Ștefan Vuza (Chimcomplex): Când chimia europeană strănută, economia întregului continent va face gripă! Efectele politicilor energetice nerealiste au întotdeauna efecte

miercuri, 15 noiembrie 2023

 

Chimcomplex reușește spectaculos să se închidă în creștere cu profitul la 9 luni, într-un context european în care toți jucătorii din chimie sunt în cădere liberă.

Compania a reușit această performanță pentru că este o corporație cu o structură de produse de tip conglomerat și care, chiar dacă a fost nevoită să își închidă temporar trei secții, din cauza prețurilor nejustificate la energie și gaz s-a reechilibrat prin celelalte producții. Echipa de management a intuit perfect spre ce se îndreaptă piața europeană și a luat măsuri cu 6 luni înainte de fiecare val: a lansat acum 14 luni un program de restructurare a 389 de posturi, a grăbit investițiile în capacități energetice proprii unde a cheltuit deja 50 milioane euro și a început un joc puternic de alianțe în amonte și în aval.

Când chimia europeană strănută, economia întregului continent va face gripă! Și argumentez aceasta prin a sublinia încă o dată că efectele politicilor energetice nerealiste au întodeauna efecte. Societatea, care se comportă din ce în ce mai mult ca un pacient cu autism accentuat, nu va scapa de nota de plată auto-provocată. Este doar o chestiune de timp până când și celelalte bresle din economie vor plăti acest cost iresponsabil, care va spulbera peste o treime din jucătorii din industria europeană. Valul va trece apoi peste cei din servicii și tot așa, până la oamenii rând. Somnolența politicului, a mass media și mai ales a specialiștilor care tac lăsând loc povestitorilor care au intoxicat opinia publică, va fi plătită în curând. Jucătorii care continuă să se îmbete cu apă rece și aleg a vedea doar partea plină a paharului vor plăti dublu! Chimia europeană (și va rog să vedeți raportările marilor jucători https://cen.acs.org/business/economy/Chemical-industry-profits-evaporate-Europe/101/i37?sc=231111_sc_eng_li_cen ) chiar dacă a trecut de tsunami rămâne vigilentă, suntem legați de cei din aval de noi, pentru care nimeni nu poate estima corect impactul. Indiferent de scenariu noi suntem aici și ne oferim să îi ajutăm.

Chimia a rezistat valului nejustificat de scumpiri din energii (gaz, petrol, energie electrică etc). Val care apoi a fost amplificat de speculatori de tot felul (unii profesioniști, alții escroci – căci se știe că a venit timpul lor, iar alții chiar statali). Speculatorii au fost ajutați chiar de organismele din țările europene abilitate să vegheze abuzurile de pe piață, au fost ajutați prin neimplicare și iresponsabilitate, mai ales în țările din Europa Centrală, maladie care s-a răspândit repede și către țările din Europa de Est.

Acum 6 luni avertizam la o conferință că “apa a ajuns în sala motoarelor” (comparând criza economică simțită întâi în chimia Europei, care este la baza economiei, cu un vapor de tip Titanic). Bancherii zâmbeau atunci zicând că totul este bine și aveau dreptate, pentru că de la etajul lor (din sala de dans a Titanicului) totul se vedea bine, muzica cânta - adică companiile își plăteau ratele, iar pasagerii dansau și consumau. Chiar dacă toată lumea știa deja că se consuma pe datorie! La numai trei luni, toți cei trei bancheri optimiști mi-au copiat întocmai mesajele în speech-urile lor și au devenit prudenți! Iar din acest fapt am înțeles cât de mult s-a amplificat sindromul și comportamentul autist în ultimii ani, în toate păturile societății. Între timp am mai învățat să tac și să nu mai îmi fac publice estimările, pentru că oricum fiecare trăiește în realitatea lui! Noi am trecut de tsunami, iar acum veghem atent cum vor trece cei din lanțul economic de după noi. Am însă și o veste bună: există viață și după moarte! Pentru începători sună sarcastic, dar eu, care am trecut printr-un faliment acum 15 ani, vă spun că este una din experiențele cele mai valoroase din cariera oricărui profesionist. Înveți să nu te mai bazezi pe bănci sau oameni, nu mai poți fi mințit, știi să decodifici informațiile distorsionate din piață, iar ca urmare devii: real vigilent, viu și ancorat în realitate și în prezent, nemaiputând fi amăgit niciodată!

Ștefan Vuza

Președinte Compania Română de Chimie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  • PUBLICITATE

  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe