Dacă moare OLTCHIM-ul, moare Vâlcea!

miercuri, 8 iulie 2009

Dacă moare OLTCHIM-ul, moare Vâlcea!

Tiberiu Pîrnău
Vizita premierului Emil Boc pe platforma chimică vâlceană este fără îndoială cel mai important eveniment al anului în judeţul Vâlcea. Importanţa evenimentului este dată de ceea ce se va întâmpla în timpul vizitei, dar, mai ales, după aceasta. Sunt convins că directorul general al SC OLTCHIM SA, inginerul Constantin Roibu, este pregătit să-i argumenteze primului ministru al României, că societatea se află într-un moment de răscruce, într-un impas financiar puternic, care poate să fie surmontat prin sprijin guvernamental. Probabil că managerul Roibu a pregătit cu conştiinciozitate această vizită, că-l va duce pe omul numărul unu din Guvern, cel de care se leagă speranţele unui judeţ întreg, prin toate secţiile OLTCHIM-ului şi-i va demonstra că societatea se poate relansa din punct de vedere economic într-o perioadă de timp relativ scurtă.

OLTCHIM nu este o societate pe moarte, este un organism viu, care are nevoie de o injecţie de energie pentru a fi mai vioi ca niciodată. Metafora poate reflecta destul de bine starea de spirit a miilor de oameni, de salariaţi, care se simt legaţi sufleteşte de unitatea economică numărul unu a judeţului. Ani de zile, OLTCHIM-ul a dat o pâine albă miilor de angajaţi. Din punct de vedere social, a reprezentat un factor de echilibru la nivelul judeţului. Datorită OLTCHIM-ului au avut ce lucra, pe orizontală, zeci de alte firme, care la rândul lor au angajat alte câteva mii de angajaţi. În prezent, peste 10.000 de familii de vâlceni depind în mod direct de soarta combinatului chimic.

Chiar dacă repetiţia OLTCHIM este supărătoare, din punct de vedere literar sau jurnalistic, este momentul ca acest cuvânt să fie pe buzele noastre ale tuturor. Este momentul să ajutăm şi noi OLTCHIM-ul cu toate puterile noastre. Politicieni, oameni de afaceri, directori de instituţii, ziarişti, oameni simpli, locuitori ai judeţului Vâlcea trebuie să lăsăm deoparte ranchiuna de orice fel, orgoliile politice ieftine şi să dăm o mână de ajutor OLTCHIM-ului. Premierul Emil Boc trebuie să înţeleagă că dacă moare combinatul chimic, moare un judeţ întreg. Ne întoarcem în timp sute de ani, undeva în Evul Mediu.

Faptul că primul ministru vine la Vâlcea este un semnal extraordinar de pozitiv. Înseamnă că mesajele privitoare la OLTCHIM au fost recepţionate de Emil Boc iar acesta a realizat importanţa supravieţuirii societăţii în ansamblul economiei vâlcene. Mii de oameni aşteaptă cu sufletul la gură ca primul ministru să le dea o veste bună, că Guvernul României va face tot ce-i stă în putinţă să ajute OLTCHIM-ul să primească finanţarea de care are nevoie pentru a reporni piroliza de la ARPECHIM Piteşti şi a retehnologiza anumite instalaţii din interiorul combinatului. Aşteptăm de la Emil Boc să ne spună că România va adopta o poziţie fermă chiar şi în faţa Comisiei Europene, instituţie care trebuie să dea girul pentru creditele bancare cu garanţie guvernamentală.

Dorim să auzim de la premier că, dacă va fi nevoie, România va bate şi cu pumnul în marea masă europeană pentru a ajuta cel mai mare combinat chimic din sud-estul Europei. Asta în ciuda opoziţiei unor polonezi şmecheri aciuaţi prin Germania, care vor să cumpere OLTCHIM-ul pe doi lei, poate chiar pe mână cu unii dintre demnitarii Comisiei Europene. Să auzim de bine!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Ultimele stiri

  • PUBLICITATE

  • https://www.mocanuvicentiu.ro/
  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe