Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie a sfintit biserica din Babeni: „Sfânta Cuvioasă Parascheva a trăit rugăciunea ca pe o experienţă duhovnicească a comuniunii cu Dumnezeu”

sâmbătă, 15 octombrie 2022

„Sfânta Cuvioasă Parascheva și-a dedicat viața rugăciunii, liniștii și meditației Sfintelor Scripturi încă de la o vârstă fragedă și, lăsând deoparte toate celelalte lucruri,  a căutat să împlinească faptele dreptății, pentru ca mintea și inima să-i fie cuprinse de harul dumnezeiesc”, a accentuat Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, la slujba de sfințire a Bisericii „Sfânta Cuvioasă Parascheva” din orașul Băbeni.

Înaltpreasfinția Sa a subliniat că „Sfânta Cuvioasă Parascheva a căutat încă din copilărie să descopere adevărata înțelepciune care putea oferi sens vieții sale și a înțeles că împlinirea nevoințelor sale duhovnicești nu putea fi decât fericirea veșnică în comuniune cu Persoanele Sfintei Treimi. În mintea curată a rugătorului,  Dumnezeu Se oglindeşte prin harul Său: „Dumnezeu Se arată în mintea curată ca într-o oglindă, rămânând, după ceea ce este în Sine, nevăzut”, ne încredințează Sfântul Grigorie Palama. Sfințenia constituie desăvârșirea persoanei umane, din puterea lui Dumnezeu, Cel Care este izvorul și modelul suprem al sfințeniei: „Fiți desăvârșiți precum Tatăl vostru Cel ceresc desăvârșit este” (Matei V, 48)”.

Curăţia rugăciunii Sfintei Parascheva a fost pe măsura celei a inimii şi a minţii, pentru că, dacă sufletul este stăpânit de patimi, acesta nu se poate apropia de Dumnezeu, nici să primească harul Său. A dobândit rugăciunea curată și a privit-o a fi darul lui Dumnezeu, pe care în chip tainic l-a așezat  în mintea, inima şi simţurile sale, încredințându-se că, încă din această viaţă, fiinţa umană poate face experienţa realităţii îndumnezeirii sale.  Sfânta Cuvioasă Parascheva a trăit rugăciunea ca pe o experienţă duhovnicească a comuniunii cu Dumnezeu.

Rugăciunea a înălţat-o de pe pământ la cer, i-a întărit și luminat sufletul. Pentru aceea, Sfânta Cuvioasă Parascheva a dorit să rămână neîncetat lângă Dumnezeu, spre a fi a Lui şi părtaşă darurilor Sale”, a spus Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie.

whatsapp_image_2022-10-14_at_20.44.50_1 whatsapp_image_2022-10-14_at_20.44.51_2

Ctitorie a vrednicului de pomenire patriarh Justinian Marina, care a păstorit ca preot, vreme de 3 ani, credincioșii din Băbeni, Biserica „Sfânta Cuvioasă Parascheva” a fost construită între anii 1948-1954 și a îndeplinit, inițial, funcția de capelă de cimitir, fiind alcătuită doar din altar și naos. Ulterior, în anul 1974, prin strădania preotului Gheorghe Oprițescu a fost adăugat pronaosul, iar biserica și-a desăvârșit forma odată cu zidirea pridvorului în anul 2017.
Din cauza vitregiilor vremii, biserica a suferit mai multe deteriorări, în special, în ceea ce privește structura de rezistență, dar și interiorul acesteia era afectat de crăpături vizibile care puneau în pericol integritatea sfântului lăcaș.
Începand cu anul 2016, au fost demarate ample lucrări de consolidare și restaurare a bisericii.
Între anii 2016-2022, au fost realizate lucrări care dau mărturie despre dragostea față de Biserică și buna chivernisire a enoriașilor acestei parohii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Ultimele stiri

  • PUBLICITATE

  • https://www.mocanuvicentiu.ro/
  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe