Prefectul i-a prins pe valutişti cu mâţa-n sac

miercuri, 29 iulie 2009

Prefectul i-a prins pe valutişti cu mâţa-n sac

• Amenzi de sute de milioane aplicate caselor de schimb valutar

Corpul de Control al Instituţiei Prefectului-Judeţul Vâlcea împreună cu reprezentanţi ai Gărzii Financiare, Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorului şi Inspectoratului Judeţean de Poliţie au controlat, în perioada 20-24 iulie 2009, 11 operatori economici care desfăşoară activităţi de schimb valutar (în total au fost verificate 20 de puncte de lucru din care 18 în municipiul Râmnicu Vâlcea şi două în Horezu).

S-a constatat faptul că cei mai mulţi consumatori nu sunt informaţi cu privire la prevederile legale în domeniu, mulţi dintre ei semnând formularul de acceptare după efectuarea tranzacţiei şi nu înainte de schimbul efectiv, aşa cum prevede Ordinul ANPC 448/2009. De asemenea, cetăţenii nu ştiu că au dreptul de a cere înscrierea pe spatele bonului fiscal de schimb valutar sau al buletinului de schimb valutar, după caz, a seriilor şi a numerelor bancnotelor primite în shimbul tranzacţiei.

La o casă de schimb valutar din Râmnicu Vâlcea erau expuse două panouri, unul pentru valuta-bancnote şi un altul pentru valuta-monede, acesta din urmă cu un curs valutar mai mare, ceea ce reprezintă o încălcare a prevederilor legale.
Şi în privinţa panourilor de afişaj s-au constatat nereguli, cele mai multe nerespectând dimensiunea standard, forma şi dispunerea cursului de schimb, provocând deseori confuzii în rândul consumatorilor.

Pentru abaterile constatate au fost acordate sancţiuni contravenţionale în valoare de 33.000 lei.
Printr-un ordin al prefectului, săptămâna viitoare Corpul de Control va iniţia o acţiune de verificare a caselor de amanet.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Ultimele stiri

  • PUBLICITATE

  • https://www.mocanuvicentiu.ro/
  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe