BOROMIR, cea mai mare afacere românească din panificație, o poveste de familie

sâmbătă, 6 ianuarie 2024

Clasați pe locul 146 în TOP 300 Capital „Cei mai bogați români” – ediția 2023, frații Boromiz ocupă locul 3 în Oltenia.

Domeniul în care excelează este industria alimentară (frații Boromiz au mai activat sau activează și în domenii precum industria lemnului, consultanță în afaceri, comercializarea de produse petroliere, abatorizare și carmangerie etc.), brand-ul construit la Vâlcea, Boromir, fiind astăzi cunoscut și în străinătate.

„Dacă lucrezi în familie îţi creşte puterea şi îţi scad riscurile”

Afacerea de succes, crescută timp de 30 ani, este rodul muncii unei întregi familii din Vâlcea: familia Boromiz.

Constantin Boromiz este cel care s-a aventurat primul în afaceri, alături de soția sa Mariana punând la bătaie banii pe care îi primiseră ca dar de nuntă. Li s-au alăturat fratele lui Constantin, Gheorghe Boromiz, cumnatul George Frîntu, dar și prietenii Mircea Ureche și, ulterior, Constantin Sava. Împreună au numit compania BOROMIR: Boro – familia Boromiz, Mi – Mircea Ureche și R – România. Compania a ajuns la o cifră de afaceri de 160 de milioane de euro în anul 2023, dar acționarii au ca obiectiv să atingă pragul de 500 milioane euro - notează euroolteniainfo.com

Constantin Boromiz și-a spus povestea în repetate rânduri, de fiecare dată subliniind că ingredientul-minune pentru reușita în afaceri este munca în familie.

A încercat mai multe afaceri, prima în zorii democrației, în 1991, însă succesul a venit odată cu abordarea domeniului pe care-l cunoștea din copilărie. În 1993, după mai multe încercări de afaceri, a înființat o moară, iar de acolo totul s-a țesut ca-n povești.

„Străbunicii mei au avut moară pe apă la Grebleşti (judeţul Vâlcea – n. red.), bunicul şi tata au avut moară pe apă, au fost întreprinzători, au lucrat în familie, iar dacă lucrezi în familie îţi creşte puterea şi îţi scad riscurile. Puterea familiei vine din sinergiile care se adună, din ceea ce se face zilnic, din comunicare. Unde sunt doi puterea creşte şi riscurile scad, iar agoniseala e mai mare“, explica, în cadrul unui eveniment organizat în 2023, Constantin Boromiz, citat de Ziarul de Vâlcea.

TOP 300 Capital „Cei mai bogați români”. Cea mai mare afacere românească din panificație, o poveste de familie. A început cu un bar în satul natal

„Am deschis în 1991 un bar în localitatea Greblești unde locuiam, împreună cu doi asociați și angajați: Gheorghe Boromiz, fratele meu, și George Frîntu, cumnatul meu. Barul a fost închis însa trei ani mai târziu”, dezvăluia Constantin Boromiz în 2009, pentru Ziarul Financiar.

Tot ce adunase cu prima afacere a investit în cea de-a doua, o moară de cereale cumpărată în 1993. Același lucru avea să facă familia, de altfel, și în anii următori, astfel extinzându-se și abordând și alte domenii de activitate. În 1997 a apărut și prima brutărie. „Drumul meu în afaceri a fost realizat cu ajutorul banilor de la nunta proprie, la care s-au adăugat împrumuturile de la părinți, de la rude, de la prieteni și de asemenea, zeci de împrumuturi bancare”, își completa Constantin Boromiz, conform aceleiași surse, destăinuirile cu amănunte despre sursele de finanțare pentru afacerile sale.

Primul milion de dolari, profitul familiei, l-a înregistrat în 1997, însă până acolo „a fost nevoie de multe investiții, multe rulaje și multe credite”. Între anii 1998 și 2011, Boromir Ind Râmnicu Vâlcea, compania înființată în 1993, a achiziționat Moara Cibin Sibiu, Moara de grâu din Buzău, Comcereal Râmnicu Vâlcea, Moara de grâu Deva și Moara de cereale Slobozia.

„Fiica mea s-a specializat pe marketing şi s-a văzut pe loc impactul”

Din urmă vin deja tinerii din familia Boromiz, care au crescut jucându-se cu aluat în locul plastilinei și care au învățat de la cei mai buni profesori de business. O parte și-au găsit deja locul în firmă, Ioana Boromiz, una dintre fiicele lui Constantin Boromiz, preluând coordonarea activităţilor de marketing, strategii, imagine online şi offline, în timp ce surorile ei, Diana și Anastasia, se pregătesc și ele să se implice în firmă.

„Copiii au văzut tendinţele de consum, care se schimbă rapid, şi au actualizat businessul. S-au adaptat la noile cerinţe, s-au adaptat la online şi la marketing. Fiica mea s-a specializat pe marketing şi s-a văzut pe loc impactul intrării ei în afacere“, a spus Constantin Boromiz în cadrul conferinţei ZF & BRD „Tu eşti viitorul în business” care a avut loc recent la Râmnicu Vâlcea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

One comment on “ BOROMIR, cea mai mare afacere românească din panificație, o poveste de familie”

Ultimele stiri

  • PUBLICITATE

  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe