Florinel Constantinescu, primarul stațiunii Călimănești: Mizăm pe energia geotermală, proiect cu finanțare europeană, în valoare de 13 milioane euro!

luni, 27 noiembrie 2023

Primarul din Călimănești, Florinel Constantinescu, a demarat licitația pentru servicii de proiectare şi execuţie lucrări pentru obiectivul „Creșterea producției de energie din resurse geotermale prin realizarea / modernizarea capacităților de producție și a rețelelor de transport – distribuție a energiei termice din energie geotermală“.

Potrivit anunțului din sistemul electronic de achiziții, obiectivul general al proiectului este reprezentat de creșterea producției de energie din surse regenerabile, în vederea îmbunătățirii calității aerului, apei și solului prin reducerea gradului de poluare cauzată de arderea combustibililor fosili utilizați pentru producerea energiei termice, precum și reducerea costurilor financiare cu energia termică - anunță euroolteniainfo.com

Proiectul demarat la Călimănești are două obiective: modernizarea sistemului de producere și transport a energiei termice în localitatea Călimănești și realizarea unui sistem de producere și distribuție a energiei termice în localitatea Seaca. „În cadrul proiectului se dorește implementare unei soluții de furnizare a energiei termice pentru încălzire în sistem centralizat, utilizându-se surse regenerabile de energie mai puțin exploatate, respectiv energie geotermală, avand în vedere potențialul ridicat pe raza orașului Călimănești“, se arată în anunțul de participare la licitație.

Obiectivele specifice ale proiectului sunt: realizarea a două foraje de extracție a apei geotermale; realizarea a două puncte termice și echiparea acestora cu utilaje și echipamente tehnologice; realizarea unei rețele de transport a agentului termic în vederea interconectării cu rețeaua existentă; realizarea unei retele de transport a agentului termic de la foraj la punctul termic; realizarea lucrărilor de reparații la punctele termice existente și înlocuirea cazanelor ce utilizează gaze naturale cu schimbătoare de căldură; realizarea unei rețele de transport a agentului termic în vederea interconectării cu rețeaua existentă.

Valoarea estimată a investiției de la Călimănești este de 53.854.556,19 lei fără TVA, adică 64 de milioane de lei cu TVA (circa 13 milioane de euro). Concret, proiectul se referă la două foraje de extracție a apei geotermale, la două puncte termice și echiparea cu utilaje și echipamente tehnologice, la realizarea a 1,7 km rețea de transport a agentului termic și la două schimbătoare de căldură ce înlocuiesc cazane pe gaze naturale.

Banii vin de la UE, prin POIM, iar ofertele sunt așteptate până la data de 21 decembrie. Va fi aleasă oferta cu „cel mai bun raport calitate – preț“, unde prețul va conta doar în procent de 40%. În rest, se va ține cont de: coordonatorul de proiect (4%), de inginerul proiectant (6%), managerul de proiect (10%), inginerul de execuție lucrări (20%), termenul de predare a documentațiilor tehnice, care trebuie să fie mai mic de 90 de zile (10%), perioada de garanție, care poate fi de maxim 60 de luni (10%).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Ultimele stiri

  • PUBLICITATE

  • https://www.mocanuvicentiu.ro/
  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe