Una dintre cele mai valoroase descoperiri arheologice din județul Vâlcea din ultimii ani – mormântul celtic de la Zătreni – a primit recunoaștere internațională, fiind subiectul unui amplu studiu publicat în cel mai recent număr al revistei științifice „Starinar”, editată de Institutul de Arheologie din Serbia.
Articolul, intitulat „A Singing Celtic Lady in Oltenia? Unravelling an Intricate Find Near Zătreni”, este semnat de arheologii Ion Tuțulescu și Carol Terteci de la Muzeul Județean „Aurelian Sacerdoțeanu” Vâlcea, alături de Dragoș Mândescu de la Muzeul Județean Argeș și inginerul Dragoș-Alexandru Mirea de la Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizică și Inginerie Nucleară „Horia Hulubei”.
Potrivit autorilor, cercetarea a fost una interdisciplinară, incluzând datarea cu radiocarbon și analize metalografice complexe. Mormântul este plasat cronologic în secolul al II-lea î.Hr., perioada La Tène târzie, și este a doua astfel de descoperire la sud de Carpați care atestă prezența celților în această zonă a Olteniei.
Necropola a fost descoperită accidental în urmă cu aproape cinci ani de un căutător de comori. În urma cercetărilor, arheologii au identificat mai multe obiecte funerare valoroase: o centură de bronz, o fibulă de tip Orlea–Maglavit și fragmente metalice ale unui posibil instrument muzical de suflat. Analizele efectuate și contextul arheologic sugerează că mormântul ar fi aparținut unei femei celte, cel mai probabil de origine scordiscă.
Artefactele sunt păstrate în colecția Muzeului Județean „Aurelian Sacerdoțeanu” din Râmnicu Vâlcea și ar putea deveni piesele centrale ale unei viitoare expoziții dedicate prezenței celtice în sudul României.
Web Design by DowMedia