Opt localităţi afectate de inundaţii

luni, 29 octombrie 2007

 Opt localităţi afectate de inundaţii

• La Berislăveşti apele distrug un cimitir

Opt localităţi din judeţul Vâlcea au fost grav afectate de precipitaţiile căzute în ultimele trei zile în judeţ. La Malaia s-a ajuns şi la 116,6 litri de apă pe metrul pătrat.

Alimentarea cu apă de la Horezu şi Vaideeni – în pericol

La Horezu, precipitaţiile au afectat sistemul de aducţiune pentru apa potabilă, trei locuinţe fiind luate de apele pârâului Bistricioara. Nouă persoane au fost evacuate, iar două poduri au fost afectate în satele Sălişte şi Bivolărie, plus un podeţ în satul Sălişte. A fost de asemenea inundat un drumul de acces către mai multe societăţi comerciale şi s-au produs eroziuni în malul Luncavăţului care pun în pericol structura de rezistenţă a  altor trei clădiri ce aparţin unor societăţi comerciale. În satul Urşani, cătunul Rudari, a fost afectat drumul sătesc, circulaţia se efectuează cu dificultate. Eroziunea malului stâng al Luncavăţului pune în pericol şi staţia de epurare a oraşului. În comuna Costeşti a fost afectat un pod peste pârâul Bistriţa, aflat în satul cu acelaşi nume, pe Drumul Judeţean 646, plus încă şapte punţi pietonale. Şase gospodării din satul Costeşti au fost inundate, patru punţi pietonale distruse, 12 hectare de teren arabil inundate, fiind afectat grav şi un pod peste pârâul Bistriţa, în punctul „Peştereanu”. Precipitaţiile au distrus în comuna Tomşani cinci punţi pietonale care asigurau legătura spre 41 de gospodării din satele Chiceni, Băltăţeni, Foleştii de Sus şi cătunul Boereasca, iar la Vaideeni a fost afectată reţeaua de apă potabilă a localităţii (sursele de captare de suprafaţă Valea Plopilor şi Luncavăţ), două locuinţe fiind în pericol de a fi inundate, în cătunul Atârnaţi.

Două case în pericol de prăbuşire la Malaia

Nordul judeţului a înregistrat multe pagube în urma inundaţiilor. Cel mai grav afectată de viituri a fost comuna Malaia, unde 10 locuinţe au fost inundate, două dintre ele fiind în pericol de prăbuşire. Alte două anexe gospodăreşti au fost distruse. Pe o distanţă de şase kilometri au fost afectate apărările de maluri, un pod şi şase podeţe, plus două punţi pietonale distruse.

10 hectare afectate la Brezoi

La Brezoi, în satul Păscoaia au fost afectate de viituri 10 hectare de păşune şi fâneţe, două podeţe, două punţi pietonale, două apărări de maluri, un drum comunal şi 10 metri cubi de material lemnos.

Circulaţia spre judeţul Argeş – întreruptă din cauza ploilor

Cabana Cozia, de pe muntele cu acelaşi nume riscă să rămână izolată din cauza ploilor. Drumul Judeţean 703 N, care face legătura dintre comună şi Parcul Naţional Cozia (Cabana Cozia) a fost şi el afectat din cauza ploilor, platforma drumului şi zidul de sprijin alunecând în trei puncte. Pe drumul respectiv se circula de mai mult timp cu restricţii, tot din cauza alunecărilor. Şi Drumul Judeţean 703 G Jiblea – Berislăveşti, la limita cu judeţul Argeş a avut de suferit din cauza viiturii la kilometrul 13 + 900. Platforma drumului a fost distrusă iar circulaţia rutieră a fost întreruptă spre judeţul Argeş. S-a reactivat de asemenea şi o alunecare de teren mai veche, din în satul Rădăcineşti, care ameninţă cimitirul şi biserica din localitate. O parte dintre morminte au alunecat deja, situaţia înrăutăţindu-se pe zi ce trece.
Două gospodării au fost inundate şi la Slătioara şi 7 hectare de teren agricol. Malurile de sprijin ale râului Cerna au fost şi ele distruse, punând în pericol 8 gospodării. Au fost afectate şi şase drumuri săteşti. Structura de rezistenţă a unei locuinţe este deja afectată grav, casa fiind oricând în pericol de alunecare.
De asemenea, la Cernişoara au fost afectate două poduri, Drumul Judeţean 114 C, în punctele „La Margine Nicolae” şi „Lungu Marinel”, fiind distrusă şi o punte care asigura accesul spre trei gospodării.

Drumuri naţionale afectate

A fost afectat de ploi Drumul Naţional 7 A, între Malaia şi Voineasa, datorită colmatării unor podeţe. Pe platforma drumului se află o peliculă de apă de circa 0,3 – 0,5 metri pe o lungime de 70 de metri. În prezent circulaţia se desfăşoară cu dificultate, numai cu autovehicule de mare şi mediu tonaj.
Au mai fost afectate de asemenea mai multe drumuri judeţene: DJ 676 D Alunu-Mateeşti-Slătioara-Cernişoara (o jumătate a rampei podului peste pârâul Târaia a fost distrusă); DJ 669 DN 67 (podul peste pârâul Romani, în apropierea mânăstirii cu acelaşi nume); DJ 665 Polovragi-Vaideeni-Horezu a fost afectate prin erodarea acostamentelor şi a şanţurilor); DJ 646, în comuna Costeşti – au cedat apărările de maluri din anrocamente şi pereuri; DJ 646A Stoeneşti-Pietreni-Costeşti (ruptură în platforma drumului pe o lungime de 20 de metri). De asemenea, au mai fost afectate DJ 676 D Galicea-Dosul Râului-Nicolae Bălcescu  ruptură pe toată lăţimea drumului), DJ 678 H Stoileşti - erodarea acostamentelor şi a şanţurilor; DJ 703G Jiblea – Berislăveşti - platforma drumului a fost distrusă iar circulaţia rutieră a fost întreruptă spre judeţul Argeş; DJ 703N, spre Parcul Naţional Cozia a fost şi el afectat.

Două localităţi – parţial alimentate cu electricitate

În acest moment,. Două localităţi sunt alimentate doar parţial cu electricitate – Stoeneşti şi Bălceşti, fiind afectate 20 de posturi de transformare şi şapte linii de medie tensiune. 7 echipe de la CEZ, fosta Electrica acţionează în prezent pentru remedierea avariilor din reţea.

Anda VLAD

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Ultimele stiri

  • PUBLICITATE

  • https://www.mocanuvicentiu.ro/
  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe