Nu mai plecaţi nicăieri, dragi consilieri!

luni, 5 martie 2007

Nu mai plecaţi nicăieri, dragi consilieri!

 

De câteva săptămâni, toată lumea se întreabă de ce este nevoie de atâtea deplasări în străinătate ale consilierilor judeţeni şi locali, dar şi a unor funcţionari publici. În ultima vreme, asistăm la un adevărat exod al aleşilor către destinaţii exotice din întreaga lume. Statele Unite, Anglia, Italia, Germania, Scoţia, Spania, Franţa – sunt doar câteva dintre ţările prin care aleşii noştri se plimbă cu săptămânile, evident, pe bani publici. Mii de euro sunt cheltuite pe bilete de avion, cazare şi masă, fără ca cetăţenii să beneficieze în vreun fel de rezultatele acestor deplasări. Până acum nu am observat vreun efect al deplasărilor în străinătate ale consilierilor şi nici nu cred că voi vedea vreodată. Dacă-i întrebi ce fac în fiecare zi petrecută în vreuna dintre ţările pomenite mai sus, afli că participă la conferinţe şi seminarii, vizitează târguri şi expoziţii, fac poze de grup şi schimburi de experienţă. Mai greu e cu concretizarea acestor schimburi; la întoarcerea în ţară, oamenii îşi reiau activităţile iar cetăţeanul rămâne cu banul luat.

Nu vreau să pic în populism ieftin şi să spun câte lucruri ar putea fi realizate cu banii cheltuiţi pe deplasările în străinătate, însă un lucru tot trebuie spus vizavi de acest fapt. Atunci când trebuie sponsorizat un olimpic, autorităţile de-abia găsesc resurse. Acelaşi lucru se întâmplă atunci când vine vorba de activităţi culturale. Acele mii de euro ar putea rezolva, punctual, multe dintre problemele locale. Nu s-ar schimba lumea cu câteva sute de milioane de lei, însă ar putea fi schimbate vieţile unor oameni care au nevoie de sprijin. Nu mai vorbesc de cazurile sociale, de micuţii care au nevoie disperată de operaţii scumpe în străinătate, fără de care ar putea muri. Pentru aceşti copii, fiecare euro donat ar reprezenta o şansă în plus la viaţă.

Sunt convins că dacă ar dori, autorităţile ar putea fi mult mai aproape de cetăţean. Nu vreau să spun prin aceasta că nu este nevoie de deplasări în străinătate, însă deja lucrurile par să o fi luat razna. Nu mi se pare în regulă să trimiţi găşti întregi de consilieri în SUA sau Anglia doar pentru că acolo au loc nişte expoziţii internaţionale, atâta timp cât problemele judeţului sunt cele care sunt. Dacă s-ar face o mai bună fundamentare a bugetelor s-ar putea găsi suficienţi bani pentru cei care au cu adevărat nevoie de ei. Poate că unui consilier judeţean care are afaceri de miliarde de lei nu i se pare mare suma de 3.000 de euro cheltuită într-o deplasare obscură în nu ştiu ce ţară europeană; pentru un copil bolnav de leucemie însă, aceşti bani ar putea reprezenta un nou început, o promisiune că lucrurile vor sta mai bine. În plus, rar auzi vreun ales local sau judeţean care să-şi doneze indemnizaţia unei familii de pensionari care lunar trebuie să aleagă între a mânca şi a-şi cumpăra medicamente sau a-şi plăti întreţinerea.

Toate acestea par amănunte lipsite de importanţă. De fapt, avem de-a face cu o adevărată atitudine; gesturile de acest fel demonstrează umanitate, bun simţ, dragoste faţă de seamăn. Cât timp politicienii nu înţeleg că rolul lor în administraţie este de a fi alături de cei care i-au pus acolo, România nu va evolua. Uneori, vorbele îşi pierd sensul; atunci când discursurile nu rezolvă nimic, trebuie să intervină faptele. Dacă vom rămâne mereu la datul din gură, nu vom înţelege nimic din noţiunea de democraţie. Semenii noştri au nevoie de sprijinul fiecăruia dintre noi, nu de compasiune exprimată lacrimogen în talk-show-uri de doi bani. Copiii, pensionarii, oamenii fără adăpost – toţi aceştia trebuie să primească un sprijin real, nu vorbe-n vânt. Poate că ar fi timpul să lăsăm mofturile de Miami la o parte şi să ne concentrăm mai mult asupra adevăratelor probleme...

• Octavian HER├×A

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Ultimele stiri

  • PUBLICITATE

  • https://www.mocanuvicentiu.ro/
  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe