Zona “Colonie Nuci” a ajuns o mahala periferică a Râmnicului

luni, 20 august 2012

• Neglijată constant de edili,

Zona “Colonie Nuci” a ajuns o mahala periferică a Râmnicului

Nicu Trandafir

Aflat în apropierea Combinatului OLTCHIM, cartierul Colonie Nuci este un fel de piatră de moară la gâtul administraţiei Râmnicului. Cu o populaţie puţin peste 2000 de locuitori (din care 1200 cu drept de vot), zona este o aglomeraţie de imobile vechi, barăci, terenuri pline de gunoaie. Școala şi grădiniţa sunt cele mai prost utilate din municipiu. Cartierul nu are o biserică de peste 7 ani fiind în construcţie una care urmează să poarte hramul Sfinţiilor Mihail şi Gavril. Populaţia din zonă este reprezentată de pensionari, de asistaţi social, şomeri, mulţi copii şi mulţi oameni care trăiesc muncind la negru pe unde apucă. Cu siguranţă, există mulţi vâlceni care trăiesc în mediul rural mai bine decât orăşenii din Colonia Nuci. Am vizitat zona în week-end, la insistenţa consilierilor locali Carmen Preda şi Iulian Voicu de la PP-DD. Aceştia se află la primul lor mandat în consiliul local reprezentând politic PP-DD şi au încercat să obţină sprijin administrativ pentru locuitorii din Colonie. “Am copilărit în această zonă, mi-am făcut casă aici, am construit un magazin alimentar unde lucrez cu familia mea de 20 de ani.

Nu vreau să plec de aici vreau să ajut oamenii de aici. Am intrat în politică pentru că m-am săturat în fiecare campanie să văd diverşi candidaţi care vin, le promit acestor oameni sprijin şi apoi pleacă. Mi-am dat seama că dacă nu sunt în consiliul local nu pot face nimic şi aşa am candidat. Am insistat pe lângă domnul viceprimar Ion Matei şi acesta a venit în zonă, l-am dus la Grădiniţă să vadă în ce condiţii învaţă copii aici. Tocăria este veche şi crăpată, iarna vântul bate prin marginile uşilor şi ferestrelor. Copii nu au un loc de joacă în acest cartier, mi s-a promis de la primărie că după reabilitarea Parcului Zăvoi ne vor da locurile vechi de joacă de acolo. Deci un fel de second-hand dar aşa suntem priviţi cei care stăm aici. Lumea este săracă, mulţi au nevoie de ajutor social. Acum, cu ajutorul primăriei, am folosit şi personalul de la ajutor social şi pe cei de la Pieţe Prest şi am mai ecologizat o mare parte din terenuri unde bălăriile crescuseră ca în junglă, era plin de gunoaie şi de şerpi”, spune Carmen Preda, juristă de profesie şi primul consilier local care provine din Colonie.

Colegul ei, cunoscutul avocat Iulian Voicu, spune că a fost impresionat de traiul celor din această zonă: “Nu mi-a venit să cred că există în oraş oamenii care trăiesc în condiţii atât de precare. Am identificat în Colonia Nuci mai multe terenuri mari care sunt propice construirii de imobile. Primăria este asaltată de cereri de locuinţe. Am auzit mereu funcţionari şi primari spunând că nu mai există terenuri în oraş. Uite că există în Colonia Nuci. Am aflat că aceste terenuri sunt ale OLTCHIM, dar nu au fost folosite niciodată de întreprindere. În aceste condiţii, nu văd de ce municipalitatea nu ar putea încerca o negociere cu cei de la OLCHIM. Societatea Oltchim are mereu datorii către municipalitate şi solicită constant reeşalonarea acestora. Poate cedarea acestor terenuri către oraş ar stinge aceste datorii, sau mă rog o parte din ele. Oltchim ar scăpa astfel şi de plata impozitelor pe terenuri care nu le foloseşte, iar primăria ar avea la dispoziţie o zonă în care s-ar putea multe locuinţe”.

Am discutat cu mai mulţi cetăţeni care ne-au declarat că sunt impresionaţi de iniţiativele celor doi consilieri şi speră că viceprimarii şi primarul Emilian Frâncu vor face în acest mandat tot ceea ce le-au promis foştii primari. Ca jurnalişti ni se pare totuşi aberant ca, în acelaşi cartier, unii cetăţeni să plătească impozite către Primăria comunei Mihăeşti (impozite mai mici) şi alţii către Primăria Râmnicului. De asemenea, credem că aceşti râmniceni au aceleaşi drepturi ca toţi cetăţeni oraşului. Dreptul de a avea apă curentă rece şi caldă, serviciu de salubritate, acces la servicii de sănătate, o grădiniţă şi o şcoală dotate cu mobilier identic cu a celorlalte unităţi şcolare, locuri de joacă pentru copii, etc. Conducerea primăriei nu are dreptul să îi trateze diferenţiat pe cei 2.000 de locuitori din zonă. Le sugerăm celor doi consilieri să insiste ca acest cartier să fie vizitat de toţi membrii consiliului local, dar şi de către salariaţii primăriei. Punem pariu că mulţi au auzit de Colonia Nuci, dar sunt destui care nu au pus piciorul pe aici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Ultimele stiri

  • PUBLICITATE

  • https://www.mocanuvicentiu.ro/
  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe