Medicii de la Spitalul Judeţean au “transformat” bebeluşul unei femei în... tumoare

miercuri, 6 aprilie 2011

• Senzaţional, nici în Africa nu se întâmplă astfel de lucruri. Judeţul Vâlcea s-a făcut din nou de râs în faţa întregii ţări

Medicii de la Spitalul Judeţean au „transformat”

bebeluşul unei femei în... tumoare

O situaţie şocantă s-a întâmplat luni la Spitalul de Urgenţă din Râmnicu Vâlcea. O femeie de 41 de ani,care nu ştia că-i însărcinată, a născut în toaleta spitalului. Nici măcar medicii care o consultaseră la ecograf cu câteva ore în urmă nu şi-au dat seama că pacienta trebuia să nască.

Şirul poveştilor şocante care au loc în spitalele din România pare fără sfârşit. O femeie de 41 de ani din Râmnicu Vâlcea, Mihaela Pal, a născut alaltăieri la toaleta din Spitalul Judeţean de Urgenţă după ce medicii o diagnosticaseră cu câteva ore în urmă cu o tumoare abdominală. Deşi au investigat-o ecografic, au palpat-o şi consultat-o cu stetoscopul, doctorii din Camera de Gardă a Spitalului Judeţean Vâlcea nu au realizat că femeia era în travaliu. „Medicul Turcitu, de la medicină internă, care mi-a făcut ecografie, a zis că am o tumoare abdominală, iar cei de jos de la Camera de Gardă au crezut că am pietre la rinichi pentru că aveam dureri în zona rinichilor. Am stat trei-patru ore la Camera de Gardă şi în cele din urmă m-au trimis la toaletă să elimin pietrele”, povesteşte Mihaela, de pe patul de spital. În loc să elimine pietrele de la rinichi, femeia a adus pe lume un copil.

Cum explică medicii confuzia de la ecografie

Medicul Turcitu, specialist în medicină internă, şi medicul Ion Tanislav, specialist în medicina de urgenţă, care au consultat-o pe femeie, nu au vrut să dea declaraţii şi au părăsit spitalul în jurul orei 14.00. Faptul că nu au văzut la ecografie o sarcină, confundand cu o tumoare abdominală, a fost explicat de directorul medical al spitalului, Mihai Marionoaica: „Se poate întâmpla orice dacă un medic nu este de specialitate. Cel mai probabil a fost vorba despre poziţia în care stătea copilul. Se vedea fundul, nu capul. Mai multe nu ştiu, deoarece nu am fost la caz”, a explicat medicul. În comunicatul oficial emis de conducerea spitalului se arată următoarele informaţii: „Rezultatul analizelor concordă cu acuzele, susţinând suspiciunea de afecţiune reno-urinară. La serviciul de boli interne s-a efectuat o ecografie abdominală, care a constatat modificări la nivelul rinichiului stâng, evidenţiind şi prezenţa unei alte formaţiuni, pentru care s-a solicitat examen chirurgical”.
Practic, comunicatul arată că examenele care i s-au făcut pacientei au fost în zadar. Potrivit legii, în cazul în care medicii nu aveau competenţe ecografice, nu ar fi trebuit să li se dea voie să folosească aparatul. Conducerea spitalului a refuzat să aibă o poziţie oficială pe acest subiect.

Cum s-a născut copilul...

Mihaela îşi aminteşte cum s-a aşezat pe veceu şi se chinuia să elimine pietrele de la rinichi. „Când colo a căzut «bolovanul». Am văzut că este un copil, am avut un şoc şi am leşinat. M-a găsit o bătrână, care intrase la toaletă. Eram într-o baltă de sânge. Cordonul ombilical se rupsese singur", povesteşte Mihaela, care ieri îşi revenise complet, după ce a fost preluată de doctorii de la Spitalul de Obstetrică şi Ginecologie Râmnicu Vâlcea, unde a fost transferată. Dacă bătrâna care a găsit-o pe Mihaela ar mai fi întârziat 10 minute, medicii ar fi găsit cel mai probabil două cadavre.
Copilul a fost intubat şi restabilizat, iar acum nu prezintă probleme de sănătate. „Are 5,5 kg, este sănătos, pur şi simplu unii sunt norocoşi genetic", spune medicul neonatolog Maria Bărăgănescu, de la Maternitatea Vâlcea.

Nouă luni fără a şti că este însărcinată

Mihaela nu a avut o sarcină urmărită de medicul ginecolog, întrucât nu ştia că este însărcinată.. „Am trei copii, dar nu mi-am dat seama că sunt însărcinată a patra oară. Mi-a venit ciclul până în martie”, spune Mihaela.
Medicii de la Maternitate spun că sunt cazuri în care femeile rămân însărcinate şi continuă să aibă menstruaţie. „Avea, de fapt, nişte sângerări”, spune Ion Amza, directorul medical din Maternitatea Vâlcea.
Medicul de familie Maria Grigorie, care o are în evidenţe pe Mihaela Pal, susţine că pacienta nu a mai fost la control din mai. „Este o pacientă obeză, de 110 kilograme, mai neglijentă. Are şi o situaţie familială dificilă, a locuit cu cei trei copii într-un cămin de nefamilişti. Probabil că au indus-o în eroare sângerările. Deşi este pacienta mea de mulţi ani, nu mi-a solicitat niciodată anticoncepţionale”, ne-a declarat medicul de familie.

Protecţia Copilului: „Nu este un caz social”

Pe de altă parte, Protecţia Copilului Vâlcea susţine că nu se va amesteca în acest caz decât dacă va exista o sesizare din partea Maternităţii Vâlcea. „Dacă nu este un caz social, nu avem de ce să ne băgăm. În schimb, trebuie să facem educaţie socială. Este inadmisibil ca o femeie de 40 de ani să nu-şi dea seama că poartă o sarcină”, ne-a declarat Radu Roxana, director al Protecţiei Copilului Vâlcea.
Colegiul Medicilor din România susţine că se va autosesiza în acest caz şi, pe lângă ancheta internă a spitalului, va exista şi una a Colegiului prin care să se lămurească motivul pentru care medicii nu au putut pune un diagnostic corect. De asemenea, Vasile Barbu, de la Asociaţia Naţională Pentru Protecţia Pacienţilor spune că va face demersuri astfel încât medicul care a efectuat ecografia să fie sancţionat.

Managerul Spitalului susţine că medicii... nu au nicio vină

„Ancheta atât a noastră, cât şi a ministerului este în desfăşurare. Mâine vom avea rezultatele. Însă pot spune că medicii care s-au ocupat de pacienta însărcinată nu au nicio vină. Acesta este punctul meu de vedere. Ea a fost consultată de medicul specialist de urgenţă. Acuzele pacientei au constat în dureri lombare şi polakidisurie. S-au recoltat probele pentru analizele uzuale. Obiectiv, pacienta prezenta obezitate de gradul 3, dureri lombare colicative. Conform propriei afirmaţii, ea preciza că ultima menstruaţie a survenit în data de 29.03.2011. Rezultatele analizelor au concordat cu acuzele, susţinând suspiciunea de afecţiune reno-urinară. S-a solicitat examinare în serviciul de boli interne, unde s-a efectuat o ecografie abdominală care a constatat modificări la nivelul rinichiului stâng, evidenţiind şi prezenţa unei alte formaţiuni pentru care s-a solicitat examen chirurgical”, a precizat managerul spitalului.

(www.romanialibera.ro)

• Titlul şi supratitlul ne aparţin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Ultimele stiri

  • PUBLICITATE

  • https://www.mocanuvicentiu.ro/
  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe