O clipă unică în istoria Râmnicului. Inaugurarea bisericii și a necropolei, închinate Arhiepiscopului Gherasim de către ctitorul Nicolae Sofianu

joi, 12 octombrie 2023

Am asistat în dimineața zilei de marți, 3 octombrie, văzând cu ochii soției mele, la inaugurarea bisericii și, în același timp, a necropolei, cu toate dotările sanitare, închinate Arhiepiscopului Gherasim de către ctitorul Nicolae Sofianu, care a avut și viziunea arhitecturală a edificiului.

La intrarea în edificiu se înalță pe un soclu de granit, înalt de 2,20 metri, pe care se află bustul în marmură albă al arhiepiscopului Gherasim, operă a sculptorului bucureștean Adrian Nicolae Radu, monument care se vede de la o mare distanță de către dreptcredincioșii care vin să se închine la lăcașul cu hramul Sfântului Nicolae și Sfânta Muceniță Sofia și Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril, lăcaș pictat de preotul iconar Sorin Ioan Părăușanu din Râmnicu Vâlcea.

La sfințirea lăcașului unic în istoria Râmnicului au participat în odăjdii aurite toți preoții din Râmnic și corul Arhiepiscopiei, ceremonia fiind condusă magistral de Arhiepiscopul dr. Varsanufie, care, așa cum am văzut cu ochii soției mele, a zidit cu mâinile lui cu mistria, cu nisip și var piciorul și masa din altar pe care le-a spălat domnia sa, avându-l alături pe ctitorul Nicolae Sofianu, zidind în piciorul altarului moaște ale Sf. Constantin Brâncoveanu și zapisul de ctitorie semnat de întreaga familie a ctitorului Nicolae Sofianu.

Slujba magistrală s-a încheiat cu un parastas tulburător închinat Arhiepiscopului Gherasim la care a asistat și Maica Domina, cea care i-a fost alături viața lui întreagă, până la 99 de ani și patru luni.

Desfășurarea acestei procesiuni a fost marcată de corul Arhiepiscopiei Râmnicului care a transformat întreaga procesiune într-un moment de adâncă recunoștință și înlăcrimare.

Biserica a fost pictată de pictorul râmnicean preot iconar Sorin Ioan Părăușanu, înfățișându-i pe peretele din stânga intrării pe Arhiepiscopul Gherasim, având la picioare pictată Mănăstirea Arnota, iar în pandant, pe peretele din dreapta intrării Arhiepiscopul de astăzi, dr. Varsanufie, având la picioare pictată Catedrala Arhiepiscopiei Râmnicului.

Nu am mai participat în lunga mea viață de 91 de ani și opt luni la o procesiune atât de înălțătoare și sunt dator să spun că ctitorul, domnul Nicolae Sofianu, m-a alăturat într-o treime, cum a spus domnia sa, a celor doi prieteni cei mai apropiați de Arhiepiscopul Gherasim.

Membrii familiei Sofianu, Carmen, soția și copiii, Roxana, Nicușor și Alexandra Anamaria și nepoata de doi ani, Anastasia, au primit fiecare certificat de ctitor, iar domnul Nicolae Sofianu, Gramata semnată de Arhiepiscopul Râmnicului dr. Varsanufie.

La finalul parastasului, Arhiepiscopul dr Varsanufie a rostit o savantă predică pe teme biblice, ilustrând o vastă cultură teologică.

La începutul acestei mărturisiri, reproduc bustul în marmură albă al Arhiepiscopului Gherasim.

Dinu Săraru (adevarul.ro)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Ultimele stiri

  • PUBLICITATE

  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe