Procurorii DNA au trimis în judecată 21 de persoane, într-un dosar care vizează fraudarea fondurilor europene. Un individ ar fi vândut în mod fictiv familii de albine altora ca să poată beneficia de finanțări.

Potrivit unui comunicat al DNA, procurorii din cadrul Serviciului teritorial Pitești au dispus trimiterea în judecată a 21 inculpați, în sarcina cărora a fost reținută săvârșirea unor infracțiuni de folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, și fals în înscrisuri sub semnătură privată, forma participației penale fiind autoratul și complicitatea, transmite Mediafax.

Conform rechizitoriului, în cursul anului 2020, unul dintre inculpați ar fi favorizat obținerea fără drept de către mai multe persoane, printre care și ceilalți 20 de inculpați cercetați în cauză, a sprijinului financiar oferit de APIA în cadrul unui program național apicol. Prejudiciul creat instituției ajunge la 470.944 lei.

Concret, inculpatul ar fi pus la dispoziția persoanelor respective un număr de 226 de facturi, chitanțe, bonuri, prin care ar fi atestat în mod nereal faptul că le-ar fi vândut acestora mai multe familii de albine și mătci. Ulterior, persoanele respective ar fi depus acele documente la APIA în vederea obținerii fondurilor nerambursabile.

În schimbul ajutorului acordat, inculpatul ar fi primit de la beneficiarii programului diverse sume de bani după obținea finanțării.

„De asemenea, în momentul efectuării controalelor de către lucrătorii A.P.I.A., inculpatul ar fi pus la dispoziția persoanelor respective proprii stupi cu albine, pe care i-ar fi inscripționat cu numerele stupinelor beneficiarilor pentru a crea aparența că acestea ar fi fost achiziționate în mod real”, arată procurorii.

În cauză au fost dispuse măsuri asigurătorii.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Vâlcea.

Anterior, în cauză, procurorii anticorupție au încheiat acorduri de recunoaștere a vinovăției cu cinci inculpați în sarcina cărora s-a reținut săvârșirea unor infracțiuni de folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene.