O echipă a Gazetei Sporturilor a ajuns pe stadionul construit în 1946 și modernizat în 2006, cândva lăcașul defunctelor Chimia Râmnicu Vâlcea și CSM. Ultima a dispărut de pe hartă în 2017, după trei tentative eșuate de promovare în prima ligă, ultima în 2014, când oltenii s-au clasat pe 3, imediat sub ASA Târgu Mureș și CSU Craiova.

Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camio

Comparativ cu alte stadioane celebre ale României, căzute pradă nepăsării și degradării, peisajul nu-i atât de sumbru la Râmnicu Vâlcea. Nu-i nevoie de lupă să observi asta.

Tribunele și peluzele sunt în picioare, la locul lor, perimetrul din jur e bine îngrijit, stadionul fiind cosmetizat periodic de reprezentanții Clubului Sportiv.

Singurul inconvenient, ISU nu mai permite prezența spectatorilor la Tribuna a II-a. În rest, din multe puncte de vedere, arena vâlceană arată chiar mai bine decât multe dintre stadioanele de la nivelul ligii secunde. Inclusiv pista de atletism se prezintă în condiții ireproșabile, aceasta fiind reabilitată în vara lui 2023.

De altfel, în momentul vizitei neașteptate a reporterilor GSP, în stadion se lucra la două capete. O echipă de muncitori înlocuia sistemul de irigare, „neschimbat de ani buni”, în timp ce un tractoraș de tuns iarba patrula de zor pe gazon.

Cum rămâne cu promisiunile?

Dincolo de peisajul actual de pe „Muncipal”, e imposibil să nu te întrebi ce s-a ales de promisiunile făcute în anii trecuți de primarul Mircia Gutău și președintele Partidului Ecologist, omul care a avut mai multe mandate în orașul de lângă Schitul Cetățuia.

Edilul declara în ani succesivi, 2018 și 2019, că procesul construirii unui nou stadion în Râmnicu Vâlcea - nu neapărat pe amplasamentul actualului - ar trebui să intre în linie dreaptă.

În decembrie 2019, Gutău spunea că actele au fost deja înaintate către CNI:

„Am depus toate documentele la CNI pentru construirea unui stadion ultramodern la Râmnicu Vâlcea, avem toate avizele luate. Vom dezbate exact locul unde se va construi acest stadion.

Din punctul meu de vedere, ar fi mai bine să îl construim acolo unde este fosta unitate militară de la Vlădeşti, un stadion cu 5-6 terenuri de antrenament în jur, este foarte aproape de oraş, iar ulterior să îl dărâmăm pe actualul şi să extindem Parcul Zăvoi”.

Ar fi lucrul cel mai frumos pentru oraş, dar depindem de finalizarea în timp util a unui schimb de terenuri. Dacă nu se va putea face aşa, vom face noul stadion pe actualul amplasament, dar ar fi problema că, pe durata construirii acestuia, unul-doi ani, ar fi împiedicată activitatea sportivă care este acolo. Sunt lucruri ambiţioase, pe care mi le-am propus pentru următorul mandat

- Mircia Gutău, primar Râmnicu Vâlcea, în 2019, conform Liga2.ro

Primarul din Râmnicu Vâlcea, în 2019: „Vă dau o veste foarte bună, am fost informați că suntem pe lista CNI”

Cu câteva luni înainte, primarul era și mai optimist:

Vă dau o veste foarte bună, am fost informaţi că a fost prins pe lista de investiţii a CNI stadionul din Râmnicu Vâlcea. Este prinsă ca o construcţie totală. Obligaţia noastră este de a da terenul liber, demolăm totul la zero şi pe acelaşi amplasament se face unul nou”, spunea Gutău potrivit Râmnicu Vâlcea Week.

Iar cu un an mai devreme, același Mircia Gutău asigura: „S-a făcut studiul de prefezabilitate şi săptămâna viitoare va fi supus aprobării Consiliul Local.

Avem promisiune fermă de la Ministerul Dezvoltării că în anul 2020 vom fi prinşi pe listă şi vom face un stadion nou de 8-10 mii locuri, cu pistă de atletism. Lângă terenul sintetic se va face un parc senzaţional”.

O tempora! Aici juca pe timpuri Chimia

Pe vremuri, Chimia Râmnicu Vâlcea era echipa care ținea stindardul sus în oraș, la clubul înființat după Al Doilea Război Mondial evoluând nume precum Beldeanu, Frățilă, Gheorghe Ceaușilă, Zoli Crișan, Vasile Iordache, Costică Donose și Ionel „Oneață” Augustin.

Inclusiv Ion Crăciunescu a jucat la Chimia, până să facă trecerea spre arbitraj, în timp ce Dumitru Dragomir a fost vicepreședintele grupării.

Chimia a jucat inclusiv în „A”, unde a promovat la finalul sezonului 1973-1974. Cu un an înainte, din postura de divizionară secundă, echipa reușea să câștige Cupa României! Cea mai bună clasare pe prima scenă a fost locul al optulea, ocupat în ediția '81-'82.

În 2004, echipa s-a desființat.

Vâlcea ar putea reveni în Liga 2 din sezonul următor

Râmnicu Vâlcea nu mai are vreo reprezentantă nici măcar în Liga 2, vechea echipă, CSM, evaporându-se din eșalonul secund în iarna lui 2017, pe fondul problemelor financiare provocate de retragerea principalului sponsor. Sunt speranțe ca, începând, din sezonul viitor, o altă echipă din oraș să revină în „B”.

SCM Râmnicu Vâlcea, echipa reînființată de Primărie, conduce ierarhia din Seria 6 a ligii a treia, unde luptă la baionetă cu Cetatea Turnu Măgurele pentru câștigarea seriei.

Echipa e antrenată de Gabriel Mangalagiu, un tehnician cu experiență la nivel de ligi inferioare. La nivel local, factorii de decizie și-au asumat și ei obiectivul și au asigurat condiții care să favorizeze promovarea. (sursa: gsp.ro)