A fost promulgată legea care nu mai permite anonimizarea averilor. Alegătorii pot știi ce bani și proprietăți au aleșii lor

miercuri, 21 februarie 2024

În ultima lună a anului trecut a fost promulgată o lege care nu a atras prea multă atenție, dar care va dinamita scena politico-electorală și socială fix înaintea seriei de alegeri din toamnă-iarnă. Grație acestei legi, românii vor putea afla cu precizie veniturile și averile a zeci și zeci de mii de personaje grele în stat care pînă acum erau anonimizate de către Agenția Națională de Integritate. Foarte interesant, legea este inițiată de la vîrful PSD, prin nume ca Alfred Simonis și Robert Cazanciuc, și susținută de 117 parlamentari PSD, dar nici măcar unul singur din altă parte, un fenomen foarte rar. Ceea ce sugerează că PSD ar putea urmări ceva prin această bruscă nevoie de transparența în cel mai sensibil domeniu: averile barosanilor care conduc România.

Noua lege a venit în completarea Legii nr. 176/2010 privind integritatea în exercitarea funcţiilor şi demnităţilor publice, a legii de funcţionare a ANI, precum şi pentru modificarea şi completarea altor acte normative.
Aplicarea legii va duce la scoaterea la lumină a zeci și zeci de mii de averi care în acest moment sunt secretizate și inaccesibile publicului larg.

„Având în vedere necesitatea creșterii încrederii publicului în instituţiile statului, transparența veniturilor obţinute de către persoanele care deţin funcţii publice sau contractuale în toate instituţiile sau autorităţile publice sau în cadrul companiilor naționale societăților naționale, regiilor naționale la care statul este acționar majoritar, pentru care există obligația declarării averii și intereselor reprezintă o nevoie actuală a societăţii civile” se arată în expunerea de motive.

„Contrar acestei necesități, se observă o creștere semnificativă a solicitărilor de anonimizare a veniturilor de către persoane care deţin funcții pentru care există obligaţia declarării averii și care fac parte din regii autonome de interes naţional sau local, companii şi societăţi naționale sau societăţi comerciale la care statul sau o autoritate a administraţiei publice locale este acționar majoritar sau semnificativ, autorităţilor publice centrale ori locale, nicidecum expunerea transparentă a veniturilor.

În acest sens, arătăm că în cursul anului 2022, respectiv în perioada ianuarie 2022-octombrie 2022, au fost înregistrate 71.870 de cereri de anonimizare a veniturilor.

Sursa: https://www.qmagazine.ro/dumitru-buzatu-ramane-in-arest/

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Ultimele stiri

  • PUBLICITATE

  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe