘pe timpul lui Ceaușescu’ s-ar fi procedat la fel, doar că atunci localnicii nu ar fi primit nici măcar despăgubiri, dand de ințeles că s.c. Prospecțiuni S.A. ar proceda legal, corect si ‘generos’ față de localnicii afectați.

13. Tinand cont de faptul ca s.c. Prospectiuni S.A. isi desfasoara activitatea in beneficiul s.c. ROMGAZ S.A., companie de stat, rezulta ca firma Dvs. obtine profituri din sfidarea celor care le asigura veniturile: platitorii de taxe, accize si impozite. Consideram ca acest aspect constituie culmea umilirii la care s.c. Prospectiuni S.A. ii supune pe cetatenii Romaniei.

Concluzii

1. Un număr foarte mare de lucrători ai s.c. Prospecțiuni S.A. încalcă, în timpul activității lor din zona menționată, cu premeditare și în mod repetat, nenumarate norme legale, printre care și Codul Penal.

2. Un număr foarte mare de lucrători ai s.c. Prospecțiuni S.A. sfidează în mod vădit chiar angajamentele HSEQ (Health, Safety, Environment, Quality) ale s.c. Prospecțiuni S.A. cât și fișa postului și contractul de muncă încheiat cu angajatorul – creând astfel daune materiale și de imagine lui s.c. Prospecțiuni S.A.

3. În baza constatărilor și concluziilor de mai sus vom depune denunț penal/plângere penală împotriva s.c. Prospecțiuni S.A., împotriva patronului s.c. Prospecțiuni S.A., Ovidiu Tender, împotriva conducerii s.c. Prospecțiuni S.A., reprezentată prin dl. Gehrig Stannard Schultz, cât și împotriva lucrătorilor care au săvârșit faptele penale menționate.

Solicitări

1. Către s.c. Prospecțiuni S.A.:

Sistarea imediată și deplină a lucrărilor de explorare, ilegale și destructive, din perimetrul menționat si continuarea lor doar după efectuarea unui studiu de impact asupra mediului și avizarea favorabilă a acestuia.

2. Către s.c. Prospecțiuni S.A., Inspecția Muncii, Garda de Mediu, APM Sibiu, Corpul de Control al Guvernului, Corpul de Control al Ministerului Industriilor, IPJ Sibiu, IPJ Mureș:

Cercetarea și sancționarea disciplinară, administrativă și penală a activității lucrătorilor s.c. Prospecțiuni S.A. în perimetrul menționat; retragerea/anularea deciziei de incadrare a APM Sibiu.

3. Către s.c. Prospecțiuni S.A. și instituțiile statului:

Comunicarea, în timp util, a măsurilor întreprinse

Hans Hedrich

Vice-președinte

Asociația Neuer Weg

realitatea.net

NR - astfel de abuzuri se întâțmplă și în județul Vâlcea. Mai precis, în localitățile din sudul județului, acolo firma lui Tender a intrat în forță pe terenurile oamenilor din zonă, întinzând kilometri de cabluri. ABUZIV! În comuna Ionești abuzurile sunt toerate de autoritățile locale, care au semnat un contract ILEGAL cu firma de prospecțiuni in numele locuitorilor...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Ultimele stiri

  • PUBLICITATE

  • https://www.mocanuvicentiu.ro/
  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe