Jumătate dintre copiii ucraineni din judeţ urmează cursuri de iniţiere în limba română

miercuri, 21 februarie 2024

Aproape jumătate dintre copiii ucraineni refugiaţi în Vâlcea urmează în prezent cursuri de iniţiere în limba română, iar un sfert dintre cei care participă la aceste ore sunt înscrişi şi ca audienţi în unităţi de învăţământ din judeţ, potrivit reprezentanţilor Inspectoratului Şcolar Judeţean (IŞJ).

Inspectorul şcolar de limba şi literatura română, Ana-Maria Udrescu, a precizat, pentru AGERPRES, că sunt trei şcoli în care se organizează cursuri de limba română pentru ucraineni, pe lângă copii fiind şi adulţi care participă la aceste ore, pentru a comunica mai uşor, mai ales că o parte dintre refugiaţi şi-au găsit locuri de muncă în Vâlcea.

"Conform Ordinul de ministru nr. 6127/24.10.2022 pentru aprobarea Metodologiei privind şcolarizarea şi organizarea şi desfăşurare cursului iniţiere în limba română şi a Procedurii privind elaborarea, aprobarea şi distribuirea programelor şi manualelor cursului de iniţiere pentru minorii care au dobândit o formă de protecţie internaţională sau un drept de şedere în România, precum şi pentru minorii cetăţeni ai statelor membre ale Uniunii Europene şi ale Spaţiului Economic European şi ai Confederaţiei Elveţiene, în judeţul Vâlcea 70 de copii ucraineni urmează cursuri de iniţiere în limba română, ce se desfăşoară la Şcoala Gimnazială "Mihai Eminescu" - pentru zona Râmnicu Vâlcea, grupa 6-10 ani; Liceul Tehnologic Forestier - pentru zona Râmnicu Vâlcea, grupa 11-14 ani; Liceul Tehnologic "Iustinian Marina" din Olăneşti, pentru grupele 6-10 ani, 11-14 ani, respectiv 15-18 ani şi Şcoala Gimnazială "Costea Marinoiu" din Ocnele Mari, pentru grupele 6-10 ani şi 11-14 ani. Orele se desfăşoară după-amiaza, în zilele de luni, miercuri şi vineri. Grupul de lucru constituit la nivelul IŞJ Vâlcea a elaborat programa şi auxiliarele didactice necesare desfăşurării acestor cursuri. Se utilizează pe lângă fişele de lucru şi aplicaţii online pentru a facilita învăţarea corectă a normelor limbii române. Trebuie precizat că, alături de copii, la cursuri participă şi părinţii acestora", a transmis inspectorul şcolar.

Cursurile au început în toamnă şi, deşi au fost şi copii care au renunţat pe parcurs, s-au dovedit a fi foarte utile, în condiţiile în care cei mai mulţi dintre ucrainenii ajunşi în Vâlcea nu cunosc nicio limbă de circulaţie internaţională, iar bariera lingvistică a fost una dintre dificultăţile cu care s-au confruntat cel mai des în aceşti aproape doi ani de când se află în România.

"Iniţial, comunicarea a fost mai dificilă pentru că elevii ucraineni nu cunosc limba engleză, dar cadrele didactice care predau aceste cursuri au reuşit să comunice prin intermediul diferitelor soluţii online de traducere. Pe măsură ce au fost predate noţiunile de limba română comunicarea s-a realizat mai uşor. Mai mult, faptul că părinţii au fost mai tot timpul prezenţi a determinat un progres din acest punct de vedere. Din nefericire, au mai renunţat copii fie pentru că s-au mutat din judeţul Vâlcea, fie că s-au întors în ţara natală. Unii au întrerupt pentru o perioadă pentru a se pregăti în vederea susţinerii examenelor naţionale din Ucraina, dar cu siguranţă se văd progrese, mai ales că pregătirea se desfăşoară în mod constant şi susţinut şi beneficiem şi de sprijinul părinţilor. Foarte mulţi părinţi ucraineni nu cunosc nicio limbă de circulaţie internaţională. Din fericire, dna inspector şcolar Liliana Cebotari este vorbitor de limba rusă, ceea ce a facilitat comunicarea. Considerăm, dată fiind prezenţa la cursuri şi a persoanelor adulte, că ele sunt utile tuturor, multe dintre mamele sosite în judeţ având în acest moment un loc de muncă la diverşi agenţi economici" a mai spus reprezentanta IŞJ Vâlcea.

Potrivit datelor autorităţilor judeţene, la sfârşitul lunii ianuarie, în Vâlcea se mai aflau 420 de refugiaţi din Ucraina, dintre care 152 sunt copii. Cei mai mulţi sunt în Băile Olăneşti (203), Râmnicu Vâlcea (122) şi Ocnele Mari (81), ceilalţi fiind stabiliţi la Călimăneşti (7), Mihăeşti (4) şi Şrineasa (3). AGERPRES

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Ultimele stiri

  • PUBLICITATE

  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe