„Sfânta Cuvioasă Parascheva și-a dedicat viața rugăciunii, liniștii și meditației Sfintelor Scripturi încă de la o vârstă fragedă și, lăsând deoparte toate celelalte lucruri, a căutat să împlinească faptele dreptății, pentru ca mintea și inima să-i fie cuprinse de harul dumnezeiesc”, a accentuat Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, la slujba de sfințire a Bisericii „Sfânta Cuvioasă Parascheva” din orașul Băbeni.
Înaltpreasfinția Sa a subliniat că „Sfânta Cuvioasă Parascheva a căutat încă din copilărie să descopere adevărata înțelepciune care putea oferi sens vieții sale și a înțeles că împlinirea nevoințelor sale duhovnicești nu putea fi decât fericirea veșnică în comuniune cu Persoanele Sfintei Treimi. În mintea curată a rugătorului, Dumnezeu Se oglindeşte prin harul Său: „Dumnezeu Se arată în mintea curată ca într-o oglindă, rămânând, după ceea ce este în Sine, nevăzut”, ne încredințează Sfântul Grigorie Palama. Sfințenia constituie desăvârșirea persoanei umane, din puterea lui Dumnezeu, Cel Care este izvorul și modelul suprem al sfințeniei: „Fiți desăvârșiți precum Tatăl vostru Cel ceresc desăvârșit este” (Matei V, 48)”.
Curăţia rugăciunii Sfintei Parascheva a fost pe măsura celei a inimii şi a minţii, pentru că, dacă sufletul este stăpânit de patimi, acesta nu se poate apropia de Dumnezeu, nici să primească harul Său. A dobândit rugăciunea curată și a privit-o a fi darul lui Dumnezeu, pe care în chip tainic l-a așezat în mintea, inima şi simţurile sale, încredințându-se că, încă din această viaţă, fiinţa umană poate face experienţa realităţii îndumnezeirii sale. Sfânta Cuvioasă Parascheva a trăit rugăciunea ca pe o experienţă duhovnicească a comuniunii cu Dumnezeu.
Rugăciunea a înălţat-o de pe pământ la cer, i-a întărit și luminat sufletul. Pentru aceea, Sfânta Cuvioasă Parascheva a dorit să rămână neîncetat lângă Dumnezeu, spre a fi a Lui şi părtaşă darurilor Sale”, a spus Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie.
Web Design by DowMedia