Pomenirea eroilor neamului românesc la Cimitirul „Cetățuia” din Râmnicu-Vâlcea

vineri, 14 iunie 2024

În ziua Praznicului Înălţării Domnului, la Cimitirul „Cetățuia” din municipiul Râmnicu-Vâlcea a avut loc o ceremonie religioasă și militară pentru comemorarea eroilor neamului românesc.

Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, a săvârșit slujba de pomenire a eroilor neamului românesc, moment duhovnicesc la care au participat reprezentanți ai instituțiilor de stat, centrale și locale, ai asociațiilor militare locale, militari în activitate, în rezervă și în retragere, veterani de război. După rostirea alocuțiunilor, au fost depuse coroane de flori.

„Avem datoria de a-i cinsti după cuviinţă pe eroii care s-au jertfit, de-a lungul întregii noastre istorii, pentru apărarea credinţei, pentru libertatea, unitatea şi demnitatea poporului român”, a accentuat Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie la slujba din ziua Înălțării Domnului.
Înaltpreasfinția Sa a arătat că „poporul român a fost un popor răstignit de-a lungul istoriei, însă a ridicat pe cele înalte culmi stindardul credinței, coiful mărturiei și platoșa dreptății, într-o permanentă chemare la Înviere și un puternic imbold de a concentra toate forțele pentru păstrarea dreptei credințe, a unității și demnității neamului.
Biserica Ortodoxă a militat permanent pentru unitatea națională și pentru păstrarea demnității poporului român, descoperind că numai o credință mărturisită prin fapte, după exemplul înaintașilor noștri.
Lucrarea Bisericii nu s-a limitat doar la activitatea liturgică, ci s-a manifestat și pe plan spiritual-cultural, prin cinstirea sfinților militari și recunoștința arătată ctitorilor de lăcașuri de cult, dar și prin exprimarea în predosloviile cărților tipărite a trecutului glorios de luptă al poporului român pentru libertatea naţională şi arătarea recunoștinței profunde pentru aceia care s-au jertfit pe câmpurile de luptă”.
Pomenirea eroilor neamului românesc a fost hotărâtă de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române în 10 martie 1920. Această decizie a fost consfinţită prin alte două Hotărâri Sinodale din anii 1999 şi 2001, prin care această zi a fost proclamată sărbătoare națională bisericească. Prin legea 379/2003, privind regimul mormintelor şi operelor comemorative de război, cea de-a patruzecea zi de la Sfintele Paşti, sărbătoarea Înălţării Domnului, a fost proclamată Ziua Eroilor, ca sărbătoare naţională a poporului român.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Ultimele stiri

  • PUBLICITATE

  • PARTENERI MEDIA

  • © 2025 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe