Direcţia pentru Cultură Vâlcea şi Serviciul Judeţean al Arhivelor Naţionale au dat, joi, startul evenimentelor dedicate aniversării a 636 de ani de la prima atestare a oraşului Râmnicu Vâlcea, printr-un simpozion dedicat oamenilor de seamă ai urbei de la poalele dealului Capela.
Evenimentul, intitulat "Râmnicul şi oamenii săi", a avut loc la sediul Arhivelor Naţionale din Râmnicu Vâlcea şi a reunit zeci de oameni de cultură locali dornici să împărtăşească din cunoştinţele lor despre personalităţile marcante ale acestor meleaguri.
"În acest an, ne-am gândit ca pentru această sărbătoare de pe 20 mai, când se împlinesc 636 de ani de când domnitorul Mircea cel Bătrân sau Mircea cel Mare a emis acel hrisov care atestă pentru prima dată oraşul Râmnicu Vâlcea, să-i celebrăm pe oamenii, personalităţile, figurile emblematice ale acestei urbe. Ne referim la oamenii de seamă ai acestei urbe străvechi şi din întreg judeţul Vâlcea, personalităţi marcante ale acestui neam, care au excelat în varii domenii. Au fost clerici, politicieni, militari, inventatori, jurişti, guvernatori ai BNR, oameni de cultură, scriitori, istorici, actori, pictori, sculptori dar şi oameni mai simplii din familii boiereşti. Ne gândim la cei nativi, dar şi la cei veniţi şi stabiliţi în urbea noastră", a precizat directorul Direcţiei pentru Cultură Vâlcea, Florin Epure, în deschiderea simpozionului.
El i-a menţionat pe patriarhul Iustinian Marina, mitropolitul Bartolomeu Anania, episcopul Climent, Nicolae Bălcescu, I.G. Duca, Aurelian Sacerdoţeanu, Petrache Poenaru, Grigore Procopiu, Dumitru Dem Rădulescu şi soţia lui, Paula Ortansa Albăstroiu Rădulescu, Gib Mihăescu, George I. Lahovary, Filip Lahovary, care a trăit la conacul de la Slăviteşti, la Sirineasa, Cela Delavrancea, Bogdan Amaru, Dragoş Vrânceanu, Virgil Ierunca, Dinu Săraru, dar şi pe femeile celebre ale Vâlcii - Pia Pleşoianu Brătianu, Zinca Bălcescu, Olga Bălcescu, Ioana Cantacuzino, a adăugat Florin Epure.
Prezentări mai ample au fost însă pentru boierii Rudeni, generalul simbol al Armatei Române Ioan-Emanoil Florescu, Alexandru N. Lahovary, academicianul Marius Sabin Peculea, preotul deţinut politic Ilie Lăcătuşu şi pentru Constantin Daniilescu, căruia i-a fost dedicată şi expoziţia vernisată la acest eveniment şi intitulată "Oamenii care au fost...".
Tot cu acest prilej a fost lansată şi ultima carte a preşedintelui Camerei de Comerţ şi Industrie Vâlcea, Valentin Cismaru, intitulată "Profeţii printre rânduri..." şi care a fost realizată împreună cu jurnalistul Marius Ciutacu şi artista plastică Alexandra Elena Ungureanu. Volumul cuprinde o serie de articole apărute în primul deceniu de după Revoluţie în presa locală şi în care este reflectată activitatea acestei instituţii etalon pentru economia judeţului.
"Ideea noastră a fost să prezentăm activitatea economică, noul gen de activitate economică apărut în Vâlcea după 1989 şi atunci, cu munca însemnată a prietenului meu Marius Ciutacu, care a stat prin arhive şi a căutat ceea ce se vede în această carte, am reuşit să le adunăm şi să le punem în acest dicţionar. De ce îi zic eu aşa? Pentru că el e un document realizat în mod special. Alexandra Ungureanu a vrut să folosim o hârtie deosebită, ca la lucrările ei de artă, şi să punem şi o copertă care să însemne ceva mai interesant decât de obicei. Dar ceea ce îmi place cel mai mult e că mă uit în jurul meu aici, la Arhivele Statului, şi prin ce văd pe aceste panouri cam aşa arată şi cartea. Deci, e clar că e un document care seamănă cu ceea ce ar trebui să însemne", a precizat Valentin Cismaru.
Evenimentele dedicate primei atestări documentare a oraşului Râmnicu Vâlcea vor continua şi zilele următoare, cu manifestările cultural-artistice pregătite de administraţia publică locală şi care cuprind o serie de spectacole de muzică, dar şi competiţii sportive, sărbătoarea oraşului urmând să se încheie luni, 20 mai, cu o şedinţă festivă a Consiliului Local la Arenele Traian şi cu deja tradiţionala paradă până la statuia lui Mircea cel Bătrân din parcul cu acelaşi nume. AGERPRES
Web Design by DowMedia